17/11/15

Η στρατηγική της αποδόμησης για λύση του Κυπριακού

 Άθως Κοιρανίδης
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σύμπλευση των δύο παραδοσιακά μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τόσο στο εθνικό θέμα όσο και σε άλλα ζωτικά θέματα που αφορούν την πατρίδα μας. Ταυτόχρονα, παρατηρούνται πολλές προκλητικότατες ενέργειες των ηγεσιών των δύο αυτών κομμάτων εις βάρος της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι πολλοί αυτοί που διερωτούνται πως ένα υποτίθεται εθνικόφρων κόμμα έχει ταυτόσημες θέσεις με ένα υποτίθεται μαρξιστικό κόμμα.
Η απάντηση βρίσκεται στη φιλοσοφία της παγκοσμιοποίησης την οποία ασπάζονται διεθνώς πρόσωπα και ομάδες με διαφορετικές ιδεολογικές αντιλήψεις. Δεξιοί και αριστεροί, καπιταλιστές και μαρξιστές ασπάζονται τη θέση ότι τα εθνικά κράτη προκαλούν τριβή στην ομαλή λειτουργία της διεθνούς κοινωνίας και οικονομίας και ως εκ τούτου πρέπει να αποδομούνταιώστε να μειώνεται η επιρροή τους στα διεθνή δρώμενα. Η φιλοσοφία αυτή έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1960, ξεκίνησε όμως να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες δύο δεκαετίες από τότε που κατέρρευσε ο κομμουνισμός και απομυθοποιήθηκε ο καπιταλισμός και στην ουσία άρχισε η σύγκλιση των δύο οικονομικών συστημάτων.
Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, ο πολίτης πρέπει να παύσει να νιώθει ότι ανήκει και συνδέεται με το κράτος ή/και το έθνος του και να νιώθει ως παγκόσμιος πολίτης. Για την επιτυχία αυτής της πολιτικής στόχευσης τα έθνη θα πρέπει να εξαφανισθούν. Και για να εξαφανισθούν πρέπει να αποδομηθούν. Να αμφισβητηθεί η αναγκαιότητα ύπαρξής τους. Να αλλοιωθεί η ιστορική συνοχή τους.
Στην περίπτωση της Κύπρου, η αποδομητική τάση ξεκίνησε με τη διακυβέρνηση Χριστόφια και συνεχίστηκε με τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Προηγουμένως, είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα επί διακυβέρνησης Σημίτη και μετά επί διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.
Οι οπαδοί αυτής της φιλοσοφίας πιστεύουν ότι η επίλυση των εθνικών προβλημάτων θα γίνει όταν αποδυναμωθούν οι σχέσεις με τα εθνικά κέντρα αποφάσεων.  Για το Κυπριακό πιστεύουν ότι η λύση θα διευκολυνθεί αν οι Κύπριοι πολίτες χάσουν την εκτίμηση και σεβασμό τους για την εθνική ταυτότητα και την κρατική οντότητα. Η κωλυσιεργία στην λήψη αποφάσεων για εξυγίανση των θεσμών της Κυπριακή Δημοκρατίας δεν είναι τυχαία. Η οικονομία, το σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης, η υγεία, η παιδεία, ο στρατός, η αστυνομία αφέθηκαν να παρακμάσουν ώστε να χαθεί η εκτίμηση των πολιτών προς αυτά και επομένως στο κράτος. Ώστε να μην νοιάζονται ιδιαίτερα αν καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.
Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, μπορεί κανείς να αντιληφθεί γιατί συνέβησαν γεγονότα όπως:
* Η διεξαγωγή συνομιλιών από διαδοχικούς Προέδρους της Δημοκρατίας με τους εγκάθετους του Αττίλα, οι οποίοι προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με πανομοιότυπη σημειολογική υπόσταση
* Η υποστολή της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν πέρασε στα κατεχόμενα για ψυχαγωγικούς σκοπούς
* Η αποδοχή επίσημων επαφών ξένων αξιωματούχων με το παράνομο κατοχικό καθεστώς
* Η επιδίωξη επίσημης επίσκεψης του Τουρκοκύπριου συνομιλητή στην Αθήνα με αντάλλαγμα την επίσημη επίσκεψη του Ελληνοκύπριου συνομιλητή στην Άγκυρα.
* Η ανοχή επαφών στελεχών του παράνομου καθεστώτος σε επίσημους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης
* Πολλά άλλα που δεν αρκεί ο χώρος αυτού του άρθρου να απαριθμήσουμε.
Η ιδεολογική αγκύλωση των ηγεσιών των δύο κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι άκρως επικίνδυνη για την πατρίδα μας. Αυτή είναι που οδήγησε την χώραστο μνημόνιο και στις αποφάσεις του Eurogroup. Αυτή είναι που έσυρε την πατρίδα μας στα έγκατα της σήψης, της διαφθοράς και της οικονομικής και  κοινωνικής εξαθλίωσης. Γι' αυτό και επιβάλλεται τα δύο αυτά κόμματα να αποδυναμωθούν.  
Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αποτελούν χρυσή ευκαιρία για τους πολίτες. Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει καθαρή επιλογή. Με ανθρώπους, νέους, ικανούς, ανιδιοτελείς που θέλουν να υπηρετήσουν την πατρίδα τους και όχι να την εκμεταλλευτούν.
 
