9/1/09

Τί πραγματικά επιδιώκουν οι Τούρκοι με τις τελευταίες προκλήσεις στο Αιγαίο;


του Σάββα Καλεντερίδη
Οι Τούρκοι άρχισαν τις τελευταίες ημέρες να επιδεικνύουν απέναντι στην Ελλάδα συμπεριφορά που ανασύρει μνήμες από το παρελθόν, αφού, μετά τα Ίμια και τις θεωρίες της Άγκυρας περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, για πρώτη φορά προβαίνουν σε έμπρακτη και όχι θεωρητική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε δυο νησιά, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Τί είναι όμως αυτό που ώθησε την τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει στάση ...απέναντι στην Ελλάδα, μετά από μια περίοδο που τα ελληνοτουρκικά είχαν μπει σε μια φάση "εναλλακτικής" διαχείρισης μέσω αέναων και αλλεπάλληλων συνομιλιών για τα ΜΟΕ και επισκέψεων εκατέρωθεν που τις περισσότερες φορές εξαντλούνταν σε κινήσεις αβροφροσύνης και χαμόγελα, διαδικασία που στην ουσία νομιμοποιούσε και παγιοποιούσε τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα η Άγκυρα έμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της στο Αιγαίο, το Κυπριακό και το Πατριαρχείο.
Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να αποφύγουμε να αναλύσουμε τα γεγονότα με βάση την εξαιρετικά ανόητη άποψη που ακούγεται -δυστυχώς και από στόματα υπευθύνων- κάθε φορά που η Τουρκία αναπτύσσει μια επιθετική πολιτική εις βάρος της χώρας μας, ότι δηλαδή η γειτονική χώρα προσπαθεί μέσα από μια ελληνοτουρκική κρίση να κάνει εξαγωγή των εσωτερικών της προβλημάτων ή ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις "κάνουν του κεφαλιού τους", ερήμην της τουρκικής κυβέρνησης.
Χωρίς να προβούμε σε ανάλυση και εκτίμηση της σκοπιμότητας και της αποτελεσματικότητας της ελληνικής πολιτικής γύρω από την αντιμετώπιση της απαράδεκτης τουρκικής επιθετικότητας τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να αναζητήσουμε με ψυχραιμία την πραγματική αιτία που "ζωντάνεψε" τις τουρκικές διεκδικήσεις μετά από μια περίοδο σχετικής και πολύ επικίνδυνης για τα συμφέροντά μας ηρεμίας περίπου δέκα ετών.
Αν και σε τέτοια θέματα είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να προβαίνει κανείς σε μονοδιάστατες και απόλυτες εκτιμήσεις, κατά την άποψή μας η πραγματική και ίσως μοναδική αιτία που προκάλεσε την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα την περίοδο αυτή, είναι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική κυβέρνηση στο θέμα των παραχωρήσεων που θα πρέπει να κάνει για να προχωρήσει ομαλά η ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. και συγκεκριμένα η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, το οποίο στην ουσία οδηγεί στην de facto αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Η Τουρκία, αποφασισμένη να μην υποχωρήσει από τη θέση της για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στριμωγμένη από τις πιέσεις της Ε.Ε. για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, για τις οποίες πιέσεις θεωρεί ως κύρια υπεύθυνη την Ελλάδα, επανέρχεται με πιο επιθετικό τρόπο στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, έχοντας ως στόχο να εκβιάσει την Ελλάδα και να την υποχρεώσει να υποχωρήσει από τις όποιες προϋποθέσεις θέτει στην Άγκυρα μέσω Βρυξελλών για το Κυπριακό και για μια σειρά από άλλα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Σε περίπτωση λοιπόν που η εκτίμησή μας είναι ορθή (εμείς πιστεύουμε ότι είναι και για όσους την αμφισβητούν δεν έχουν παρά να διαβάσουν προσεκτικά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μπαμπατζάν από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα), αυτό που μένει είναι να οξυνθούν τα αντανακλαστικά της ελληνικής πολιτείας και των εμπλεκομένων υπουργείων απέναντι σε κάθε πρόκληση και σε κάθε προβοκάτσια που είναι δυνατόν να προέλθει από την Άγκυρα, από κύκλους στην Ελλάδα ή από ξένα κέντρα, να λειτουργήσει επιτέλους η συνείδηση σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης για την ανάγκη ορθής και αποτελεσματικής διαχείρησης κρίσεως και, αφού ξεφύγουμε και από αυτόν τον σκόπελο, χωρίς απώλειες θέλουμε να πιστεύουμε, να χαραχτεί επιτέλους μια πολιτική για τη ριζική αντιμεπώπιση από τη χώρα μας του διεθνούς προβλήματος που λέγεται Τουρκία.
Πάντως, ένα είναι σίγουρο, η σωστή διεύθυνση για την επίλυση του προβλήματος αυτού δεν είναι οι διάφορες πρεσβείες ούτε διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες που μας χαϊδεύουν τ' αυτιά ότι θα λύσουν αυτοί για μας το πρόβλημα με ένδοξους ή άδοξους σπαρτιάτες, αλλά η ίδια η ελληνική κοινωνία, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να στηρίξει μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την πολύχρονη κρίση η οποία -άλλοτε σε ύφεση και άλλοτε σε έξαρση- ταλανίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

