14/1/09

Η Επιλογή...


του Γκιουνάι Ασλάν
Μετάφραση: Σάββα Καλεντερίδης
Για την Τουρκία το νέο έτος έχει μπει με "ανοίγματα" και περιπέτειες.
Πρώτα απ' όλα σε σχέση με τους Κούρδους.
Κατά πρώτον το κρατικό κανάλι TRT άρχισε να εκπέμπει στα κουρδικά από την 1η Ιανουαρίου. Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) δήλωνε επίσημα ότι σύντομα θα αρχίσει η εκπαίδευση στα κουρδικά στα πανεπιστήμια της Τουρκίας. Αμέσως μετά ο υπουργός δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι άρχισαν οι διαδικασίες για την άρση της απαγόρευσης χρήσης της κουρδικής γλώσσας στις τουρκικές φυλακές.
Aπό την άλλη πλευρά, όσον αφορά τους αλεβίτες, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη...γιορτή-γεύμα Muharrem İftarı των αλεβιτών. Και πάλι σε σχέση με τους αλεβίτες, για πρώτη φορά μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση TRT θρησκευτική τελετή των αλεβιτών. Η κρατική τηλεόραση που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων από το τζέμεβι (χώρος λατρείας των αλεβιτών, σ.τ.μ.), έκανε ειδική εκπομπή για την αλεβίτικη γιορτή Κερμπέλα, με τη συμμετοχή των σοφών ιεροδιδασκάλων (ντεντέ, αλεβίτες δημογέροντες, σ.τ.μ.) και καλλιτεχνών.
Επίσης, την περίοδο αυτή παρατηρείται μια κινητικότητα στο ζήτημα των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε., στις οποίες υπήρχε κλίμα χετικής ηρεμίας για αρκετό διάστημα. Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του ΑΚΡ, Egemen Bağış, τοποθετήθηκε στη θέση του διαπραγματευτή της Τουρκίας με την Ε.Ε.
Τα "ανοίγματα" του τουρκικού κράτους έφτασαν και μέχρι τον παγκοσμίως γνωστό ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να του αποδώσει την υπηκοότητα και να τον αποκαταστήσει.
Δεν τελειώσαμε!
Εκτός από όλα αυτά έγινε και ο 10ος κύκλος συλλήψεων της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Τη φορά αυτή συνελλήφθησαν εννέα ανώτατοι αξιωματικοί, με κορυφαίο τον αντιστράτηγο ε.α. Τουντζέρ Κιλίτς (Tuncer Kılıç), πρώην γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Στην πραγματικότητα οι στρατηγοί αφέθηκαν ελεύθεροι με την παρέμβαση του στρατού, όμως, παρά την απελευθέρωσή τους, η "στιλπνάδα" των στρατηγών της ιδεολογίας της Κόκκινης Μηλιάς (υπερεθνικιστές, σ.τ.μ.) χάθηκε μια για πάντα.
Οι εξελίξεις αυτές, που ακολούθησε η μια την άλλη μετά την πρώτη του έτους, σηματοδοτούν το ξήλωμα και το γκρέμισμα της παλιάς Τουρκίας. Βαίνουμε προς το τέλος του ρατσιστικού, σωβινιστικού και καταπιεστικού κράτους.
Το τουρκικό κράτος αναδομείται με βάση τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. Όπως έγινε σε πολλά άλλα κράτη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την πρωτοβουλία στη διαμάχη μεταξύ καθεστωτικών-νεωτεριστικών δυνάμεων την έχουν πάρει στα χέρια τους οι νεωτεριστές.
Η Τουρκία αυτοανανεώνεται με τη βοήθεια πλανητικών δυνάμεων, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., και στη βάση αυτή αναλαμβάνει έναν νέο ρόλο που της αναγνωρίζουν οι δυνάμεις αυτές. Το μέλλον του τουρκικού κράτους για άλλη μια φορά διαμορφώνεται και πάλι από το δυτικό κόσμο.
Όπως συνέβη πριν από έναν αιώνα και σήμερα την τύχη της χώρας την καθορίζουν και πάλι οι πλανητικές δυνάμεις. Γι' αυτό χάνει το γνωστό βηματισμό της η Τουρκία. Γι' αυτό εξουδετερώνονται οι δυνάμεις εκείνες που είναι αντίθετες με την αναθεώρηση της κεμαλικής ιδεολογίας και τη φιλελευθεροποίηση της επίσης ιδεολογίας του τουρκικού κράτους.
Πριν δυο χρόνια η ΜΙΤ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυσή της, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
"Η Τουρκία, είτε λόγω της στρατηγικής είτε λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας, δεν είχε ποτέ την πολυτέλεια να αφεθεί στη ροή των ιστορικών γεγονότων. Εκείνοι που βλέπουν τα πράγματα μέσα από ένα πλέγμα αδιάλλακτου και στυγνού συντηρητισμού, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και δεν μπορούν αποκτήσουν ενεργό ρόλο, ούτε να έχουν λόγο σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ταχύτατα, του οποίου αναπόσπαστο μέρος είναι και η Τουρκία, και, άρα, δεν μπορούν, δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα εθνικά μας συμφέροντα".
Μετά από παρέλευση δυο ετών από την έκδοση αυτής της ανακοίνωσης, μπορούμε να πούμε ότι η "γραμμή" που εμφανίζεται στην ανακοίνωση της ΜΙΤ έχει επηρεάσει και το στρατό και η Τουρκία προσπαθεί να αναδομήσει την κατακερματισμένη κρατική εξουσία.