*Ο Άθως Κοιρανίδης είναι πολιτικός γραμματέας Πνοής Λαού.
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Εγώ που έχω αποδόμηση το έθνος και είμαι εθνικιστής?

    Κοιτάξτε να δείτε η "αποδομηη" δεν είναι κακή, η αποδόμηση σου μαθαίνει το μηχανισμό που κάτι χτίστηκε δε σου λέει αν έχει αξια η όχι επομένως άλλοι χρησιμοποιούν την αποδόμηση του έθνους η οποιασδήποτε άλλης ideas ανάλογα με τα συμφέροντα τους η αυτά που αυτοί εκλαμβάνουν ως συμφέροντα!

    Nomizw είναι η ώρα να αντιληφθούμε όλοι ότι ο κόσμος που βλέπουμε γύρω μας ακόμα και για τον καθένα μας είναι διαφορετικός ανάλογα με το πως εκλαμβάνουμε τα πράγματα. Όλα όσα υπάρχουν στη ζωή μας είναι ιδέες και επινοήσεις τίποτα δεν είναι χειροπιαστό, επομένως αυτό σημαίνει πως οι επινοήσεις και οι ιδέες είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη αξια από όλα. Το έθνος πρέπει να αντιληφθούμε πως είναι μια επιλογή, η εθνική ταυτότητα είναι μια ιδέα μια επιλογή, δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι ψεύτικη. Όλα γύρω μας είναι επινοήσεις άρα είναι πολύ σημαντικό. Το έθνος η εθνική ταυτότητα καλύτερα επινοήθηκε από πολύ αρχαιοτάτων χρονων και αυτό έγινε γιατί ο άνθρωπος είναι κοινωνικό on αφενός και αφετέρου γιατί έτσι μπορεί να τα βγάλει πιο εύκολα πέρα και να προοδεύσει πέρα από την επιβίωση, για κάποιο λόγο επιζητά και αλλα πράγματα δεν είναι σαν τα υπόλοιπα ζώα που αρκούνται στην επιβίωση. Εκεί είναι τα όρια της φύσης και της κοινωνίας. Ναι έχουμε μια φύση, αλλα η ίδια η φύση μας στέρησε το δικαίωμα να την παρατηρούμε αντικειμενικά όσον αφορά τις μεταξύ μας σχέσεις.