26 σχόλια:

  1. " Με τα ρούχα αιματωμένα
    Ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
    Να γυρεύης εις τα ξένα
    Άλλα χέρια δυνατά.

    Μοναχή το δρόμο επήρες,
    Εξανάλθες μοναχή
    Δεν είν’ εύκολες οι θύρες,
    Εάν η χρεία τες κουρταλή.

    Άλλος σου έκλαψε εις τα στήθια,
    Αλλ’ ανάσασιν καμιά
    Άλλος σου έταξε βοήθεια
    Και σε γέλασε φρικτά.

    Άλλοι, οϊμέ! στη συμφορά σου
    Οπού εχαίροντο πολύ,
    Σύρε να βρης τα παιδιά σου, Σύρε ελέγαν οι σκληροί.
    "

    Στο σχολείο, αποστηθίζουμε τον εθνικό ύμνο χωρίς να τον μελετάμε όμως.
    Ο Σολωμός το έγραψε το 1823, πέρασαν 200 χρόνια και εμείς ακόμα ψαχνόμαστε...

    Leverage

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ θα ήθελα να μην μιλήσω για την όλη κατάσταση θεωρητικά και με αναλύσεις. Οι αναλύσεις είναι καλές για πριν ή μετά τα γεγονότα. Τώρα από πολλές μεριές φτάνουν ειδήσεις που δείχνουν ότι ίσως πάμε σε γεγονότα. Βεβαίως δεν έχω και την πληροφόρηση εκείνη που θα μου επιτρέψει να εκφράσω άποψη για το ποια θα είναι αυτά τα γεγονότα. Ένα πράγμα όμως θα ήθελα να κάνω. Να εκφράσω από αυτό το δημόσιο βήμα την συμπαράστασή μου σ’ αυτούς που αποτελούν την αιχμή του δόρατος αυτού του έθνους. Ας μην νιώθουν μόνοι τους όταν θα κλιθούν να κάνουν το καθήκον τους. Ας μην νιώσουν αδύναμοι. Όλος ο ελληνικός λαός τους στηρίζει και είναι ψύχραιμος και έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμα και αν αυτή την στιγμή δεν κρατάει όπλο στα χέρια του. Είμαστε έτοιμοι να μετατραπούμε όλοι εμείς από πολίτες σε οπλίτες για να τιμήσουμε τους όρκους που δώσαμε και να ξεπλύνουμε τις ντροπές των 35 τελευταίων ετών. Γιατί αυτές οι ντροπές είναι προσωπική υπόθεση του κάθε έλληνα. Αυτοί που είναι στις επάλξεις ας γνωρίζουν ότι είναι αμέτρητοι αυτοί που θα τους στηρίξουν με πείσμα. Χωρίς γκρίνιες και μεμψιμοιρίες, με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ και μόνο.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ακόμα δυο γεγονότα στο παράθυρο υπεροπλίας που έχουν αυτή την στιγμή οι Τούρκοι πρώτον στον αέρα μέχρι να παραλάβουμε τα F16 block52+ από τις ΗΠΑ και δεύτερον στην ξηρά με την μερικός αξιοποίηση των LEO 2A6HEL και ΑPACHE.
    Η Τουρκία έχει τις προθέσεις, η ηγεσία μας όμως κάνει εκπτώσεις στα αμυντικά κονδύλια και αφήνει ανεξέλεγκτους τους μεσάζοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάββα,
    Συμφωνῶ μαζί σου καί ἐπαυξάνω. Ἡ ἑλληνική κοινωνία (βλέπε κατ' ἀρχήν ἑλληνική οἰκογένεια καί κατά παράδοσιν θεσμοί) εἶναι αὐτοί μόνοι πού μποροῦν νά στηρίξουν τήν ἐθνική μας πολιτική εἴτε ἐξωτερική εἴτε εσωτερική κ.λπ. Ὅσο κι ἄν κάποιοι ὁμοεθνεῖς μας δουλεύουν στά ξένα κέντρα καί κατέχουν θέσεις-κλειδιά, ἡ μαγιά βρίσκεται πάντα μέσα στήν ἑλληνική οἰκογένεια --οὔτε κἄν πλέον τό σχολεῖο. Μέσα ἀπ' αὐτό τό σχόλιο θά ἤθελα νά σέ παρακαλέσω νά στηρίξεις ὄσο μπορεῖς τούς πατροπαράδοτους θεσμούς μας, δεδομένου καί τοῦ ἐπίσημου πλέον πολέμου πού αὐτοί ὑφίστανται ἀπό τῆς ἐποχῆς τοῦ κισσιγκερικοῦ διωγμοῦ.
    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημέρα Σάββα,
    Καλη χρονιά με Υγεία.