Ο στρατός, αν και με κάποιες επιφυλάξεις, φαίνεται ότι έχει αποδεχτεί τη συγκεκριμένη "γραμμή". Ο τουρκικός στρατός, που έχει υποστεί σοβαρότατες στρατιωτικές ήττες απέναντι στο κουρδικό κίνημα τα τελευταία δυο χρόνια, έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του, έχει "κατεβάσει τα πανιά", έχει αρχίσει τις συνομιλίες με τον Ταλαμπανί και τον Μπαρζανί, τους οποίους μέχρι πριν από δυο χρόνια αποκαλούσε "τρομοκράτες", ενώ το ίδιο διάστημα έχει υποχρεωθεί να αποδεχτεί, έστω και με κάποιες ενστάσεις, διάφορες νεωτεριστικές κινήσεις.
Φαίνεται πως ο στρατός αντιλήφθηκε ότι η Τουρκία είναι δεμένη χειροπόδαρα από το δυτικό κόσμο και δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί από αυτόν και να αλλάξει γεωπολιτικό προσανατολισμό, καθώς και ότι χωρίς τη Δύση δεν είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της. Έτσι ο τουρκικός στρατός αναγκάστηκε να αποδεχτεί τη "σκληρή πραγματικότητα".
Αν και η κατάσταση αυτή ενέχει τον κίνδυνο της εσωτερικής διάσπασης στις τάξεις των στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, οι αμφισβητίες δεν έχουν τη δύναμη να κάνουν και πολλά πράγματα. Αυτό το αναγνωρίζει η ίδια η ανώτατη ηγεσία του στρατού. Είναι κοινή διαπίστωση πλέον ότι η δύναμη του στρατού δεν επαρκεί για όλα.
Από την άλλη πλευρά, η Δίκη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ δεν αποσκοπεί στην εξιλέωση της Τουρκίας και στο ξεκαθάρισμα των παλιών σκοτεινών λογαριασμών, μια διαδικασία που θα έφερνε τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία στη χώρα, αλλά έχει ως στόχο να θέσει υπό πίεση την εθνικιστική (ρατσιστική) πτέρυγα που δρα στις τάξεις του τουρκικού στρατού.
Με τη δίκη και με τις περιοδικές (δέκα τον αριθμό, σ.τ.μ.) επιχειρήσεις εξάρθρωσης και σύλληψης διαφόρων ομάδων της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, κάποιοι πληρώνουν τη στάση τους στο νομοσχέδιο της 1ης Μαρτίου 2003 (απορρίφθηκε από την τουρκική βουλή και πρέβλεπε τη διέλευση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το έδαφος της Τουρκίας, σ.τ.μ.), αλλά και κάποια άλλα λάθη που έκαναν πριν και μετά το 2003. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ τρίβουν στο χώμα τη μούρη των στελεχών εκείνων του τουρκικού στρατού που τηρούν αντιαμερικανική στάση.
Στη συνάντηση Μπους-Ερντογάν που έγινε στο Λευκό Οίκο στις 5 Νοεμβρίου 2007, η Τουρκία δέθηκε και πάλι στο άρμα των ΗΠΑ και ανέλαβε ένα νέο ρόλο στην περιοχή. Το Ισραήλ και η Τουρκία ανέλαβαν το ρόλο του πυλώνα στο σχέδιο αναδόμησης της περιοχής.
Στην πραγματικότητα, μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου την 1η Μαρτίου 2003, οι ΗΠΑ επεδίωξαν να καταστήσουν χώρα-πυλώνα το Κουρδιστάν και κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες γι' αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος της έντασης που παρατηρήθηκε εκείνο το διάστημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Οι ΗΠΑ, επισείοντας τους κινδύνους που ενέχει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν για την Τουρκία, υποχρέωσαν την Άγκυρα να αποδεχτεί το δικό τους δόγμα. Μετά από αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, η Τουρκία ανέλαβε το ρόλο της υποστήριξης για το προσεχές διάστημα των Κούρδων του Ιράκ.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, ως αντάλλαγμα, έδωσαν στην Τουρκία την πρωτοβουλια για τους Κούρδους, το Κουρδιστάν και το Κουρδικό Ζήτημα γενικότερα.
Οι εκπομπές στα κουρδικά, η εκπαίδευση στα πανεπιστήμια στην κουρδική γλώσσα και λοιπά βήματα προς αυτν την κατεύθυνση οφείλονται στο ρόλο που έχει ανατεθεί στην Τουρκία. Και ο ρόλος αυτός είναι του "προστάτη" των Κούρδων. Η Τουρκία αλλάζει όχι επειδή το θέλει η ίδια, αλλά επειδή της το επιβάλλει ο ρόλος που της έχει δοθεί.
Και έτσι να είναι, όμως, δεν πειράζει.
Αν και το Κουρδικό Πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί, μπαίνει σε μια φάση ηρεμίας και διανοίγεται σιγά-σιγά ο δρόμος που οδηγεί στην επίλυσή του. Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή που της έχει ανατεθεί από τις ΗΠΑ, αν δεν συνεργαστεί με τους Κούρδους. Η Τουρκία, για να πετύχει τους στόχους της στην περιοχή, πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον του ΡΚΚ και να σεβαστεί τη δημοκρατική απόφαση του κουρδικού λαού.
Με την είσοδο του νέου έτους αρχίζει και το δύσκολο τεστ της Τουρκίας με το ΡΚΚ. Για να έχουν κάποιο νόημα τα βήματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Τουρκία στο Κουρδικό, θα πρέπει να κάνει επιλογές που θα οδηγήσουν στην ειρήνη με το ΡΚΚ...
Πηγή: ROJACIWAN

