10/5/09

Οι σχέσεις των δουλεμπόρων με το τουρκικό παρακράτος

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ανέχεται, εάν δεν ενθαρρύνει, τη διοχέτευση μουσουλμάνων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Το 2008, το Λιμενικό έχει καταγράψει σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν λαθρομετανάστες. Τα σχετικά βίντεο έχουν διαβιβασθεί στον ευρωπαϊκό οργανισμό για την λαθρομετανάστευση FRONTEX.

Αναφορικά με τις γειτονικές χώρες, τα Τίρανα εφαρμόζουν σε γενικές γραμμές τη συμφωνία για την επαναπροώθηση αλβανικής ιθαγένειας λαθρομεταναστών (τέθηκε σε ισχύ στις 1-5-2006). Δεν ισχύει το ίδιο με την Τουρκία. Αν και έχει υπογράψει Πρωτόκολλο Επανεισδοχής (8-11-2001), δεν το εφαρμόζει.

Από τον Απρίλιο 2002, που το Πρωτόκολλο κυρώθηκε και ετέθη σε ισχύ, μέχρι και τον Φεβρουάριο 2009 υπεβλήθησαν στην Άγκυρα 4.163 αιτήματα επανεισδοχής 60.875 λαθρομεταναστών, που με αδιάσειστα στοιχεία είχαν εισέλθει στην Ελλάδα από την Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές συμφώνησαν να δεχθούν 7.472 και τελικώς δέχθηκαν μόνο 2.206 άτομα. Οπως προκύπτει και από τους αριθμούς, η Αγκυρα αρνείται συστηματικά να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου.

Δεν πρόκειται, όμως, μόνο γι’ αυτό. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ανέχεται, εάν δεν ενθαρρύνει, τη διοχέτευση μουσουλμάνων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Το 2008, το Λιμενικό έχει καταγράψει σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν λαθρομετανάστες. Τα σχετικά βίντεο έχουν διαβιβασθεί στον ευρωπαϊκό οργανισμό για την λαθρομετανάστευση FRONTEX.

Τα περιστατικά αυτά συνδυάζονται με πληροφορίες για τις διασυνδέσεις των δουλεμπορικών κυκλωμάτων με το τουρκικό παρακράτος. Στην Κωνσταντινούπολη, οι διαμετακομιστικοί σταθμοί των λαθρομεταναστών είναι στις περιοχές Κουμ Καπί και Γελσίκοϊ. Ενα από τα ξενοδοχεία είναι το Μερβέ. Στη Σμύρνη είναι κυρίως στην περιοχή Μπασμάν. Δύο από τα ξενοδοχεία είναι τα Χοριγιάτ και Ονκα.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, προκαλεί απορία που η Αθήνα δεν έχει διασυνδέσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τον σεβασμό του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Πρόκειται, άλλωστε, για ευρωτουρκικό και όχι διμερές πρόβλημα.

Το δουλεμπόριο είναι μία «βιομηχανία» με τεράστιο τζίρο, αφού για κάθε λαθρομετανάστη το κύκλωμα εισπράττει από 3.000 έως 7.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση. Η μη εξόφληση του ποσού ή η απειθαρχία τιμωρείται με θάνατο. Τα κυκλώματα έχουν πλοκάμια στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό, όμως, που τους εξασφαλίζει πελατεία είναι η στενή συνεργασία τους με τα –σε φυλετική βάση– δίκτυα των ίδιων των λαθρομεταναστών. Τα δίκτυα έχουν ιεραρχία, και αναπαράγουν την παραδοσιακή φυλετική δομή προστασίας των μελών έναντι υπακοής και ανταλλαγμάτων.

