του Γ. Αγγέλη
Οι πρόσφατες δηλώσεις της Christine Lagarde για το ελληνικό χρέος, λίγες εβδομάδες πριν από την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ κάνουν λόγο για τον αποκλεισμό της περίπτωσης απομείωσής του (με "κούρεμα") και προδικάζουν την αναδιάρθρωσή του με επιμήκυνση του χρόνου και αύξηση της περιόδου χάριτος της έναρξης αποπληρωμής του.
Λίγα 24ωρα όμως πριν από τις δηλώσεις αυτές η Lagarde είχε δώσει το πράσινο φως σε ευρωπαϊκό έδαφος για "κούρεμα" κρατικού χρέους και μάλιστα με την συμφωνία των Ευρωπαίων εταίρων της. Είχε συμφωνήσει το "κούρεμα" του ουκρανικού χρέους κατά 20% περίπου επι της ονομαστικής τους αξίας.

Η αλήθεια είναι ότι υπό την σκιά των προεκλογικών εντάσεων στην Ελλάδα ελάχιστη προσοχή δόθηκε στην Αθήνα στο περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας η οποία με εξαίρεση την Ρωσία έχει ακριβώς τους ίδιους εμπλεκόμενους (με την Ελλάδα βέβαια στην θέση της Ουκρανίας).

Η "ρύθμιση" του ουκρανικού χρέους την περασμένη Πέμπτη είχε δύο νέα στοιχεία: "κούρεμα" της ονομαστικής αξίας του κατά 18 δισ. ευρώ και συνάρτηση αποπληρωμής του με μία φόρμουλα σύνδεσης με την πορεία του ΑΕΠ.

Στην συμφωνία αυτή συμμετείχαν οι ευρω-εταίροι, το ΔΝΤ, η Ουκρανία και αρνήθηκε συμμετοχή η Ρωσία (για ένα μέρος του χρέους που δεν ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ). Βέβαια το "κούρεμα" αυτό συνοδεύεται επίσης από ένα "ασφυκτικό" πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που είναι κατά τα φαινόμενα αδύνατο να εφαρμοσθεί στην ήδη γονατισμένη ουκρανική οικονομία…

Αναλυτές που παρακολουθούν την συζήτηση για το ελληνικό χρέος υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή την περασμένη Πέμπτη δεν μπορεί παρά να επηρεάσει την συζήτηση για το ελληνικό χρέος καθώς "εισάγει" τα δύο αυτά στοιχεία που υποτίθεται ότι έχουν… απαγορευτεί στην διαπραγμάτευση με την Αθήνα: το "κούρεμα" και την αποπληρωμή σε συνάρτηση με την ανάκαμψη της οικονομίας!

Σύμφωνα με την επιθυμία της πλειονότητας των μη Ευρωπαίων μελών του Συμβουλίου Διευθυντών του ΔΝΤ το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και η "εξυπηρετησιμότητά" του δηλαδή η δυνατότητα της χώρας να το αποπληρώνει σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας, αποτελούν τα βασικά κριτήρια της αναδιευθέτησής του.

Όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι και ειδικά οι Γερμανοί επιμένουν ότι αποκλείεται το "κούρεμα" καθώς αυτό "αντίκειται" στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο… Όμως αυτό ακριβώς είναι που εφαρμόσθηκε στην Ουκρανία, αν και εδώ αναφέρεται το τυπικό επιχείρημα ότι η Ουκρανία δεν είναι καν μέλος της Ε.Ε.

Η Lagarde σε μία κίνηση σκοπιμότητας λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Κίεβο, προχώρησε σε δηλώσεις για το ελληνικό χρέος υπενθυμίζοντας ότι αυτό "δεν μπορεί να ακυρωθεί (κουρευτεί)", αλλά φρόντισε να συμπληρώσει "αν όλα πάνε καλά…".

Η Γαλλίδα διευθύντρια του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σαφώς επιχειρεί να διατηρήσει κατά το δυνατόν την ισορροπία στο εσωτερικό του ΔΝΤ καθώς η ίδια επιδιώκει την ανανέωση της θητείας της για δεύτερη φορά. Όμως οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα αρχίσει και τυπικά η συζήτηση για το χρέος στα τέλη Οκτώβρη θα είναι αρκετά διαφορετικές.

Αφ’ ενός θα έχει προηγηθεί η εκκίνηση της συμφωνίας για το "κούρεμα" του ουκρανικού χρέους (βασική προϋπόθεση αναδιευθέτησης χρέους κατά το ΔΝΤ) και αφ’ εταίρου οι διεθνείς αγορές θα έχουν ήδη μπει στο νέο περιβάλλον που θα προκύψει από την αλλαγή ή μη της αμερικάνικης νομισματικής πολιτικής (αλλαγή στην πολιτική επιτοκίων).

Η Ευρωζώνη θα υποχρεωθεί με άλλα λόγια να συζητήσει για το ελληνικό χρέος υπό διαφορετικές συνθήκες διεθνείς, ευρωπαϊκές αλλά και εγχώριες (ελληνικές) καθώς θα έχει επίσης ξεκαθαρίσει το ποιος και πώς θα εφαρμόσει στην Ελλάδα αυτή τη συμφωνία μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου… Με άλλα λόγια θα είναι μία συζήτηση "ανοικτή" εξ αρχής παρά τις ευρωπαϊκές πιέσεις για αποκλεισμό του "κουρέματος".

 http://www.capital.gr/oikonomia/3057636/i-suzitisi-gia-to-elliniko-xreos-anoixe-stin-oukrania