    Σου στέλνω το άρθρο μου για δημοσίευση.

    του Κώστα Πικραμένου
    http://endoturkika.blogspot.com

    Εrgenekon, Κούρδοι και Αγαθονήσι

    Οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γκάζας και η καθημερινή σφαγή άμαχου πληθυσμού έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα το ενδιαφέρον για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία. Παρόλα αυτά θα επιχειρήσουμε μία πρώτη αποτίμηση / αξιολόγηση των πεπραγμένων στη γείτονα χώρα από τις αρχές του 2009 μέχρι σήμερα.


    Έναρξη λειτουργίας του TRT 6 και “προσφορές” για τους Κούρδους


    Η πολυδιαφημιζόμενη έναρξη λειτουργίας του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού TRT6 στη κουρδική γλώσσα αποτελεί ριζοσπαστική αλλαγή στη μέχρι σήμερα κεμαλιστική λογική του «ένα κράτος, ένα έθνος, μία σημαία». Στις προηγούμενες δεκαετίες (80’ & 90’) μία ανάλογη πρωτοβουλία θα εθεωρείτο «τρομοκρατική ενέργεια διάλυσης της Τουρκίας». Σήμερα πλέον η ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων (κουρδικά κανάλια εκπέμπουν στη Τουρκία από το Β. Ιράκ αλλά και την Ευρώπη όπως το ROJ TV) επιβάλλει αλλαγή πλεύσης τουλάχιστον στην επικοινωνιακή στρατηγική. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να διδάσκεται η Κουρδική γλώσσα και λογοτεχνία ως προαιρετικό μάθημα στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όλα αυτά βέβαια «προσφέρονται» ενόψει των Δημοτικών Εκλογών του Μαρτίου 2009 προκειμένου το ΑΚΡ να συντρίψει εκλογικά το φιλο-κουρδικό DTP στους μεγάλους δήμους της ΝΑ Τουρκίας. Να τονίσουμε δε τη συναίνεση του στρατού στη λειτουργία του ΤRT6 καθώς πλέον το «Απόρρητο Πρωτόκολλο Εθνικής Ασφαλείας» της Τουρκίας «ερμηνεύεται» κατά το δοκούν και ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις.


