30/8/15

Ακιντζί με φόρμουλα βαθέος κράτους - Προβοκατόρικη ενέργεια η επιστολή στον ΟΗΕ και η "εκλιπούσα" Κυπριακή Δημοκρατία

Ομοσπονδία στη βάση δυο αυτοκυβερνώμενων κυρίαρχων κρατών και λαών, καλής γειτονίας
 Γιάννος Χαραλαμπίδης
Ενώ στις 28 Ιουλίου στήνονταν φιέστες στο Κάστρο του Οθέλλου, ο Ακιντζί έστελνε διά του δικού «πρέσβη» και της Τουρκίας έγγραφο στον ΟΗΕ, αναφερόμενος σε επί μακρόν εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία και σε χωριστό Τ/κ κράτος.
  • Η «κυβέρνηση Ακιντζί» χαρακτηρίζει ως προπαγανδιστικές τακτικές σε βάρος του «τουρκοκυπριακού λαού» τις καταγγελίες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας
     
  •  Πώς το καθεστώς Ακιντζί στηρίζει την Τουρκία και τις παραβιάσεις
Βόμβα στα θεμέλια των προσπαθειών για τη λύση του Κυπριακού αποτελεί έγγραφο, το οποίο κατέθεσε μέσω της Τουρκίας στον ΟΗΕ η παράνομη κατοχική κυβέρνηση του Μουσταφά Ακιντζί, που σπάζει τον μύθο για την αλλαγή της τουρκικής στάσης. Το έγγραφο χαρακτηρίζει ως «επί μακρόν εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία «ματαίως οι Ελληνοκύπριοι επιχειρούν να προσδώσουν νομιμότητα, εφόσον ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα ενδώσει στις άδικες απαιτήσεις τους».
Δηλαδή, όπως διευκρινίζει, στις απαιτήσεις των «γειτόνων Ελληνοκυπρίων», με τους οποίους οι Τουρκοκύπριοι ζουν στο νησί «ως δυο λαοί σε χωριστά ανεξάρτητα και αυτοκυβερνώμενα κράτη». Καλεί, μάλιστα, τους Ελληνοκυπρίους να τερματίσουν τέτοιες «προπαγανδιστικές τακτικές» και καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να τους φέρει στον εποικοδομητικό δρόμο που προϋποθέτει την αποδοχή των πραγματικοτήτων, δηλαδή των «δυο κρατών».
Το κράτος του Βορρά
Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε μιαν άκρως αποκαλυπτική επιστολή της παράνομης κυβέρνησης Μουσταφά Ακιντζί προς τον ΟΗΕ και δη προς τον ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και τη Γενική Συνέλευση (με βάση τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας και την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, το ψευδοκράτος και οι θεσμοί όπως και η λεγόμενη κυβέρνηση Ακιντζί δεν ισχύουν. Εξού και το γεγονός ότι η επιστολή κατατέθηκε μέσω της Τουρκίας).
Η επιστολή φέρει την υπογραφή του λεγόμενου πρέσβη του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη Μεχμέτ Ντανά. Το έγγραφο του ψευδοκράτους έχει ημερομηνία 28 Ιουλίου του 2015 -δηλαδή την ίδια μέρα κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετείχε σε επαναπροσεγγιστική εκδήλωση στον κατεχόμενο πύργο του Οθέλλου. Η διαβίβασή του προς τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας έγινε από τον Τούρκο Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ Λεβέντ Ερέλ στις 29 Ιουλίου. Η αρχειοθέτηση στον ΟΗΕ έχει ημερομηνία 31 Ιουλίου και καθορίζει τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ως προς τη λύση του Κυπριακού και το καθεστώς χωριστού ανεξάρτητου κράτους στον Βορρά.
Άξονες διάλυσης
Το έγγραφο του ψευδοκράτους συνιστά απάντηση σε διάβημα διαμαρτυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την παραβίαση του εναέριου χώρου της από την τουρκική πολεμική αεροπορία μεταξύ 10 και 17 Ιουνίου. Εξ αφορμής, στο έγγραφο του ψευδοκράτους, που στόχο έχει να υπερασπιστεί, εκτός των άλλων, την τουρκική κυβέρνηση για τις παραβιάσεις των μαχητικών της στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταγράφονται οι πάγιες θέσεις του βαθέος κράτους της Άγκυρας και, ως εκ τούτου, διαψεύδεται η λεγόμενη αλλαγή κλίματος και πολιτικής από μέρους του Μουσταφά Ακιντζί και της Τουρκίας. Στο κείμενο γίνεται αναφορά:
1.Σε επί «μακρόν εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία», την οποία θα πρέπει να σταματήσει να υπερασπίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, διότι αυτή είναι μια «μάταιη στάση», αλλά και «ανεποικοδομητική προπαγάνδα».
