26/6/18

FT : Τι πραγματικά έχει σημασία για την Ελλάδα

Η βιωσιμότητα χρέους, η διάθεση των επενδυτών να δανείσουν ξανά την κυβέρνηση και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα έπρεπε να απασχολούν τους επενδυτές. Η ουσία κρύβεται αλλού…

Ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup το έβαλε με τον καλύτερο τρόπο: «Αυτό είναι!», είπε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής ανακοινώνοντας την έξοδο της Ελλάδας από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης και το πακέτο αναδιάρθρωσης χρέους που θα ελαφρύνει το βάρος της εξυπηρέτησης του.
Η ετυμηγορία μου: κάλλιο αργά παρά ποτέ και καλύτερα κάτι από τίποτα. Ο Peter Spiegel που ηγήθηκε της κάλυψης της ευρωπαϊκής κρίσης στους Financial Times μας θύμισε ότι στην Ελλάδα οι εταίροι υποσχέθηκαν ελάφρυνση χρέους από το 2012, σε ποσότητα αρκετή να μειώσει το βάρος του χρέους πολύ κάτω από το επίπεδο που προβλέπεται να πάει σήμερα. Οι προσδοκίες είχαν μειωθεί έκτοτε και το τελικό αποτέλεσμα τις υπερβαίνει κάπως.
Όπως ήταν αναμενόμενο δεν υπήρξε καθαρό κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους. Αυτό παρέκαμψε μια πηγή ενόχλησης της Γερμανίας και άλλων σκληροπυρηνικών κρατών-πιστωτών σε ότι αφορά την ελάφρυνση χρέους. Το ονομαστικό κούρεμα, όμως, δεν υπήρξε ποτέ απαραίτητο. Μπορείς πάντα να δημιουργήσει σημαντική ελάφρυνση χρέους στέλνοντας τις πληρωμές βαθύτερα στο μέλλον.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.