    Πρόσφατες συλλήψεις / προσαγωγές υπόπτων της Ergenekon


    Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ο 10ος γύρος συλλήψεων / προσαγωγών (40 τον αριθμό) στα πλαίσια της υπόθεσης Ergenekon. Παράλληλα συνεχίζεται η δική όπου κατηγορούνται 86 άτομα εκ των οποίων τα 45 είναι προφυλακισμένα. Οι νέες συλλήψεις αφορούν στρατηγούς ε.α, αξιωματικούς των ΤΕΔ εν ενεργεία, καθηγητές, πρώην δικαστικούς και επικεφαλής Σωμάτων Ασφαλείας. Οι εν λόγω συλλήψεις προκάλεσαν την άμεση σύσκεψη των αρχηγών των επιτελείων αλλά και συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ Basbug τόσο με τον Erdogan όσο και το Πρόεδρο Gul.
    Oι συλλήψεις πρωταγωνιστών του πραξικοπήματος του ’97 που προκάλεσε τη πτώση της κυβέρνησης Erbakan αλλά και σκληρών κεμαλιστών λίγο πριν τις Δημοτικές εκλογές του Μαρτίου του 2009 θεωρούνται «στοχευμένες» από Τούρκους αναλυτές. Στόχο έχουν να πλήξουν το κεμαλικό CHP του Baykal το οποίο έχει αναγάγει τα σκάνδαλα διαφθοράς του ΑΚΡ στη κύρια προεκλογική του τακτική.
    Είναι δεδομένο ότι μετά από 18 μήνες έρευνας (από τον Ιούλιο 2007) οι εισαγγελείς αρχίζουν να αγγίζουν το σκληρό πυρήνα της Ergenekon όπου πρώην και νυν στελέχη των ΤΕΔ μονοπωλούν τις συλλήψεις και προσαγωγές. Τούρκοι αναλυτές μιλούν για «ανοχή» της σημερινή ηγεσίας των ΤΕΔ στις συλλήψεις στελεχών τους μετά από συμβιβασμό με τις ΗΠΑ προκειμένου να προσαρμοστούν οι ΤΕΔ στα δυτικά δημοκρατικά standards. Πιθανόν να είναι το αντάλλαγμα για τη βοήθεια στην αντιμετώπιση του PKK και τη διαχείριση του καθεστώτος Barzani στο Β. Ιράκ.
    Είναι πολύ ενδιαφέρον το στοιχείο ότι οι πρώην στρατιωτικοί που συνελήφθησαν (αλλά και προσωπικότητες όπως ο Perincek του Isci Partisi) είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και εισχώρησης στο μπλοκ Ρωσία -Κίνα – Ιράν. Με άλλα λόγια η υπόθεση Ergenekon αποτελεί για το ΑΚP ξεκαθάρισμα παλαιών λογαριασμών (από την εποχή Εrbakan) αλλά και εξουδετέρωση (για τις ΗΠΑ) της αντι-ΝΑΤΟικής πτέρυγας των ΤΕΔ.


    Αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας επί νήσων στο Αν. Αιγαίο


    Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αγαθονήσι ουδεμία σχέση έχουν με τις πρόσφατες συλλήψεις στα πλαίσια της Ergenekon. Είναι απάντηση στην επίσκεψη του Προέδρου Παπούλια στο εν λόγω νησί και τις δηλώσεις που έκανε εκεί. Εντάσσονται δε στο γενικότερο πλαίσιο εντάσεων που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του 2008 με τις ΑΟΖ της Κύπρου, τις έρευνες σε Καστελόριζο και ανοιχτά της Πάφου παρουσία τουρκικών φρεγατών, το καθεστώς του Αί-Στράτη, τη παρουσία Τουρκικών F-16 σε ελληνικά πεδία βολής κλπ.
    Η ΤPAO (Δημόσια Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου) έχει δημοσιεύσει στην Ετήσια Έκθεση 2008 τα σχέδια της για έρευνες υδρογονανθράκων στα τέλη του 2008 αλλά και το 2009 τόσο στο Βόρειο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο. Άρα οι νέες κρίσεις είναι εντός προγράμματος και χρονοδιαγράμματος!!!
    Επαναλαμβάνουμε ότι ένα θερμό επεισόδιο χαμηλής κλίμακας (κατάρριψη αεροσκάφους ή βύθιση ακταιωρού ή κανονιοφόρου χωρίς ακριβή γνώση των συνθηκών) είναι μέσα στα σχέδια των ΤΕΔ προκειμένου το θέμα και να μην «φτάσει» στο Σ.Α του ΟΗΕ αλλά και να οδηγήσει την Ελλάδα σε παραχωρήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και την Αν. Μεσόγειο.


