20/5/09

'Ακου Χριστόφια (2)

Η φασιστική κυβέρνηση της χούντας και ο Ντενκτάς ίδρυσαν το 1983 την ΤΔΒΚ που εσείς αποκαλείτε «λεγόμενη» και «ψεύτικη», αλλά η κυβέρνηση Έρντογαν και το ΡΤΚ, το κόμμα του Ταλάτ, είναι αυτοί που ουσιαστικά προσπαθούν να την αναβαθμίσουν. Η κατοχική Τουρκία απαλλάχτηκε από τις αμαρτίες της στην Κύπρο με τον αέρα του «ναι» στο δημοψήφισμα κατά την περίοδο του ΡΤΚ και πήρε «πιστοποιητικό αθωότητας».
Σηκώθηκε από το εδώλιο του κατηγορουμένου και κάθισε στη θέση του εισαγγελέα. Μήπως αυτή είναι η επιτυχία του «υποστηρικτή της λύσης και της ειρήνης» ΡΤΚ που εκτιμάς και πενθείς ακόμη επειδή ανατράπηκε; Πες μας Δημήτρη. Να ξέρουμε και εμείς. Να ανακαλύψουμε και εμείς το μαργαριτάρι που ανακάλυψες εσύ. Κατά τη νέα περίοδο που άρχισε με τον Ταλάτ, η απαισιοδοξία στο θέμα της λύσης έφτασε στα ύψη στο βορρά. Δεν πάει άλλο. Υποδαυλίστηκαν αισθήματα μίσους χάρις στην εθνικιστική προπαγάνδα που άρχισε κατά των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι είπαν «όχι» στο δημοψήφισμα. Ο Ταλάτ και το κόμμα του ηγήθηκαν της προπαγάνδας αυτής. Η κοινωνία βομβαρδιζόταν συνεχώς με το ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση. Κάθε λίγο ο Ταλάτ έλεγε ότι το χέρι ειρήνης που άπλωσε παρέμενε μετέωρο. Ισχυροποιήθηκε η άποψη για χωριστό κράτος. Επιτεύχθηκε μια πλήρης ολοκλήρωση με την Τουρκία. Δεν επιτράπηκε να ασκείται κριτική στον στρατό. Κλείστηκε το στόμα όσων μιλούσαν για «κατοχή». Απαγορεύτηκε ακόμη και στους Ελληνοκύπριους να χρησιμοποιούν τη λέξη αυτή στις κοινές εκδηλώσεις. Αποστολή του Ταλάτ έγινε να ανοίξει τον δρόμο της Τουρκίας μέσα στην ΕΕ και όχι να βρει λύση. Όπου πήγαινε και με όποιον μιλούσε πάντα την ίδια πρόταση χρησιμοποιούσε: «Εμείς είπαμε ναι και εκείνοι όχι». Μήπως αυτό είναι το ΡΤΚ που υποστηρίζει τη λύση και την ειρήνη και τώρα πενθείς ακόμη επειδή ανατράπηκε; Εμείς καβγαδίζαμε τόσο καιρό με τον Ταλάτ και το κόμμα του επειδή υποδαύλιζε τα εθνικιστικά αισθήματα, ενίσχυε το χωριστό κράτος και σκέπαζε τις αμαρτίες της Τουρκίας στο νησί. Εσύ και το κόμμα σου μας εμπόδιζες σε αυτό τον αγώνα. Προσπάθησες να παρουσιάσεις το ΡΤΚ ως το κόμμα που υποστηρίζει πιο πολύ απΆ όλα τη λύση και την ειρήνη στο βορρά. Και ακόμη αυτό κάνεις. Αλλά, καλά που κανείς εδώ δεν λαμβάνει υπόψη αυτά που λες. Ο κόσμος μπούχτισε τόσο πολύ από το ΡΤΚ, απογοητεύτηκε τόσο πολύ, που γελάνε με αυτά που λες.

