28/8/15

Θα επιτρέψει η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, τις ύποπτες μεθοδεύσεις της κ. Βλαζάκη σε βάρος της Αμφίπολης;

Η νέα υπουργός Πολιτισμού θα πρέπει να φροντίσει να μην ταυτιστεί το όνομα της με αυτό το «αρχαιολογικό πραξικόπημα» σε βάρος της ιστορίας και την άσκηση «αρχαιολογικού Bulling» σε βάρος της ανασκαφικής ομάδας του λόφου Καστά!!!

Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

Για ακόμη μια φορά δικαιώνεται η φράση «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» ή για να το πούμε διαφορετικά «…βρήκε ευκαιρία η αλεπού να μπει στο κοτέτσι»!!! Σήμερα το πρωί και πριν η νέα υπουργός Πολιτισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ορκιστεί και αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά της, η αναπλ. γενική γραμματέας  του υπουργείο κ. Μαρία Βλαζάκη, ανήρτησε στην ιστοσελίδα του υπουργείο πρόσκληση, για συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) για την προσεχή Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στις 13.00!!! Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης η κ. Βλαζάκη έχει συμπεριλάβει και θέματα που αφορούν την ανασκαφή στο λόφο Καστά, συγκεκριμένα μελέτες συντήρησης οι οποίες όμως την ώρα της ανάρτησης δεν είχαν παραδοθεί ακόμη στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί και είναι αμφίβολο αν αυτό θα έχει συμβεί μέχρι την προσεχή Τρίτη!!!

Προς τι λοιπόν όλη αυτή η σπουδή από την πλευρά της κ. Βλαζάκη; Για ποιόν λόγο η αναπλ. γεν. γραμ. δεν περίμενε να αναλάβει τα καθήκοντα της η κ. Λαμπράκη-Πλάκα, να την ενημερώσει σχετικά και μετά να περιμένει εντολή της για να συγκαλέσει συνεδρίαση του Κ.Α.Σ; Ποιοι λόγοι ανωτέρας βίας πιέζουν την κ. Βλαζάκη και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στην νέα υπουργό;

Είναι γνωστό στους παροικούντες την ανασκαφή της Αμφίπολης, αλλά και στους γνωρίζοντες τα αρχαιολογικά παρασκήνια στο Υπουργείο Πολιτισμού, ότι εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη μια άθλια προσπάθεια επίδειξης, για το πώς εφαρμόζεται το Bulling στο χώρο της αρχαιολογίας!!! Σε αυτή την προσπάθεια πρωτοστατούν, ως γνωστόν,  οι αρχαιολόγοι Πολυξένη Βελένη και Αγγελική Κοτταρίδη, οι οποίες εξάλλου δεν το έχουν αρνηθεί, απεναντίας η δεύτερη με αναρτήσεις στο FB το έχει αποδεχθεί,  ότι ηγούνται μιας προσπάθειας αμφισβήτησης, τόσο της χρονολόγησης του μνημείο στο λόφο Καστά, ως οικοδόμημα του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ. όσο και της ταυτότητάς του ως μακεδονικού τάφου, ενώ επιχειρούν να το παρουσιάσουν ως πολύ νεώτερο και συγκεκριμένα των ρωμαϊκών χρόνων. Μάλιστα φέρονται οι δύο αρχαιολόγοι να έχουν συντάξει και ένα σχετικό πόρισμα, μετά από μια «αυτοψία» μισής ώρας στο οποίο αναπτύσσουν τις απόψεις τους, αλλά ενώ έχει διαρρεύσει αποσπασματικά στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, μέχρι σήμερα το ΥΠΠΟ δεν το έχει δώσει στην δημοσιότητα ούτε το έχει σχολιάσει, παρά το γεγονός ότι αμφισβητεί ευθέως το έργο της ανασκαφικής ομάδας και προσβάλει τα μέλη της για την επιστημονικής της επάρκεια. Για το συγκεκριμένο πόρισμα οι κ.κ. Βελένη και Κοτταρίδη, έχουν δεχθεί και την επίθεση της επικεφαλής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, χωρίς όμως και να της έχουν απαντήσει, καθώς επιλέγουν να κινούνται στο παρασκήνιο!!!

Τώρα λοιπόν η κ. Βλαζάκη, εκμεταλλευόμενη την απουσία σχετικής ενημέρωσης από την νέα υπηρεσιακή υπουργό κ. Λαμπράκη-Πλάκα, επιχειρεί στην προσεχή συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. να ανοίξει την συζήτηση και σε θεσμικό επίπεδο, σχετικά με την χρονολόγηση και την ταυτότητα του μνημείου της Αμφίπολης, παρουσιάζοντας και το περίφημο πόρισμα, της «μισής ώρας». Με αφορμή την συζήτηση των μελετών – που όπως προαναφέραμε δεν έχουν κατατεθεί ακόμη – θα δώσει την δυνατότητα στα δύο μέλη του Κ.Α.Σ. τις κ.κ. Βελένη και Κοτταρίδου να αναπτύξουν τις απόψεις τους!!! Πιστεύουμε ότι τέτοιες απροκάλυπτες και προκλητικές ενέργειες δεν θα πρέπει να έχουν ξαναζήσει τα μέλη του Κ.Α.Σ.!!!

Αν μη τι άλλο αυτό ξεπερνάει ακόμη και την δεοντολογία που ισχύει για κάθε ανασκαφή, καθώς ακόμη η ανασκαφική ομάδα δεν έχει παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πόρισμά της για το έργο της στον λόφο Καστά, κάτι που αναμένεται να γίνει σε περίπου ένα μήνα!!! Αν λοιπόν η μεθόδευση σε επιστημονικό επίπεδο έχει ως στόχο να ασκηθεί αρχαιολογικό Bulling και να αλλάξει η εκτίμηση για την ταυτότητα και την χρονολόγηση του μνημείου, η θεσμική εκτροπή της ενασχόλησης του Κ.Α.Σ. με το θέμα, πριν το πόρισμα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη συνιστά αν μη τι άλλο «αρχαιολογικό πραξικόπημα»!!!

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οφείλει η νέα υπουργός κ. Λαμπράκη-Πλάκα να αντιδράσει και να βάλει φρένο στην κ. Βλαζάκη και τις κ.κ. Βελένη και Κοτταρίδη, αν δεν θέλει να ταυτιστεί το όνομά της με αυτή την μαύρη σελίδα της ελληνικής αρχαιολογικής ιστορίας!!! Είναι ντροπή και προσβάλει την Μακεδονία και όλους τους Έλληνες, σε μια στιγμή που η χώρα δίνει την μάχη της επιβίωσης, κάποιοι στα παρασκήνια εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση να επιχειρούν να προωθήσουν τις προσωπικές τους θέσεις και τα συμφέροντα που τυχόν υπάρχουν από πίσω!!! Για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που προσβάλει και την κ.  Λαμπράκη-Πλάκα, μια λύση υπάρχει να αναβληθεί η συζήτηση για το μνημείο στο λόφο Καστά για μετά τις εκλογές!!! Διαφορετικά η κ. Λαμπράκη-Πλάκα θα θεωρηθεί συνένοχη στο έγκλημα, έστω και εξ αμελείας.

2 σχόλια:

  1. Γιατί τα κανάλια σταμάτησαν να μας ενημερώνουν για το θέμα και πλέον έχει περάσει στα χέρια των ειδικών ή "ειδικών" ? Τι βρήκαν τελικά στην Αμφίπολη και γιατί δεν πρέπει να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός επί του θέματος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. The monument was built for the one and only Alexander. If his body was finally reburied there or not is another question.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.