    Όσο η Ελλάς δε προχωρά σε διμερείς συμφωνίες με τα παράκτια κράτη της Μεσογείου για τη χωροθέτηση των ΑΟΖ και δε προσκαλεί ξένες εταιρίες πετρελαίου για έρευνα και άντληση θα διατηρεί τη Τουρκία ως de facto συν-δικαιούχο εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία θα είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα ΜΟΝΟ όταν «αμφισβητεί» επίσημες διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με άλλα κράτη και όχι σε θεωρητική βάση όπως είναι σήμερα. Το να εμπλακούμε σε ένα θερμό επεισόδιο με απώλειες σε ανθρώπους και δυνάμεις χωρίς «νικητές και ηττημένους» από καμία πλευρά αλλά με μία Τουρκία που θα έχει κερδίσει στο πεδίο της διπλωματίας κατηγορώντας την Ελλάδα για αδιαλλαξία και προβάλλοντας το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο είναι το χείριστο σενάριο που μπορεί να υπάρξει. Άλλωστε οι προτεραιότητες των ΗΠΑ, ΕΕ τώρα είναι οι αγωγοί του Πούτιν και η Γκάζα. Ο,τι πρέπει δηλαδή για καιροσκοπισμό και προβοκάτσια από την Άγκυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς η τεχνιτή ευμάρεια, η κατάρρευση της εκπαίδευσης και της οικογένειας, η κατεδάφιση κάθε αξιοκρατίας και το εύκολο κέρδος μαζί με πολλά άλλα έχουν αλλοιώσει εντελώς τα "εθνικά" αντανακλαστικά μας.
    Με βρίσκει σύμφωνο η απαισιόδοξη ανάλυση για τα ελληνοτουρκικά του Π. Κονδύλη στο βιβλίο του "Θεωρία Του Πολέμου". Δυστυχώς από τότε που κυκλοφόρησε (1997) ως σήμερα όλα όσα ζούμε την επιβεβαιώνουν.
    Η ελπίδα πάντα φυσικά υπάρχει για το μαγικό κύτταρο του έθνους μας που σε μαύρες στιγμές κατορθώνει να ανακάψει όμως αυτό δε με κάνει πλέον και τόσο αισιόδοξο.
    Ενστερνίζομαι τις απόψεις του κ. Σάββα όμως λίγοι κούκοι δε φέρνουν την άνοιξη ειδικά σε μια κοινωνία που δε θέλει να τους ακούσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. .. η ίδια η ελληνική κοινωνία, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να στηρίξει μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την πολύχρονη κρίση η οποία -άλλοτε σε ύφεση και άλλοτε σε έξαρση- ταλανίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
    ... Δεν μπορεί να εκφράσεις ουσιαστική διεθνιστική αλληλεγγύη όταν έχεις ολοκληρωτικά χάσει την εθνική σου ευαισθησία
    ... Πατριωτισμός τούτο για μένα χρειαζεται να τον ανυψώσουμε εκί που του πρέπει εκει που μας αρμόζει σαν έλληνες.
    Στίχοι απο ένα αγαπημένο τραγούδι:
    Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει/ έρμο τουφέκι σκοτεινό τι σ'εχω εγω στο χέρι/ οπου εσύ μου γινες βαρύ/ κι ο Αγαρηνός το ξέρει
    Ελέυθεροι Πολιορκημένοι είμαστε Ελληνες πάντα και δεν μας περισσεύει κανείς, δεν μπορούμε, δεν πρέπει, δεν αρμόζει κανείς να λείψει.
    ...Νοιώθω για σέ πατρίδα μου χαλασμό στα στήθια μου.
    ...Μπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απο την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H Γεωργία τα γράφει σωστά, και με εκφράζει. Πάντως και ΄γω εκφράζω συμπαράσταση και, δηλώνω συμπαράταξη αν χρειαστεί, σ΄όλους όσους τώρα είναι στις επάλξεις.
    (Γεωργία, πως γράφεις πολυτονικά; Είναι πολύ όμορφα. Ποιές γραμματοσειρές χρησιμοποιείς;;)
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλους.

    Το τελευταίο μήνα η νεολαία, και μη, είναι στους δρόμους για άσχετα πράγματα εκμεταλλευόμενοι το θάνατο του μικρού μαθητή.

    Εμείς οι Έλληνες βγαίνουμε στο δρόμο μόνο για τη πάρτι μας.
    Ποτέ για τη Πατρίδα.
    Εκτός του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία μας πριν 17-18 χρόνια. Μια φορά οι Έλληνες βγήκαν στους δρόμους για ένα εθνικό θέμα και άλλαξαν τη ροή των διαπραγματεύσεων.

    Δηλαδή τόσο δύσκολο είναι, ακόμα και για λόγους ανύψωσης του ηθικού, να βγούμε στο δρόμο και να φωνάξουμε ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ αν χρειαστεί ενάντια στους Τούρκους, ενάντια στους Αλβανούς, ενάντια στους Σκοπιανούς και με λίγα λόγια ενάντια και σε όλους εφόσον χρειαστεί. Να στείλουμε ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ένα ηχηρό μήνυμα στους Τούρκους.