Τώρα λες «να τελειώσουμε αυτή την υπόθεση πριν συμπληρωθεί η θητεία του Ταλάτ». 'Αντε, ορίστε. Τέλειωσέ την να δούμε. Από τη μια λες πως «το κλειδί βρίσκεται στην 'Αγκυρα» και από την άλλη νομίζεις ότι θα μπορέσεις να τελειώσεις την υπόθεση με τον Ταλάτ. Τι είδους υπόθεση είναι αυτή; Έχουμε συγχυστεί. Εδώ περνάει ο λόγος της 'Αγκυρας ή μήπως ο λόγος του Ταλάτ; Μήπως εμείς έχουμε την εξουσία εδώ παρά το γεγονός ότι περνάει ο λόγος της 'Αγκυρας; Αυτές οι δηλώσεις, Δημήτρη, δεν ωφελούν σε τίποτε άλλο από το να προκαλούν σύγχυση. Να που τα ζήσαμε και τα είδαμε. Έφυγε ο Ντενκτάς και ήρθε ο Ταλάτ, αλλά απολύτως τίποτα δεν άλλαξε εδώ. Οι περίοδοι εδώ δεν μνημονεύονται με τα ονόματα των κυβερνητών. Αλλά με αυτά των αποικιοκρατών. Και με τα ονόματα των βασιλιάδων τους. Η εποχή των Βυζαντινών. Η εποχή των Λουζινιανών. Η Οθωμανική εποχή. Κατά την εποχή της Τουρκίας στην Κύπρο τα τελευταία 35 χρόνια, υπήρχε περίοδος Ετζεβίτ, περίοδος Ντεμιρέλ, περίοδος της χούντας, περίοδος Οζάλ και τέλος περίοδος Έρντογαν. Ο Ντενκτάς, ο Ταλάτ και ο Έρογλου είναι σαν τον Σερ Τζον Χάρντιγκ ή τον Σερ Χιου Φουτ. Δεν μπορούν να αφήσουν τη σφραγίδα τους σε μια εποχή. Μόνο κυβερνήτες της εποχής γίνονται. Ο Ντενκτάς ήταν ο κυβερνήτης που εφάρμοζε περισσότερο απΆ όλους τους κυβερνήτες αυτά που έλεγε. Ανατράπηκε από τον θώκο μόλις συγκρούστηκε με τους αποικιοκράτες.
Τώρα Δημήτρη φοβάσαι ότι θα έρθει ο Έρογλου στη θέση του Ταλάτ. Μην φοβάσαι. Ούτε αυτός πρόκειται να παρακούσει την 'Αγκυρα. Την 'Αγκυρα να κοιτάς εσύ, την 'Αγκυρα.
ΠΟΛΙΤΗΣ - 20/05/2009,

4 σχόλια:

  1. Μοναδικές στιγμές έζησαν οι Έλληνες της Αμπχαζίας, οι οποίοι δέχτηκαν στις 18 του μηνός ένα αναπάντεχο δώρο. Η εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος, που είχε κλαπεί πριν από περίπου εκατό χρόνια, επιστράφηκε στο νεοαθωνικό μοναστήρι, που βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Σοχούμι. Την εικόνα εντόπισε ο βουλευτής της Ρωσικής Ντούμα, Συντονιστής του ΣΑΕ, χωρών πρώην ΕΣΣΔ, και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος και την αγόρασε πρόσφατα σε δημοπρασία. Στις 18 Μαΐου, παραμονή της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο κ. Σαββίδης επισκέφθηκε τη Μονή. Τριακόσιοι Κοζάκοι συνόδευσαν την εικόνα στη Μονή, όπου παρουσία του προέδρου της Ρωσικής Δούμας, Μπορίς Γκριζλόφ, ο κ. Σαββίδης την παρέδωσε στον πρόεδρο της Αμπχαζίας, Σεργκέι Μπαγκάπς, ο οποίος παραβρέθηκε ειδικά για την τελετή. Μεγάλη ήταν οι συγκίνηση των ελάχιστων Ελλήνων που έχουν απομείνει στην περιοχή.
    Προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου
    Ανήμερα της 19ης Μαΐου, ο κ. Σαββίδης ηγήθηκε αντιπροσωπείας η οποία για πρώτη φορά ύστερα από 90 χρόνια επισκέφθηκε την ημέρα εκείνη της θλιβερής επετείου την Τραπεζούντα προκειμένου να τελέσει μνημόσυνο στα «Άγια των Αγίων» του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στον Πόντο κατέστη δυνατή χάρη στις ενέργειες και την ευγενική χορηγία του κ. Σαββίδη, ο οποίος ναύλωσε ειδικό αεροσκάφος. Στην αποστολή μετείχαν είκοσι πρόεδροι Ελληνικών Κοινοτήτων, από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ο πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χαράλαμπος Αποστολίδης και Χριστίνα Σαχινίδου, αντίστοιχα.
    «Διεκδικούμε την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, την απόδοση για θρησκευτική χρήση των Μονών και Εκκλησιών μας. Είναι το ελάχιστο καθήκον και χρέος μας απέναντι στους προγόνους μας, που έμειναν αιώνια στην άγια γη του Πόντου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σαββίδης, στη μικρή εκδήλωση τιμής στη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η αποστολή επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας και αμέσως μετά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες το βράδυ συμμετείχε στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μέγας Αλέξανδρος αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών, συγκεντρώνοντας 127.011 ψήφους, κατά την τελική τηλεοπτική ψηφοφορία της παραγωγής «Μεγάλοι Έλληνες» του ΣΚΑΙ, που προβλήθηκε σε απευθείας μετάδοση, το βράδυ της Δευτέρας, από το στούντιο του συγκροτήματος.
    Ακολουθούν:
    στη 2η θέση ο γιατρός-ερευνητής, εφευρέτης του τεστ ΠΑΠ, Γεώργιος Παπανικολάου, με 103.661 ψήφους,
    στην 3η ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 84.007 ψήφους,
    στην 4η ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με 63.934 ψήφους,
    στην 5η και την 6η θέση οι Σωκράτης και Αριστοτέλης με 63.423 και 59.500 ψήφους αντίστοιχα,
    στην 7η θέση ο Ελευθέριος Βενιζέλος με 55.730 ψήφους,
    στην 8η ο Ιωάννης Καποδίστριας με 51.493,
    στην 9η ο Πλάτων με 45.569 και
    στη 10η ο Περικλής με 36.030 ψήφους.
    Η συμμετοχή του κοινού στην τηλεψηφοφορία αποδείχθηκε πλατιά, καθώς με τις ψήφους τους συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής περί τους 700.000 τηλεθεατές.
    Την «υπεράσπιση» κάθε υποψήφιας προσωπικότητας ανέλαβαν δέκα παρουσιαστές - εκπρόσωποι των χώρων της τέχνης, του πνεύματος, της πολιτικής και της τηλεόρασης, με 250 καλεσμένους, υποστηρικτές των δέκα υποψηφίων, να στηρίζουν ο καθείς με πάθος την επιλογή του. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.
    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προσκεκλημένων και όσο η διαδικασία της ψηφοφορίας κορυφωνόταν, οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Σωκράτης «διαγκωνίζονταν» για την 4η θέση στη 10άδα των Μεγάλων Ελλήνων, την οποία τελικά κατέλαβε ο πρώτος.
    Αντίθετα, τόσο ο Μέγας Αλέξανδρος, όσο και ο Γεώργιος Παπανικολάου έδειξαν εξαρχής να παίρνουν προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
    Τα έσοδα από την τηλεψηφοφορία θα διατεθούν για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο Αγαθονήσι.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    BAΣΙΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικά με την ψηφοφορία του SKAI ακούστηκαν θετικά και αρνητικά σχόλια...Προσωπικά από λίγο που την παρακολούθησα τείνω προς τα αρνητικά (τουλάχιστον ως προς τον τρόπο παρουσίασης) και θα ήθελα να προσθέσω κάτι που διάβασα σε ένα forum: 'Ο έλληνας όταν κοιτάει στον καθρέφτη βλέπει πάντα τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Κολοκοτρώνη, αλλά ποτέ τον Καραγκίοζη'...στην ψηφοφορία Μ. Αλέξανδρος και Κολοκοτρώνης ήταν στις πρώτες θέσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτυχε να δω στο internet φωτογραφίες από την επίσκεψη του μοναδικού έλληνα-ρώσου αστροναύτη στην Παναγία Σουμελά.
    Για να το διασκεδάσουμε λοιπόν το περιγράφω ως εξής:
    Πήγαινε μπροστά που λέτε ο δικός μας ,και πιο δικός μας να λέμε,κρατώντας μια εικόνα,αν θυμάμαι καλά,πάει καιρός τώρα.
    Πίσω του πήγαιναν δυό ρώσοι παπάδαροι ως εκεί πάνω με κάτι γένεια όπως πρέπει.Κι από πίσω πάλι η υπόλοιπη παρέα.
    Το προκλητικό ήταν ότι ο δικός μας και καταδικός μας λέω αντί για γραβάτα είχε,αστροναύτης να σου πετύχει,μια ελληνική σημαία τύπου παλαμίδα.
    Τον έβλεπα καίσκαγα στα γέλια μόνος μου.Μράβο ρε Ιβάν ξεροκέφαλε,καλά δεν ντρέπεσαι να συγχίζεις τους συμμάχους.Τόσο αγωνίστηκαν,κόβονται εύκολα θαρρείς τόσα κεφάλια;
    αν είναι και σα το δικό σου...
    Απελπίστηκαν οι τσέτες και οι χαμίτιδες και τώρα να πάλι ξεπεταχτήκατε και βουλευτές και αστροναύτες και ποιός ξέρει τι άλλο θα προκύψει στο δρόμο.
    Ρε δεν πάνε καλά τα πράματα,και μεις θέλαμε να δώσωμε το παράδειγμα από το Σινικό Τείχος ως το Αιγαίο και πάρα πέρα, γιατί όχι.
    Καλά που υπάρχουν Έλληνες με κατανόηση και μας καταλαβαίνουν.
    Στο κάτω κάτω πριν 150 χρόνια δικά μας δεν ήταν όλα αυτά;
    Γιαυτό τζάνεμ,ουδείς αχαριστώτερος του ευεργετουμένου,τάπα γιατί μπαίλντισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.