7 σχόλια:

  1. 1. H αποδοχή και φιλελευθεροποίηση έναντι των υπαρκτών μεγάλων μειονοτήτων δεν αποτελεί απομάκρυνση από τον Κεμαλισμό , αλλά απλά εναρμόνηση του με τα σημερινά δεδομένα.
    2. Η "πίεση" και οι νουθεσίες από την Δύση , που επικαλείται το άρθρο, δευτερεύοντα ρόλο μόνο μπορεί να έπαιξαν, εφόσον η ιστορία έχει αποδείξει ότι η Τουρκία μπορέι να ακολουθεί την δική της ρότα ανεξάρητα το τι λένε οι έξω , και χωρίς να δίνει μεγάλη σημασία στην έξωθεν καλή μαρτυρία.
    3. Το καθεστώς ελεγχόμενη και μερικής αυτονομίας ( άτι σαν επαρχία με διευρυμένες τοπικές εξουσίες , κυρίως στα θέματα πολιτισμου και εκπαίδευσης) είναι ότι το καλύτερο μπορούν να ελπίζουν οι Κούρδοι , αλλά αυτό θα λύσει και πολλά προβλήματα της Τουρκίας. Ειδικότερα νομίζω ότι για τους Κούρδους είναι η μόνη λύση , εφόσον αυτόνομο Κουρδικό κράτος , χωρίς προσβαση στην θάλασασα και περικυκλωμένο .. ποτέ δεν θα μπορέσει να γίνει βιώσιμο κράτος και θα καταλήξει σε προτεκτορατο τύπου Βοσνίας και χειρότερα..
    4. Ας μη χαιρόμαστε και πολύ , γιατι η Τουρκία έτσι με ψιλολυμενο το Κουρδικό θα στραφεί προς Δυσμάς. Τελικά η ΜΙΤ έχει δίκιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' όσα έχω καταλάβη γιά την Τουρκία, ξεχωρίζω το εξής :
    Ο Στρατός, συνεκτικός ιστός των πάντων και υπεράνω όλων, λειτουργεί ως ο συλλογικός πατερούλης των Τούρκων. Απολαμβάνει δε, τυφλής εμπιστοσύνης και θεωρείται ανίκητος.
    Γι' αυτό και δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να νικηθή ούτε και να υποχωρήση σε κανένα ζήτημα που τον αφορά. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, έστω και σε ένα σημείο μόνον, αυτό θα έμοιαζε με την αρχή του ξηλώματος ενός πουλόβερ. Θα είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα στην συνοχή του Τουρκικού κράτους.
    Έτσι έχω κατανοήση τον ρόλο και τη σημασία του Στρατού στην Τουρκία.

