28/8/15

Σφίγγει ο κλοιός του ΝΑΤΟ στη Ρωσία - Κέντρο εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στη Γεωργία

AFP
Κέντρο εκπαίδευσης - πρόκληση για τις σχέσεις της Γεωργίας με τη Ρωσία εγκαινίασε χθες το ΝΑΤΟ λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Τιφλίδας, καθώς η πρώην σοβιετική χώρα επιδιώκει όλο και πιο ενεργά μία θέση στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. «Υπάρχει περισσότερη Γεωργία στο ΝΑΤΟ και περισσότερο ΝΑΤΟ στη Γεωργία», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, πριν από την τελετή εγκαινίων. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι στο κέντρο θα εκπαιδευτούν νατοϊκά και γεωργιανά στρατεύματα, ενισχύοντας την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το άνοιγμα του κέντρου θα αυξήσει την περιφερειακή σταθερότητα, χωρίς οι δραστηριότητές του να κατευθύνονται εναντίον γειτονικών κρατών. Η Γεωργία αποβλέπει σε μία πλήρη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και ελπίζει να της γίνει πρόταση στη συνδιάσκεψη της οργάνωσης στη Βαρσοβία το ερχόμενο έτος για την εφαρμογή Σχεδίου Δράσης εν όψει της ένταξης (MAP), η οποία αποτελεί και το πρώτο επίσημο βήμα για τα μελλοντικά μέλη. Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διακινδυνεύσει να εντάξει τη Γεωργία τόσο σύντομα λόγω των εντάσεων που έχει δημιουργήσει στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία η ουκρανική κρίση.

Η απάντηση της Μόσχας για το άνοιγμα του κέντρου ήταν άμεση. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακάροβα, χαρακτήρισε προκλητική την κίνηση του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε ότι η σύσφιγξη των δεσμών της Τιφλίδας με τη στρατιωτική συμμαχία θα αποσταθεροποιήσει την περιφερειακή ασφάλεια.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.