7/1/09

Οσμάν Μπαϊντεμίρ: Θα αποδεχτούν και το όνομα αυτών των εδαφών

Eικόνα από τη γιορτή του Νεβρόζ στην Κωνσταντινούπολη, το 2008

Ένταση και πικρόχολα σχόλια προκάλεσαν δηλώσεις του δημάρχου του Ντιγιαρμπακίρ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ (Osman Baydemir), ο οποίος μετά την αποδοχή της κουρδικής γλώσσας από το τουρκικό κράτος, είπε ότι στο τέλος η Τουρκία θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει και το όνομα των εδαφών στα οποία κατοικούν οι Κούρδοι, υπονοώντας το Κουρδιστάν.
Συγκεκριμένα ο Μπαϊντεμίρ είπε:
"Εκείνοι που δεν αναγνώριζαν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την εθνική ταυτότητα του κουρδικού λαού, μετά από έναν εικοσαετή αγώνα αναγκάστηκαν να το κάνουν. Εαν αυτός ο αγώνας συνεχιστεί με την ίδια αγωνιστικότητα, πολύ σύντομα θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν και το πραγματικό όνομα αυτών των εδαφών".
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του κόμματος DTP, βουλευτής Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Selahattin Demirtaş), αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται ότι επιδιώκει εκεχειρία στη Γάζα, ενώ την ίδια στιγμή δίνει εντολές να βομβαρδίζεται το όρος Κανδήλι (Kandil), στο Κουρδιστάν, είπε:
"Ο Ερντογάν δεν μπορεί να μιλάει για ειρήνη. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος θέλει την ειρήνη και την εκεχειρία, όσο τη θέλει και το Ισραήλ".
Οι δηλώσεις των Κούρδων πολιτικών έγιναν στο κλειστό γυμανστήριο της συνοικίας Μπαγλάρ, του Ντιγιαρμπακίρ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης τοπικών στελεχών του κόμματος DTP, εν όψει των δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου 2009.
Στην ίδια συγκέντρωση ο προεδρεύων της διαδικασίας Λιουτφού Ντάγ (Lütfü Dağ), είπε:
"Οι εκλογές αυτές, εκτός από δημοτικές, θα είναι και ένα δημοψήφισμα για τους Κούρδους. Εμείς δεν θέλουμε τους δήμους από έναν δύο νομούς. Θέλουμε τους δήμους ολόκληρου του Κουρδιστάν. Κανείς δεν μπορεί να πάρει το δήμο του Ντιγιαρμπακίρ. Το Άμεντ (Άμιδα, Ντιγιαρμπακίρ) είναι η καρδιά του κουρδικού λαού. Χρησιμοποιώντας μέχρι χθες τη θρησκεία και από σήμερα το κανάλι TRT 6 (εκπέμπει στα κουρδικά) προσπαθούν να μας ξεγελάσουν. Εμείς προσπαθήσαμε να επιδείξουμε τους υποψηφίους μας με βάση το σύστημα της συνομοσπονδίας. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε προβλήματα, όμως πιστεύουμε ότι στις μεθεπόμενες εκλογές και αυτά θα ξεπερασοτύν".

Ο πρωθυπουργός δεν είναι ειλικρινής
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος DTP, βουλευτής Ντιγριαμπακίρ, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αναφερόμενος στις ειρηνευτικές προσπάθειες του Ερντογάν για το Παλαιστινιακό, είπε:
"Ο πρωθυπουργός δεν είναι ειλικρινής. Αν ήταν ειλικρινής θα προσπαθούσε να ειρηνεύσει πρώτα τη δική του χώρα. Για το λόγο αυτό κανείς δεν τον λαμβάνει στα σοβάρα στη Μέση Ανατολή. Από τη μια πλευρά δίνεις εντολές για αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς στο Κανδήλι και από την άλλη ζητάς για τους Παλαιστινίους ειρήνη. Αυτό δείχνει ότι ο Ερντογάν επιδιώκει την ειρήνη, όσο την επιδιώκει το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός αν θέλει ειρήνη, άς αρχίσει πρώτα από τη δική του χώρα. Κάθε βόμβα που πέφτει σε αυτή τη χώρα, το μόνο που θα φέρει, θα είναι το τέλος του κόμματος AKP. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα όλες οι επιχειρήσεις που διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από ξηράς και αέρος. Εκείνοι που λένε "όποιος δεν αγαπά την Τουρκία να τσακιστεί να φύγει", θα πάρουν την απάντησή τους στις 29 Μαρτίου. Το κανάλι TRT 6 είναι μια από τις δημοκρατικές μάσκες του πρωθυπουργού. Όσες μάσκες και να φορέσουν, όμως, δεν μπορoύν να κρύψουν τα βρωμερά τους πρόσωπα. Το TRT 6 να δείξει την καταπίεση και την τρομοκρατία του κράτους εναντίον μας στη γιορτή του Νεβρόζ, να παρακολουθήσουμε και μεις το TRT 6".

8 σχόλια:

  1. Σάββα κάτι άσχετο με το νήμα. θέλω την γνώμη σου για το ζήτημα του Φαρμακονησίου λαμβάνοντας υπόψη και τα σημερινά γεγονότα (αναγκαστική προσγείωση πούμα στο φαρμακονήσι και παρενόχλησι ελληνικής ακαταιωρού έξω από αυτό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, θα στείλουν τον Μπαϊντεμίρ να πάρει σεμινάρια γαργαρολογίας στην ...Ελλάδα και θα στρώσει!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΙΛΕ ΣΑΒΒΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ...

    ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΤRT-6 ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΚΚ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΥΡΔΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟ ROJ TV?

    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. sdel
    Η κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης να εκπέμψει στα κουρδικά, δεν είναι κάτι απλό, που γίνεται μόνο για προπαγανδιτικούς λόγους.
    Το ΡΚΚ έχει νικήσει το τουρκικό κράτος, το οποίο προβαίνει σε πολιτισμικού και πολιτιστικού τύπου παροχές προς τους Κούρδους για να αποδυναμώσει την επιρροή του ΡΚΚ στο λαό.
    Έτσι καταρρέει η πολιτική της Τουρκίας που από το 1923 και εντεύθεν λέει ότι δεν υπάρχουν Κούρδοι στην Τουρκία και ότι όλοι όσοι κατοικούν στην επικράτειά της είναι Τούρκοι.
    Επαναλαμβάνω, η κυβέρνηση και το κράτος θα προσπαθήσουν να κάνουν τη δική τους προπαγάνδα από το ΤRT-6, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι μεγάλη νίκη των Κούρδων, που κινούνται στη στρατηγική των τεσσάρων φάσεων: Πολιτιστική αυτονομία-Πολιτική αυτονομία-Ομοσπονδία-Ανεξαρτησία.
    Τώρα περνάμε από την πρώτη στη δεύτερη.
    Πάντως, δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΑΒΒΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΟΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΜΩΝΟΣΗ ΤΟΥ ΡΚΚ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΙΕΡΗΣΗ ΠΡΟΣΑΙΤΕΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σδελ
    Το τουρκικό κράτος έκανε μια σοβαρότατη υποχώρηση από την παραδοσιακή του πολιτική, για να προλάβει τα χειρότερα.
    Αυτή είναι η άποψή μου.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.