    Από αυτή την άποψη, το περιεχόμενο αυτού του άρθρου, μου προκαλεί τρομερή εντύπωση. Δηλαδή πώς είναι δυνατόν να γραφή και να δημοσιευθή ένα τέτοιο άρθρο έστω και αν αυτά που αναφέρει είναι αληθινά.

    Δεν θα αναρωτηθώ αν επίκειται η διάλυση του Τουρκικού κράτους κ.λ.π.
    Θα ήθελα όμως να ρωτήσω : Η Τουρκική ελίτ, αποτελείται πράγματι απο γνήσιους Τούρκους ή όχι;
    Μπορεί η ερώηση να φαίνεται άσχετη αλλά εγώ αυτήν την ερώτηση θέλω να κάνω πρός όποιον μπορεί να πεί κάτι επ' αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρουσαίε
    το άρθρο δημοσιεύθηκε σε κουρδική ιστοσελίδα και σε κουρδική εφημερίδα, δεν δημοσιεύθηκε στην Τουρκία.
    Ο συντάκτης του είναι δυνατός αναλυτής και, κατά την άποψή μου, το άρθρο είναι από τα δυνατότερα μέσα από τα εκατοντάδες ή και χιλιάδες άρθρα που διάβασα για την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
    Όσον αφορά την τουρκική ελίτ, επί δεκαετίες πολλοί στην Τουρκία μιλούν για τους λεγόμενους "λευκούς" Τούρκους (Beyaz Turkler), υπονοώντας ότι είναι εκτουρκισμένοι Εβραίοι, Έλληνες, Αρμένιοι κλπ.

    Αρπακόλα
    Είναι στη φυλακή δεκάδες αξιωματικοί και πέρασε έστω και δυο βραδυές στο κρατητήριο της ασφάελιας ο Γ.Γ. του ΣΕΑ, αντιστράτηγος Τουνσέρ Κιλίντς.
    Ο άνθρωπος αυτός επί τρία χρόνια κυβερνούσε στην Τουρκία και πέρασε το κατώφλι της φυλακής.
    Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά.
    Κάτι σοβαρό γίνεται στην Τουρκία και αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι το ότι οι Έλληνες αναλυτές αναμασσούν διάφορες εκδοχές που παρουσιάζονται σε άρθρα διαφόρων Τούρκων, χωρίς να είναι σε θέση να αναπτύξουν επιχειρήματα, να εμβαθύνουν, να ενδοσκοπήσουν το φαινόμενο που λέγεται Τουρκία και να παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό μια έγκυρη και σαφή εικόνα για τα όσα τεκταίνονται εκεί.
    Ο Γκιουνάι Ασλάν το κάνει με τον κακύτερο τρόπο.
    Τώρα, όσον αφορά τις πολιτικές σου εκτιμήσεις για την κατάσταση στο Κουρδισ΄ταν και την Τουρκία, δεν έχω να πω τίποτε.
    Ο χρόνος θα δείξει.
    Η δική μου άποψη πάντως είναι ότι, ούτως ή άλλως, το κουρδικό ζήτημα και το ζήτημα των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων στην Τουρκία είναι μείζονος ενδιαφέροντος και έχει τεράστια σημασία για τη χώρα μας.
    Περισσότερα δεν μπορώ να γράψω.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως αν ισχύουν όλα αυτά και ήμουνα τούρκος που είχε πρόβλημα με αυτή την φιλελευθεροποίηση θα έβλεπα με πολύ καλό μάτι κάποιες «έκτακτες καταστάσεις» που θα απαιτούσαν «έκτακτα μέτρα» για το «καλό της Τουρκίας» απ’ τον «κοινό εξωτερικό εχθρό». Και αν δεν υπήρχε τέτοιος ίσως και να προσπαθούσα να τον εφεύρω... Όχι βέβαια ότι υπονοώ πως οι άλλοι που θέλουν την φιλελευθεροποίηση μπορούν και να την αντέξουν πραγματικά. Αυτοί απλά έχουν καταλάβει πως δεν υπάρχει ένας πλανήτης «γη» και ένας ξεχωριστός πλανήτης «Τουρκία» και είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν και με άλλους ανθρώπους.
    Τέλος πάντων, για να αφήσω τις αμφίσημες κουβέντες, εγώ πιστεύω πως τα δικά μας προβλήματα δεν λύνονται με τον πιθανό ή απίθανο εκδυτικισμό της Τουρκίας. Αυτά θα παραμείνουν και ένας μόνο τρόπος εξισορρόπησης υπάρχει και αυτός είναι η αμυντική θωράκιση και τίποτα άλλο. Όσο για τις προκλήσεις πρέπει οπωσδήποτε να απαντηθούν όχι μόνο διπλωματικά όπως λέει η κυβέρνηση αλλά σε τόπο και χρόνο επιλεγμένο από εμάς με όποιο πρόσφορο μέσο κρίνουν οι αρμόδιοι ακόμα και ασύμμετρα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΑΒΒΑ

    ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΠΟΥ ΕΠΛΕΞΕ Η ΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ.....
    ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεγονός δυστυχώς παραμένει πως η Κουρδική αντίδραση δεν έχει πάρει ακόμη χαρακτηριστικά "παλλαϊκής εξέγερσης των Κούρδων"...

    ...ο "εκτουρκισμός" τους προφανώς "καλά κρατεί"...

    ...κι επειδή ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, έτσι και το PKK, όσο και να αναβαθμίζεται η δράση του μετά απο 30 χρόνια αγώνα, μάλλον δεν είναι αρκετό για να κάνει το "Ματ" και να μεταστρέψει την εν Τουρκία Κουρδική κοινή γνώμη προς την απαίτηση απόσχισης και ίδρυσης Κουρδικού κράτους...

    ...Δυστυχώς, η Τουρκία με τις "νέες επικοινωνιακές" της μεθόδους είναι πολύ πιθανόν να πάρει εκτενή "πίστωση χρόνου" στο Κουρδικό...

    ...να "ησυχάσει" το Κουρδικό ζήτημα, να "κατακαθίσει" και να θεωρηθεί "τακτοποιημένο" για μια ακόμη φορά στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας"...

    ...όπως πάντα δηλαδή, να τα "βρούν με τους Κούρδους" ....

    ...και μετά...

    ...όπως πάντα να στραφούν απερίσπαστοι - και με την βοήθεια των Κούρδων - προς "δυσμάς" και δη προς Αιγαίο και Ελλάδα....

    ...γι' αυτό και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τα βρουν με τους Κούρδους...

    ...οι Κούρδοι πρέπει να συνεχίσουν να απαιτούν την ανεξαρτησία τους...

    ...κι επειδή ο μόνος Κουρδικός παράγοντας που απαιτεί σφοδρά και κάθετα κάτι τέτοιο είναι το PKK, πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά και πάραυτα...

    ...προτού οι επικοινωνιακές τρίπλες των Νεοσουλτάνων καταφέρουν και του δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα ερρεισμάτων στον Κουρδικό πληθυσμό...

    ...και πολύ χειρότερα, προτού τα βρούν οι Τουρκοι με τους Κούρδους του Ιρακ στην βάση των "συμφερόντων" και το PKK βρεθεί "πανταχόθεν απομονωμένο" για μια ακόμη φορά...

    ...κι επειδή η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει τα "κότσια" να κάνει κάτι τέτοιο επίσημα, "ιδιώτες" Έλληνες θα πρέπει να αναλάβουν αυτή τη δράση...

    ...πρέπει το δυνατόν συντομότερο να δημιουργηθεί στο Βόρειο Ιρακινό Κουρδιστάν Ελληνική Παροικία που θα λειτουργήσει ως Οικονομική Βάση "ποικίλης στήριξης" του Κουρδικού Κινήματος...

    ...γιατί αν περιμένουμε απο την επίσημη Ελληνική Πολιτεία, οι Τούρκοι θα φτάσουν πάλι στο Φάληρο...

    ...και ίσως δεν θα υπάρχει αυτή τη φορά Καραϊσκάκης να τους αντιμετωπίσει...

    ...τουλάχιστον, κανείς δεν έκανε την τιμή στον Ελληνικό λαό να μας τον παρουσιάσει εαν υπάρχει...

    ...μόνον "Ε.Ε." και "Ε.Α" με "κλειστό στόμα" έχουμε γεμίσει σε αυτόν τον τόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. giasa
    sas nemirwnwme oti se liges meres ta exwme enansait gia tos kordos sta elleniki xwlwsa .
    kai opios teli boroi na steli wti afora tis kordiko lawo stin efto to emil
    partiyarojava@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.