31/8/15

Κύπρος και Κόστα Ρίκα, η ωμή αλήθεια

Με τον Άντη Λοΐζου
Πρόσφατα άρθρα για την αποστρατιωτικοποιημένη Κόστα Ρίκα (ανακήρυξε την αποστρατιωτικοποίησή της το 1948), έχουν δει το φως της δημοσιότητας και προσπαθούν να πείσουν τους αναγνώστες ότι μια αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρος θα παύσει στο μέλλον να απειλείται και να ζουν οι κάτοικοί της μονίμως ειρηνικά και προοδευτικά.
Επίσης, σε ένα άρθρο πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) γίνεται αναφορά σε σχέδια λύσης του Κυπριακού που προνοούσαν αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και ύπαρξη μιας ενισχυμένης δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), η οποία μάλιστα ν' αναλάβει τον οπλισμό της ΕΦ, η δε ΚΔ ν' αναλάβει τα έξοδα συντήρησης αυτής της δύναμης.

Επιπλέον γίνεται αναφορά στις μελέτες των εν λόγω προτάσεων που έγιναν από τους Προέδρους Κυπριανού, Βασιλείου και Κληρίδη (ψηφίσματα του ΣΑ / ΟΗΕ, 1062, 1092, 1117, 1146, 1178, 1217, 1251), τη Γενική Συνέλευση (37/253), την Κοινοπολιτεία, το κίνημα των Αδεσμεύτων, το Κογκρέσο των ΗΠΑ και σ' όσους άλλους τρέχαμε να κλαφτούμε και να παρηγορηθούμε.

Εάν η Κύπρος βρισκόταν σε μια ήσυχη περιοχή του πλανήτη, όλα θα ήταν όμορφα και εφαρμόσιμα. Δυστυχώς όμως αδυνατώ ν' αποδεχθώ ότι στην περίπτωση της Κύπρου είναι τα παραπάνω εφικτά και διαχρονικά βιώσιμα, για τους ακόλουθους λόγους:

1. Η Κόστα Ρίκα, σε αντίθεση με την Κύπρο, δεν βρίσκεται σε μια από τις πλέον «θερμές» περιοχές του πλανήτη εν μέσω ασταθών καθεστώτων, με πολεμικές συγκρούσεις (Αραβοϊσραηλινή διένεξη, πόλεμος Ισλαμικού Κράτους με Ιράκ και Συρία, εμφύλιος πόλεμος Συρίας, Κουρδικό και άλλα), με στρατό εισβολής και κατοχής του 40 τοις εκατό της χώρας και να διεκδικεί λύση στο πρόβλημα, που να του κατοχυρώνει νόμιμα τον πλήρη έλεγχο και λειτουργικότητα της χώρας.

2. Η Κόστα Ρίκα έχει συμμαχία με τις ΗΠΑ (είναι ουσιαστικά προτεκτοράτο των ΗΠΑ) και στο έδαφός της σταθμεύουν κατά καιρούς πολύ ισχυρές αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σε αντίθεση με την Κύπρο, που δεν έχει συμμαχία με καμιά ισχυρή δύναμη. Τουναντίον, αφ' εαυτής κατάφερε να αποδυναμώσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις, για να μην πω ότι έχει εκμηδενίσει τις στρατιωτικές της σχέσεις με την Ελλάδα.

3. Σε καμιά περίπτωση στον κόσμο τα ΗΕ μετά τη λύση κάποιας πολιτικοστρατιωτικής διαφοράς δεν διατήρησαν εγγυήτριες στρατιωτικές δυνάμεις.

4. Οι ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις που (υποθετικά) θα σταθμεύουν στην Κύπρο θα έχουν τεράστια έξοδα συντήρησης και λειτουργίας, το δε προσωπικό τους θα αμείβεται πλουσιοπάροχα με διπλούς μισθούς, λόγω της εκτός της χώρας τους υπηρεσίας. Τέλος, αμφιβάλλω αν σε περίπτωση ανάγκης προστασίας από ασύμμετρες απειλές ή άλλες απειλές, θα προστατεύσουν την ΚΔ και τον λαό της διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.
Γιατί να το πράξουν, όταν το επίσημο κράτος δεν θα έχει δικό του στρατό;

5. Με τις προτεινόμενες λύσεις αποστρατιωτικοποίησης, και μάλιστα με το περιβόητο σχέδιο Ανάν, η Κύπρος δεν θα είχε καν δικαίωμα να δημιουργήσει δικές της ΕΔ, και αυτό ενδεχομένως να είναι αυτοκαταστροφικό. Δυστυχώς, το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο και μόνο ο Θεός το γνωρίζει.

