30/8/15

Ανησυχία ΗΠΑ για την ένταση στα σύνορα Βενεζουέλας - Κολομβίας


EPA/MIKE THEILER
Ανησυχία για τις εντάσεις στα σύνορα της Κολομβίας και της Βενεζουέλας εξέφρασε η Ουσάσιγκτον, καλώντας τα δύο κράτη να διευθετήσουν το ζήτημα των απελάσεων σεβόμενες το διεθνές δίκαιο.
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Κολομβίας και της Βενεζουέλας να επιλύσουν αυτήν τη διένεξη με διπλωματικά μέσα (...). Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα», αναφέρεται σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Τζόν Κίρμπι, οι απελάσεις πρέπει να γίνονται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στα δικαιώματα των προσώπων που εμπλέκονται, και με συντονισμένο τρόπο.
«Πιστεύουμε επίσης ότι τα πρόσωπα με καθεστώς πρόσφυγα ή υπό καθεστώς ειδικής προστασίας δεν θα έπρεπε να απελαύνονται», πρόσθεσε.
Η Βενεζουέλα έκλεισε δύο τμήματα των συνόρων της με την Κολομβία και απέλασε πάνω από χίλιους Κολομβιανούς που ζούσαν στο έδαφός της τις τελευταίες ημέρες, επικαλούμενη τη δράση παραστρατιωτικών, λαθρεμπόρων και διακινητών ναρκωτικών.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε έπειτα από μια ενέδρα στα σύνορα κατά την οποία τρεις στρατιώτες κι ένας πολίτης της Βενεζουέλας τραυματίστηκαν. Το Καράκας επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε Κολομβιανούς παραστρατιωτικούς.
Η ένταση δεν έπαψε να αυξάνεται και την Πέμπτη οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.