2/5/09

Η Τουρκία στην 101η σειρά στην ελευθερία του τύπου


Το ίδρυμα Freedom House, που εδρεύει στις ΗΠΑ, δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου στις χώρες του κόσμου.
Στην κατάσταση αυτή, η Τουρκία καταλαμβάνει την 101η θέση, μαζί με την Αλβανία, τις Κομόρες και την Τανζανία.
Με βάση την εν λόγω έκθεση, μόνο το 17% των χωρών του κόσμου μπορούν να χαρακτηριστούν ως απολύτως ανεκτικές στα ΜΜΕ, ενώ σε 70 χώρες τα ΜΜΕ είναι ελεέθερα, σε 61 χώρες σχεδόν ελεύθερα και σε 64 χώρες τα ΜΜΕ είναι υπό την κηδεμονία του κράτους.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ελευθερία είναι η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία και οι πιο προβληματικές η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, η Βιρμανία, η Λιβύη, η Ερυθραία, η Κούβα, το Ουζμπεκιστάν και η Λευκορωσία.
Όσον αφορά την Τουρκία, εκπρόσωπος του ιδρύματος, Karin Deutch Karlekar, δήλωσε ότι το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα της Τουρκίας ασκεί πίεση στις εφημερίδες, τους δημοσιογράφους και τους συγγραφείς, όπως επίσης δήλωσε ότι συνεχίζονται οι εκφοβιστικές πολιτικές και οικονομικού χαρακτήρα πιέσεις προς τα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

7 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα (επίσημα σαν κράτος, αλλά και ανεπίσημα, ενθαρρύνοντας κινήσεις -Τουρκικές οργανώσεις ή ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή Ελληνικές, κτλ), θα πρέπει να αναδείξει παγκοσμίως την έλλειψη δημοκρατίας στην Τουρκία. Ας μάθει επιτέλους ο πλανήτης με ποιον συνορεύει η Ελλάδα. Ας μάθει η κοινή γνώμη του κόσμου τι εστί Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις".

    Εμείς έχουμε περάσει στην άλλη όχθη. Τα ΜΜΕ κάνουν παρεμβάσεις στους πολιτικούς.
    Και μόνον αυτό φτάνει για να διαγράψει την αξιοπιστία της έκθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε ήσουν πολύ εύστοχος. Τα είπες όλα.
    Όταν γίνει κάποιο ίδρυμα που θα παρουσιάζει τις χώρες που πλήττονται από την "ελεύθερη δημοσιογραφία", η Ελλάδα θα είναι η πρώτη στην κατάταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην ξεχνάμε ότι ο λαός είναι αυτός, που επιλέγει να βλέπει Πρετεντέρηδες, Κακαουνάκηδες, Τράγκες... Ο λαός έδωσε το δικαίωμα σε Ρουσόπουλους να μπαίνουν στη Βουλή και να απολαμβάνουν προνομιούχα οφέλη... Αναρωτιέμαι μερικές φορές, ποιος είναι ο εχθρός για κάποιον, που προβλήματίζεται με τα όσα ασχολείται αυτό το blog...

    Περιττό να πώ ότι στα παραπάνω δεν εννοώ το δικαίωμα του καθενός να κάνει τις επιλογές του αλλά κάτι βαθύτερο ίσως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην Ελλαδα τα μ.μ.ε. δεν δεχονται πολιτικες παρεμβασεις και ειναι ελευθερα αναφερει η εκθεση.
    Ας γινει ομως μια αλλη ερευνα που να εξεταζει την αντικειμενικοτητα και τη σωστη ενημερωση των δημοσιογραφων και των μ.μ.ε. ανα χωρα.
    Αν γινει μια τετοια ερευνα λοιπον η Ελλαδα που ειναι μια χωρα βουτηγμενη στη διαφθορα και τη διαπλοκη θα βρισκεται στις τελευταιες θεσεις της εκθεσης.
    Ας γινει μια ερευνα που να αφορα τη διαπλοκη δημοσιογραφων-εκδοτων και καναλαρχων με τους πολιτικους και θα πιασει τον απολυτο πατο η Ελλας στην εκθεση.
    Το γραφω αυτο οχι για κανενα αλλο λογο αλλα για να μη μας περνανε και για χαπατα που πιστευουμε οτι υπαρχει υγιης δημοσιογραφια και ενημερωση στην Ελλαδα.ΣΑΠΙΛΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και εγω θα συμφωνησω με τον ανωνυμο και θα ηθελα να συμπληρωσω ,
    Ο εχθρος ισως να μη βρισκεται ‘προ των πυλων’ αλλα ηδη να εχει εισαγει τους ‘δουρειους ιππους’ του.
    Η διαβρωση της παιδειας και της ομοιογενειας της κοινωνιας μας (ισωςνα μην είναι η καταλληλη λεξη) είναι ο χειροτερος εχθρος μας.
    Μπορει να χαθουν πολλα χωρις καν να δοθει μαχη.

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ΄΄ΜΟΓΓΟΛΟΙ-ΤΟΥΡΚΟΙ΄΄ πότε είχαν πολιτισμό;
    Υπάρχει περίπτωση ποτέ να γίνουν πολιτισμένοι άν μπούν στην ΕΕ;
    Βεβαίως δεν είναι Μογγόλοι όσοι κατοικούν στη σημερινή Τουρκία και δεν αναφέρομαι σάυτούς(ευτυχώς είναι πολλά εκατομύρια).Γιάυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ δημοκρατικό κράτος,διότι θα διαλυθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.