2. Σε «τουρκοκυπριακό λαό» και σε «Ελληνοκύπριους γείτονες».
3. Σε ύπαρξη χωριστού κράτους στον Βορρά. 3. Στην ύπαρξη «δυο αυτοκυβερνώμενων ανεξάρτητων κρατών» και σε λύση του Κυπριακού στη βάση των «δυο ισότιμων συνιστώντων κρατών» μεταξύ «ισότιμων λαών».
4. Σε «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» που δεν ασκεί και δεν έχει εξουσία, δικαιοδοσία και κυριαρχία στον Βορρά, τις οποίες ασκεί η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
5. Σε εξουσία και κυριαρχία που ασκεί η «Κυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στον δικό της εναέριο χώρο και FIR μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, το οποίο, όπως αναφέρεται, πληροί όλα τα διεθνή κριτήρια. Συναφώς, τονίζεται ότι υπάρχει τεχνολογική αναβάθμιση της Τύμπου και του προσωπικού του αεροδρομίου. Προφανώς, καταγράφονται τα ανωτέρω προκειμένου να προβληθεί ότι εκτός της νομιμότητας υπάρχει και η απαιτούμενη με βάση τα διεθνή κριτήρια ικανότητα λειτουργίας τού εν λόγω αεροδρομίου.
6. Ευθύνες σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί ότι με τη στάση της δεν βοηθά στη λύση του Κυπριακού και στο ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει.
7. Σε εχθρικές ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς και δη της Κυβέρνησης σε βάρος του «τουρκοκυπριακού λαού», όταν γίνεται αναφορά από τη Λευκωσία σε παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Διότι, όπως τονίζεται στο κείμενο, αυτά υπερίπτανται του εναέριου χώρου της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», όπου η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» δεν έχει δικαιοδοσία και έλεγχο.
Αυτοκυβερνώμενα κράτη, χωρικά ύδατα και λαοί
Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που αποστέλλει στον ΟΗΕ η λεγόμενη «Κυβέρνηση Ακιντζί» αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Όπως έχει τονιστεί σε προηγούμενη επιστολή, τέτοιοι ισχυρισμοί (εννοεί για τη διάρρηξη των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, και την παραβίαση του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία) στηρίζονται στη λανθασμένη και παράνομη αξίωση ότι η κυριαρχία της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης επεκτείνεται εφ' όλης της νήσου, περιλαμβάνοντας εδάφη, εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’.
Ο επιτηδευμένος ισχυρισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς αγνοεί τις υφιστάμενες πραγματικότητες επί του εδάφους και -συγκεκριμένα- την ύπαρξη δυο αυτοκυβερνώμενων ανεξάρτητων κρατών στο νησί της Κύπρου, το καθένα των οποίων ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία στο δικό του έδαφος».
Το έγγραφο της «κυβέρνησης Ακιντζί» όχι μόνο χαρακτηρίζει επιτηδευμένες τις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, αλλά ταυτοχρόνως προσθέτει τα ακόλουθα: «Όλες οι πτήσεις εντός του εναέριου χώρου της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ λαμβάνουν χώραν με την πλήρη γνώση και άδεια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’, επί της οποίας η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση του Νότου δεν ασκεί ούτε δικαιοδοσία ούτε έλεγχο».
Δεν θα ενδώσει ο «τ/κ λαός»
Το έγγραφο της παράνομης κυβέρνησης των κατεχομένων του Μουσταφά Ακιντζί επιτίθεται στους Ελληνοκυπρίους γενικότερα και ειδικότερα στη νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αναφέρει τα ακόλουθα: «Συνεχείς προσπάθειες από την ελληνοκυπριακή πλευρά, να προσδώσει νομιμότητα στην επί μακρόν εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μάταιες, εφόσον ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα ενδώσει στις άδικες απαιτήσεις τους».