6. Η Κύπρος χωρίς ΕΔ δεν θα έχει κανένα δικαίωμα ή απαίτηση να συμμετέχει στην ΚΕΠΑΑ της ΕΕ, για την οποία είχε ως πρωταρχικό λόγο ένταξής της την ασφάλειά της. Γιατί από μόνοι μας να επιδιώκουμε να έχουμε κολοβό κράτος;

7. Στο έδαφος της Κόστα Ρίκα σταθμεύουν περιοδικά αμερικανικές στρατιωτικές, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, με τη δικαιολογία της συμμετοχής στον πόλεμο κατά των καρτέλ των ναρκωτικών. Π.χ. το 2010 για αρκετούς μήνες στάθμευαν 66 πολεμικά πλοία και 7.000 στρατός ξηράς.

8. Τον Ιούνιο του 2012, με πρόταση της προέδρου της Κόστα Ρίκα Λάουρα Τσιντσίγια, το Κογκρέσο της χώρας ανανέωσε με απαράδεκτους όρους τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Με την εν λόγω σύμβαση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών προβλεπόταν να εγκατασταθούν στις ακτές της Κόστα Ρίκα 46 πολεμικά πλοία, 200 ελικόπτερα, 10 αεροπλάνα Χάριερ καθέτου απογειώσεως, 2 υποβρύχια και 13.000 στρατιώτες.

9. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τότε Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Χοσέ Φιγκέρες Φερέρ, που κατήργησε τον στρατό της χώρας, ανήλθε στην εξουσία πραξικοπηματικά μέσα από ένοπλη εξέγερση, και ήταν αρχηγός στρατιωτικής χούντας το 1948-1949 και μετά πρόεδρος της χώρας από το 1953-1958 και 1970-1974 και πιθανολογείται ότι η κατάργηση του στρατού έγινε για ν.ααποφευχθ 1974 949 ερση, strativtik;ew dyn;ameiw tvn HPA yp;o to pr;osxhma ’ αποφευχθεί στρατιωτική ανατροπή του.

Τέλος, παρακαλώ και προκαλώ οποιοδήποτε επιθυμεί να μου απαντήσει, ποια προστασία και έμπρακτη υποστήριξη εκτός από λόγια του αέρα επρόσφεραν τα ΗΕ και η ΕΕ στην πρόσφατη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ.

Σημερινή

2 σχόλια:

  1. Πράγματι η Κύπρος δεν μπορεί να μην έχει δικό της στρατό συμφωνώ απόλυτα με τον συγγραφέα. Τέτοιες ίδέες είναι γελοιες αλλά και επικίνδυνες είχαν αναφερθεί από κάποιον συνεργάτη της εφημερίδας φιλελεύθερος και συζητηθεί σε διάφορα "Φόρουμ" και πριν καμιά τριακονταετία και ευτυχώς δεν βλάστησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποστρατικοποιημένες χώρες είναι χώρες που έχουν εκχωρίσει σε άλλες την άμυνα τους.Δεν είναι ειρηνικές χώρες αλλά κατεχόμενες ουσιαστικά.Π.χ. ο Παναμάς,η Ισλανδία έχουν εκχωρίσει στις ΗΠΑ την άμυνα τους.Αποστρατικοποιημένη Κύπρος είναι τουρκική Κύπρος.
    Η πλέον ειρηνική χώρα στον κόσμο η Ελβετία έχει δικό της στρατό ,δικό της νόμισμα , δεν συμμετέχει σε υπερθνικούς οργανισμούς και δεν έχει πολεμήσει ποτέ ! Ο ορισμός της εθνικής ανεξαρτησίας.Όλες οι άλλες χώρες ακολουθούν σε ανεξαρτησία την Ελβετία κάποια σκαλιά παρακάτω.Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο η γεωγραφική της θέση της επιτρέπει τα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.