    Πρέπει να αποφασίσουμε τελικά. Τι θέλουμε; να πεθάνουμε σαν ΕΛΛΗΝΕΣ ή σαν ΡΑΓΙΑΔΕΣ;

    Λουκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σάββα καλημέρα,

    Καταρχήν ευχαριστώ για την ανάλυση. Υπάρχει η περίπτωση οι Τούρκοι στρατιωτικοί (και ουσιαστικά ηγέτες της υποτιθέμενης τουρκικής δημοκρατίας) να θέλουν να εξάγουν τα εσωτερικά προβλήματα τους (υπόθεση εργκενεκον) με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aκρίτα
    τα γράφω στην ανάλυση. Είναι τραγικό λάθος να πιστεύουμε ότι τα συμβάινοντα στο Αιγαίο είναι κάτι άλλο από αυ΄το που πργαματικά είναι.
    Το ξαναγράφω:
    Η Άγκυρα, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θα πιέσουν και θα εκβιάσουν Αθήνα και Λευκωσία με κάθε τρόπο για να λυθεί το Κυπριακό με ένα σχέδιο τύπου Αννάν εντός του 2009, για να αρθούν τα εμπόδια της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.
    Προσοχή, οι παρερμηνείες μπορεί να μας παρασύρουν σε λάθος συμπεράσματα και λάθος κινήσεις.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Λουκᾶ,
    Συμφωνῶ μαζί σου νά βγοῦμε στούς δρόμους. Κι αὐτό θά γίνει ἄν βρεθοῦν καί πάλι τά κατάλληλα πρόσωπα γιά τέτοιες περιστάσεις (θυμᾶσαι τόν μακαριστό Χριστόδουλο καί τίς ταυτότητες;) Ὅμως ὡς τότε ἐργαζόμαστε ἐν οἴκῳ. Εἶναι καί οἱ δύο μορφές ἀντίστασης.
    @Κώστα,
    Χαίρομαι πού συμφωνεῖς. Ἐκφράζουμε ἄλλωστε, πιστεύω, τίς ἀπόψεις τοῦ Σάββα.
    Γιά τό πολυτονικό: (χρησιμοποιῶ win xp)
    ρυθμίσεις/ρυθμίσεις γλώσσας/γλῶσσες/λεπτομέρειες/προσθήκη καί τσεκάρω ἑλληνική πολυτονική
    Ἄν δέν σοῦ βγαίνει, παίξε λίγο μέ τά κουμπιά αὐτά. Πάντως ἐδῶ δίνεις ὅλες τίς ρυθμίσεις γλώσσας. Καλό γράψιμο!
    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ ανώνυμε φίλε,

    ξέχασα να διευκρινίσω όμως πως όταν βγούμε στο δρόμο, πρώτα θα πρέπει να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αντισυγκεντρώσεων ή δεν ξέρω τι άλλο. Γιατί τότε κακό θα κάνουμε και όχι καλό.

    Αυτό για να γίνει και να έχει επιτυχία θα πρέπει να οργανωθεί από τουλάχιστον τρια κόμματα.

    Λουκάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Γεωργία

    Ευχαριστώ.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εξ όσων γνωρίζω, στην διπλωματία, έχει μεγαλύτερη αξία ένα Σύνταγμα πεζικού και η εγνωσμένη απο τους τρίτους απόφασή σου να το χρησιμοποιήσης, παρά μία Μεραρχία συνοδευόμενη από θολούρα σχετικά με την απόφασή σου να την χρησιμοποιήσης ή όχι.
    Ομοίως, είναι γνωστό ότι, πόλεμοι άρχισαν από λανθασμένη εκτίμηση των αντιδράσεων του αντιπάλου, ακριβώς λόγω χαμηλής αντιστοιχίας μεταξύ λόγων και έργων του.

    Συνεπώς, το ζητούμενο από μέρους μας, είναι η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ.
    Έχω την γνώμη πώς, αν αναβαθμίσουμε την αξιοπιστία μας, οι Τούρκοι δεν θα ξαναβγούν στο Αιγαίο.
    Λέω μεγάλη κουβέντα; Δεν νομίζω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Γεωργία
    Ευχαριστώ. Χρειάζομαι άλλο πληκτρολόγιο, ή υπάρχουν συνδυασμοί πλήκτρων για ψιλή, δασεία κλπ;;;

    @ Λουκά
    Ναί, πρέπει μα βγούμε στούς δρόμους. Κι΄αν δεν μπορούμε να φωνάξουμε, να μην φωνάξουμε. Η παρουσία μας και μόνο θα είναι φωνή τρανή. Για αυτούς που είναι μέσα, και γι΄αυτούς πού είναι έξω. Και τελικά, τα να αποφασίσεις να ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ραγιάς, είναι μια πράξη σφόδρα αρσενική. Τα έχουμε;; (τα αυτονόητα;)

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ποια πιστευετε οτι θα ειναι η θεση των Ρωσων σε ενα ενδεχομενο θερμο επεισοδιο? Θα στηριξουν την Ελληνικη πλευρα η θα κρατησουν ουδετερη σταση μιας και πολλοι απο τους αγωγους φυσικου αεριου της Ρωσιας περναν απο την Τουρκια?