    Το πρώτο που μπορεί να αποδομηθεί πιο εύκολα από όλα δε είναι η ύλη που λέει και ο Marx. Σκεφτείτε λοιπόν αύριο να προσγειωθεί στο Σύνταγμα ένας εξωγήινος και εσείς να πάτε να τον υποδεχτείτε δίνοντας του χρήματα, ο εξωγήινος δεν θα μπορέσει να καταλάβει γιατί το κάνετε αυτό αφού για αυτόν τα χρήματα θα είναι κομμάτια χαρτί.

    Αυτό δε σημαίνει ότι τα χρήματα είναι άχρηστα, είναι μια καλή ιδέα και να χρήματα είναι χρήσιμα, αλλιώς οι συναλλαγές θα ήταν αδύνατες η πολύ δύσκολες τέλος πάντων διαφορετικά, και τώρα χρησιμοποιούμε τις κάρτες ανταλλάσσοντας αριθμούς σε έναν υπολογιστή.

    Το έθνος λοιπόν σχηματίστηκε γιατί ο άνθρωπος παρα το ότι κοινωνικό on είναι περιορισμένο τόσο εδαφικά όσο και μέσα στην κοινωνία που μεγαλώνει, είναι αδύνατον να βρίσκεται παντού και να γνωρίζει τα πάντα, επομένως αναπτύσσει κοινές συνήθειες και γνώσεις με τους γύρω του. Έτσι σχηματίζεται το έθνος και μέσα στο έθνος οι πολιτείες που τις συνδέουν νομοι, άλλες συμφωνίες και ιδέες και πάει λέγοντας. Η μεγαλύτερη χρησιμότητα του έθνους είναι η συλλογικότητα που προσφέρει, η οποια εξασφαλίζει την ελευθερια του ατόμου, έξω από το έθνος ο άνθρωπος είναι μονος του, δεν μπορεί να αμυνθεί και μένει έρμαιο της ελεημοσύνης άλλων κοινωνιών. Αν καταργούνταν τα έθνη σίγουρα θα έβρισκε ο άνθρωπος άλλες συλλογικότητες για να αμυνθεί. Ο κομμουνισμός για παράδειγμα είδε τις συλλογικότητες στις τάξεις, αλλα οι τάξεις δεν είναι σταθερές όπως το έθνος, όταν κάποιος είναι ελεύθερος μπορεί να μεταπηδήσει σε άλλη τάξη όχι μονο από επιλογή αλλα και από συγκυρίες το έθνος από την άλλη παρα το ότι εξελίσσεται είναι βασισμένο σε πιο σταθερές ιδέες και το αποτέλεσμα είναι να μπορεί κάποιος να επιλέξει αν θα αλλάξει έθνος. Όταν κάτι είναι επιλογή τότε η ισχύς του φαίνεται να είναι μεγαλύτερη! Αν βρεθεί καμια καλύτερη ιδέα τα λέμε τότε...Προς το παρόν η ελληνική αριστερά αλλα και η νεοφιλελεύθερη δεξιά εργάζονται να καταστρέψουν το έθνος όχι τα έθνη οποτε ουσιαστικά εργάζονται προς όφελος άλλων εθνών απλώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παγκοσμιοποίηση είναι ένα γεγονός, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Έχει τα θετικά της όπως και τα αρνητικά της. Εμείς είμαστε μια μικρή ημικατεχόμενη χώρα και το μόνο το οποίο έχουμε να προτάξουμε στην Τουρκική απειλή είναι την ΑΝΕΞΑΡΤΙΤΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
    Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι, η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί κράτη "χυλός" για την εξυπηρέτηση προφανώς όχι των εθνικών συμφερόντων διότι αυτά αποτελούν φράξια στα συμφέροντα των μεγάλων.
    Η χώρα μας, για να μπορέσει να επιβίωση θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης διατηρώντας, όμως τα ήθη και έθιμα μας, τις παραδόσεις τη θρησκεία μας την Ελληνικότητα μας και να έχουμε πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας και να μη ξεχνάμε ότι μόνο αν σκύψουμε θα ανέβει κάποιος πάνω μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.