Σημειώνουμε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης πανηγύριζε στις 18 Μαΐου ότι είχε αποσυρθεί από το τουρκικό έγγραφο, όπως αυτό είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ, η φράση «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία». Είχε, όμως, δώσει εντολές να μη δει το έγγραφο εκείνο το φως της δημοσιότητας, για να μη χαλάσει το καλό κλίμα που εκαλλιεργείτο με την εκλογή Ακιντζί. Τώρα, η αναφορά σε «επί μακρόν εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία» δεν περιλαμβάνεται σε έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά σε έγγραφο της ίδιας της «κυβέρνησης Ακιντζί», το οποίο διαβιβάζει στον ΟΗΕ η Άγκυρα για αρχειοθέτηση. Για να είναι γνωστές οι θέσεις της στο Κυπριακό.
Εχθρικές ενέργειες σε βάρος των Τ/κ
Το έγγραφο προχωρεί σε συστάσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, και καθορίζει τη μορφή της λύσης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα: «Τι πραγματικά θα συνεισέφερε σε μια καλύτερη ατμόσφαιρα επί της νήσου θα ήταν, για την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως σταματήσει να υπεξαιρεί για τον εαυτό της δικαιώματα και αρμοδιότητες τις οποίες δεν έχει, και όπως σταματήσει τις εχθρικές ενέργειες σε βάρος του τουρκοκυπριακού λαού.
Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υπενθυμιστεί γι' άλλη μια φορά στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ο ομόλογός της είναι και πάντα ήταν η τουρκοκυπριακή πλευρά, και όχι η Τουρκία». Και, εν συνεχεία, στην επιστολή σημειώνονται τα ακόλουθα: «Όταν επιμείνει (εννοεί η ε/κ πλευρά) να αρνείται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον Βορρά της Κύπρου, (το γεγονός αυτό) δεν προοιωνίζει μια προοπτική για την εξεύρεση δίκαιης και τελικής διευθέτησης στο Κυπριακό, σύμφωνης με τις εγκαθιδρυμένες παραμέτρους του ΟΗΕ, (και) με την προοπτική ενός νέου συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας των δυο λαών, εντός του πλαισίου μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με δυο συνιστώντα κράτη ισότιμου καθεστώτος».
Τακτικές προπαγάνδας
Καταλήγοντας, το τουρκοκυπριακό έγγραφο επισημαίνει: «Κάνοντας χρήση της παρούσας ευκαιρίας, θα ήθελα να καλέσω την ελληνοκυπριακή πλευρά να διακόψει τέτοιες αντιπαραγωγικές τακτικές προπαγάνδας, και να επικεντρωθεί στη διαδικασία των συνομιλιών, έτσι ώστε να αδράξουν το υφιστάμενο παράθυρο ευκαιρίας για δίκαιη και διαρκή τελική διευθέτηση. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε την εποικοδομητική και θετική μας στάση στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών (του ΓΓ του ΟΗΕ) στην Κύπρο». Και επί τούτων τονίζει: «Ενθαρρύνετε τους Ελληνοκύπριους γείτονές μας να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο».
Χωριστές αυτοδιαθέσεις
Είναι πρόδηλη η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς να δώσει τη δική της θέση και ερμηνεία για τη λύση του Κυπριακού, και κυρίως ότι δεν θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και αν θεωρηθεί ως τέτοια, θα στηρίζεται στη λογική ότι το κράτος του ΄60 προέκυψε από «χωριστές αυτοδιαθέσεις», που παραπέμπει, όπως και το υφιστάμενο τουρκοκυπριακό κείμενο, σε «δυο λαούς», χωριστές πηγές εξουσίας και κυριαρχίες. Και αυτό, για να μπορούν να δοθούν εν συνεχεία ερμηνείες επί της ομοσπονδιακής λύσης. Όπως δε, την περιγράφει ο Ακιντζί στην επιστολή του ψευδοκράτους προς τα Ην. Έθνη, συνιστά συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση. Τα περί «χωριστής αυτοδιάθεσης» του ΄60 διατυπώθηκαν σε έγγραφο το οποίο κατάθεσε η Τουρκία στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2014, όταν για πρώτη φορά είχε αποκαλέσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα».
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.