    Mlat

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Mlat 2:10 μμ.
    Η Ρωσία, είναι μεγάλη δύναμη. Και κάθε μεγάλη δύναμη, δεν υποστηρίζει κανέναν, αν προηγουμένως δεν τον ελέγχει ολοκληρωτικά, δηλαδή αν δεν ανήκει στην σφαίρα επιρροής της, στον ζωτικό της χώρο.
    Οι μεγάλες δυνάμεις, συνεννοούνται ΠΑΝΤΑ μεταξύ τους, σε τέτοια θέματα, γιατί δεν επιθυμούν, κανένα πρόβατό τους να βασίζεται στην άλλλη πλευρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Κώστας
    / : ἄ
    shift+/ : ἅ
    - : ᾶ
    = : ἆ
    shift++ : ἇ
    shift+[ : ᾳ

    δέν ξέρω πῶς μπαίνει ἡ περισπωμένη σέ ὑπογεγραμμένο φωνῆεν. Ἄν κάποιος ξέρει, ἄς μᾶς τό δείξει καί τόν εὐχαριστοῦμε ἐκ τῶν προτέρων.
    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ας μην κοιμοσαστε υπνο μακαριο.. δεν ειναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ νεολαια τα 1000, 1500 κωλοπαιδα που προτιμουν το σκασιαρχειο και την 'πλακα' , ουτε οι 500 κουκουλοΦΛΩΡΟΙ των ΕΞΑΧΡΕΙΩΝ..

    Υπαρχει μια νεολαια (οχι στα κολωνακια και τα εξαρχεια) εκατονταδων χιλιαδων ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ, ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ, ΚΑΝΟΙΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ , ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ , ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΝΕ ΜΕ ΚΑΘΑΡΙΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ , ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ εχουν πουληθει στα τομαρια (ΝΑΙ ΤΟΜΑΡΙΑ)κανενος θολωμενου αριστερου (συριζα) ουτε στα βρωμερα ΜουΜουΕ ,αλλα περιμενουν να σημανει η ωρα....

    Εκει μπορουμε να βασιζομαστε αγαπητοι , αυτοι ειναι το γερο σωμα της πατριδος μας ΑΥΤΟΙ (με εμας ολους) ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΩΝ απο τον σβερκο αν χρειαστει..

    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ.... δεν ασχολειτε η περηφανη νεολαια μας με κανενα τραμπουκο ΧΛΕΜΠΟΝΕΡΑ , ουτε με κελευσματα φυγοστρατων ,τεμπεληδων και αλλοτριωμενων...

    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΙ.. ειναι καιρος που δεν εχετε παρει καποιο μαθημα , ετοιμαστειτε γιατι οι παγκαλο-ντορες μας τελειωνουν οσονουπω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λογική αναλυση και πάλι - συγχαρητήρια Σάββα. Και να μην είσαι 100% σωστός, σίγουρα οι απόψεις σου κρύβουν αλήθεια. Συμφώνω και με τα ανωτέρω σχόλια - η δύναμη της Ελλάδας είναι στην οικογένεια - και δυστυχώς εμείς η Έλληνες αντιδρούμε και ενωνόμαστε μόνο στα πολύ δύσκολα (η μακραίωνη ιστορία μας το δειχνει). Το πιο αισιόδοξο μύνημα - τα πολλά σχόλια χρηστών, σε αυτό και άλλα έγκυρα ιστολόγια, που δείχνει ότι μεγάλη μερίδα από εμάς και αγαπάμε την Ελλάδα και έχουμε σωστή αντίληψη (η τουλάχιστον ερευνούμε να βρόυμε την αλήθεια, και δεν τρώμε ότι μας σερβίρουν) των γεγονότων.
    Το είπα και το ξαναλέω - πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να ακουστει η φωνή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Γεωργία.

