13/1/16

Stratfor: Οι επιλογές της Αγκυρας απέναντι στο ISIS

Η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και η καταγγελία για εμπλοκή του ISIS μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη συριακή κρίση. Η διάθεση μεγαλύτερης εμπλοκής της Τουρκίας, το stop της Ρωσίας και ο ρόλος των Κούρδων.
Μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Ιανουαρίου δίπλα στα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό έξι ξένων τουριστών.
Η επίθεση, που έγινε μπροστά από τον αρχαίο αιγυπτιακό οβελίσκο του Θεοδόσιου και κοντά στο Μπλε Τζαμί στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ, φέρεται πως πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας. Αν και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε ανοιχτή σύγκρουση με πολυάριθμες τρομοκρατικές και παρακρατικές οργανώσεις, η τοποθεσία, ο στόχος και η μέθοδος της επίθεσης δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος ως τον βασικό ύποπτο πίσω από την επιχείρηση.
Με την ανάληψη δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους και την ενεργή στήριξη επιχειρήσεων των ανταρτών που μάχονται κατά των τζιχαντιστών στην Συρία, η Τουρκία έχει εν γνώσει της μετατραπεί σε στόχο πολλών ομάδων που είναι πιστές στο Ισλαμικό Κράτος. Εξοργισμένοι από τις διαταραχές στις ζωτικές γραμμές τροφοδότησης μέσω της Τουρκίας, που έχουν γίνει πιο έντονες μετά τον Ιούλιο του 2015, ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν υποσχεθεί να απαντήσουν με αντίποινα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.