5/10/17

Ελληνικό: ένα παράδειγμα που αποδεικνύει την αναγκαιότητα της διαβούλευσης που προτείνει το δέλτα

Παναγιώτης Μπαλακτάρης*
Δε ξέρω πόσοι πιστεύουν ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη χώρα, πάντως σε Δημοκρατία που σέβεται τους πολίτες της δε ζούμε. Εξ αφορμής της υπόθεσης του Ελληνικού, κανένα κόμμα από τα υπάρχοντα δεν έχει μεριμνήσει έστω να υπάρξει στοιχειώδης ενημέρωση. Αντιθέτως, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εμπαίζουν τον ελληνικό λαό.
Οι πολίτες έχουν μείνει αμέτοχοι ως προς την ουσία της υπόθεσης. Οι μόνοι εκ των πολιτών που σπεύδουν να πάρουν θέση και να υποστηρίξουν τη μία ή την άλλη πλευρά είναι τα «εξαπτέρυγα» κομματικών σχηματισμών ή άλλων πολιτικών οντοτήτων, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν λόγο να εξυπηρετούν συμφέροντα αλλότρια των εθνικών.
Πέρα από το προφανές, ότι είναι τουλάχιστον περίεργο να υπήρχαν αρχαία στον χώρο του πρώην αεροδρομίου αλλά η περιοχή να ήταν αεροδρόμιο, καλόν είναι να μάθουμε να μην αποκρυσταλλώνουμε άποψη, όταν δεν είμαστε ενημερωμένοι. Και η ενημέρωση απαιτεί γνωστοποίηση και μελέτη όλων των στοιχείων. 
Και στην προκειμένη περίπτωση του Ελληνικού, ουδείς ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει έγκυρα και έγκαιρα τον ελληνικό λαό. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε κάποιο από τα άλλα κόμματα της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ούτε καν οι σύλλογοι αρχαιολόγων έστερξαν να μας γνωστοποιήσουν τις πτυχές του ζητήματος. Το ΚΑΣ έστω θα όφειλε να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασής του, αν η συνεδρίαση αυτή έγινε με μοναδικό σκοπό το δημόσιο συμφέρον και όχι άλλα, άνομα συμφέροντα…
Και γι’ αυτό δεν μιλάει κανείς. Ποιός από τους ανωτέρω φορείς σέβεται τον πολίτη; Ουδείς! Επομένως, πόρρω απέχουμε από μια Δημοκρατία που σέβεται τους πολίτες της. 
Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που μία από τις δέκα προτάσεις κοινής λογικής του δέλτα είναι η διαβούλευση, έννοια άγνωστη στο υπάρχον πολιτικό σύστημα.

*Ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης είναι δικηγόρος και εκ των ιδρυτών-εθελοντών του δέλτα
Μάθε για το δέλτα και γίνε υποστηρικτής ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα είναι να έχει ένα κόμμα αρχές(πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, παράδοση, ιστορία) με τις οποίες θα μετρά τα πράγματα στην διαβούλευση. Κόμματα δημοκρατικά χωρίς αρχές υπάρχουν δεκάδες στην Ελλάδα.
    Τέλος η ισότητα δεν είναι αρχή γιατί δεν έχεις ορίσει το μέτρο της ισότητας, πχ εμφυλες ταυτότητες και παραδοσιακή οικογένεια. Επιπλέον δεν είναι περίεργο να μιλάμε για ισότητα και τα υπόλοιπα της γαλλικής επανάστασης; Μετά από 200 χρόνια εξακολουθούμε να έχουμε τα ίδια προβλήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ό κομματικός σωλήνας παράγει συγκεκριμένη ενημέρωση.
      Κατά το: αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.