    Εὐχαριστῶ πολύ.
    Τό κείμενο αὐτό τό ἔγραψα πρῶτα στό word καί τό κάνω c-p, γιατί δέν μπορῶ να γράψω σέ palatino στόν χῶρο γιά τά σχόλια.
    Πάντως, μπές στήν ἐξῆς διεύθυνση:
    http://support.microsoft.com/kb/750052/el

    Ζητῶ συγνώμη ἀπό ὅλους γιἀ τά παράταιρα σχόλια.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τι λέτε φίλοι μου...
    μάλλον δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα!
    Η μεγαλύτερη εθνική απειλή μας αυτή την εποχή σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων είνη η τουρκάλα που θα συμμετάσχει στη eurovision και θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στο Σάκη μας...Α ρε βίτσα που χρειάζεται.
    Πάλι καλά που διαβάζω αυτό το blog και βλέπω από αυτά που γράφεται ότι δεν είμαι μόνος μου...
    Να είσαι καλά Σάββα και όλοι οι υπόλοιποι φίλοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Νομίζω μία καλή ιδέα είναι να απαντήσουμε στους τούρκους (δεν τους αξίζει να γράφω το τ κεφαλαίο) με το ίδιο νόμισμα.

    Έχουν και αυτοί νησάκια, στα οποία μπορούμε να κάνουμε και εμείς αναχαιτίσεις. Ή ακόμα πιο χοντρά να πούμε ότι η Ίμβρος και η Τένεδος είναι ελληνικά νησιά υπό τουρκική κατοχή. Ή ακόμα ακόμα, αν υπάρχει πρόβλημα για την υποτιθέμενη διεθνή κατακραυγή μπορούμε επιτέλους να ασκήσουμε το διακαίωμα της εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο και να απαιτήσουμε την απόχωρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
    Ή επιτέλους να απαντήσουμε και εμείς με τα 12νμ, τώρα που κάνουν αυτοί την άσκησή τους

    (αυτά λέει η λογική; κάποιοι από εσάς δίκαια θα πουν "και μετά ξύπνησες..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αριστοτέλη μαζί σου....

    Αυτή είναι η πολιτική των "Κενταύρων" που θα έπρεπε να ακολουθούμε και όχι την πολιτική των "αμνών"...

    ...Διαβάζοντας ένα εξαίρετο άρθρο του Όμηρου Φωτιάδη στο http://www.defencenet.gr/forum/index.php?topic=4969.msg97866#msg97866

    όπου και αναδημοσιεύθηκε,

    αναπόφευκτα έκανα κάποιες "αιρετικές σκέψεις"...

    ...μήπως έχει βάλει το "χέρι" της η Ελλάδα "υπόγεια" και "αφανώς" για να είναι έτσι "εξαγριωμένοι" οι Τούρκοι?

    ...άλλωστε, κατά καιρούς μας έχουν κατηγορήσει για ουκ ολίγες "επεμβάσεις" στα "εσωτερικά" τους...

    ...Κουρδικό Μέτωπο, δολιοφθορές, μέχρι και εκτελέσεις (πχ ομάδα Τούρκων κομμάντος Ίμια)κλπ κλπ

    ...διαβάστε την "ανάλυση" και θα..."καταλάβετε" τι εννοώ...

    ...εαν φυσικά έχω άδικο στις "πιθανολογίες" που κάνω, τότε μάλλον εκφράζω ...."ευσεβείς πόθους"...οπότε συγχωρείστε την "άμμετρον αφέλειά" μου....

    ...αλλά "κάτι μου λέει" πως δεν είναι έτσι...

    ...Σάββα σύμφωνα και με το άρθρο του Φωτιάδη, είσαι μάλλον ο "πλέον κατάλληλος" για να "σχολιάσει" το "ευσταθές" ή όχι των "σκέψεών" μου...

    ...αλλά, απο τώρα ξέρω πως η θέση σου είναι δύσκολη και θα απαντήσεις μάλλον "διπλωματικά"...

    ....κατανοητό φίλε...

    ...πάντως, σύμφωνα με το άρθρο του Φωτιάδη, υπάρχουν "εστίες εντάσεως" στις περιοχές των Ποντίων οι οποίοι - λέει το άρθρο - "εμψυχώνονται" απο "περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς Ποντίων" απο άλλες χώρες...

    ...υπ' αυτό το πρίσμα, εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στο "περί Ποντίων Ραδιοφωνικό σου εγχείρημα" φίλε μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Επιδιώκουν ένα τετελεσμένο με άμεση αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

    Εγώ ετοιμάζομαι για επιστράτευση. Εάν σας είναι ακραίο και υπερβολικό, λυπάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.