Σχεδόν όλοι όσοι συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο δεν έχουν χαρτιά. Κατά κανόνα δηλώνουν ψεύτικα ονόματα και εθνικότητα για να αποφύγουν την απέλαση. Οι ελληνικές αρχές τους δίνουν ένα μικρό χρηματικό βοήθημα και τους εφοδιάζουν με ένα έγγραφο διοικητικής απέλασης, σύμφωνα με το οποίο πρέπει με δικό τους μέσο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα εντός ενός μηνός! Στην πραγματικότητα, το απλό αυτό χαρτί, που πλαστογραφείται συστηματικά, χρησιμοποιείται σαν άτυπη άδεια μόνιμης παραμονής. Αρκετοί απ’ όσους συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο υποβάλλουν αίτηση για παροχή ασύλου. Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος δεν απελαύνονται. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων υποβάλλουν αιτήσεις δεν έχουν ταυτότητα ή διαβατήρια. Από τις αιτήσεις για παροχή ασύλου ελάχιστες γίνονται δεκτές, επειδή κρίνονται καταχρηστικές ή δεν υποστηρίζονται από τους ενδιαφερόμενους (9% δεν εμφανίζονται στην προβλεπόμενη συνέντευξη).

Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν από λίγο καιρό εντοπίσθηκε στο Τμήμα Αλλοδαπών μουσουλμάνος, που οι Αμερικανοί τον καταζητούσαν ως στέλεχος της Αλ Κάιντα. Ο εν λόγω ζητούσε την παροχή ασύλου με ψευδή στοιχεία. Το περιστατικό επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος, εγείρεται ζήτημα εθνικής ασφαλείας. Ηταν μάλιστα η αιτία για σχετικές αναφορές σε αμερικανικές εκθέσεις για την τρομοκρατία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

6 σχόλια:

  1. Από την ημέρα που το Πολεμικό μας Ναυτικό περιπολεί αποτρεπτικά,ούτε ένας λαθρομετανάστης δεν βγήκε στο Αγαθονήσι.Ομως επειδή υπάρχει "συνεργός" που πληροφορεί που είναι το περίπολο..... τον ψάχνουν. Ομως τα λεφτά είναι πολλά,πάρα πολλά.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Δεν πρόκειται, όμως, μόνο γι’ αυτό. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ανέχεται, εάν δεν ενθαρρύνει, τη διοχέτευση μουσουλμάνων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Το 2008, το Λιμενικό έχει καταγράψει σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν λαθρομετανάστες. Τα σχετικά βίντεο έχουν διαβιβασθεί στον ευρωπαϊκό οργανισμό για την λαθρομετανάστευση FRONTEX'


    εγω θεωρω βλακεια να εκθετονται με τετοιο τροπο βαζοντας το λειμενικο να τους μεταφερει,

    αφου μπορουν να πετυχουν το ιδιο παρεχοντα καλυψη στους 'δουλεμπορους' που μερικοι απο αυτους μπορει να ειναι και μυστικοι , ωστε να δασκαλεψουν και αλλους σε αυτη την 'επικερδη ' επιχειρηση,

    η χρονικη συγκυρια και παγκοσμια κριση βολευουν την εξελιξη αυτης της 'επιχειρησης'

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟς ΝΑ ΦΑΝΑΤΑΣΤΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΟΙΑ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗς ΤΟΥΡΚΙΑς ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ?

    ΜΗΠΩς ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ?

    και βεβαια μη φανταστει καποιος οτι εννοω πως θα τους χρησιμοποιησει σαν σαμποτερ,

    οι βομβες που βαζουν στη κοινωνικη συνοχη και σε βαθος χρονου στα θεμελια της Ελληνικης κοινωνιας ισως ειναι ισχυροτερη,

    σε τα παιδια που γεννιουνται απο αυτους αποκτουν Ελληνικη ιθαγεννεια ,
    εισβαλουν στο στρατο , δημοσιους οργανισμους,ΨΗΦΙΖΟΥΝ,

    μπορει να τους δουμε και ευρωψηφοδελτια και τοτε να δουμε ποιου συμφεροντα πραγματικα εξυπηρετουν

    παιρνει και αλλη αναλυση αλλα καλυτερα ειναι να σκεφτουμε ολοι τις συνεπειες

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ στη Σύμη, που βρίσκεται στην αγκαλιά της Τουρκίας, μέσα σε ένα τουρκικό κόλπο, εξαρθώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών από Έλληνες!! Ο ένας αξιοσέβαστος (και ταχύτατα ανερχόμενος) επιχειρηματίας του νησιού και ο άλλος κρατικός υπάλληλος με άκρες ΠΑΝΤΟΥ που έλυνε και έδενε στο νησί! Παρακολουθούσαν και εστελναν πληροφορίες που βρίσκεται το σκάφος του Λιμενικού! Αλλά η Ιστορία μας δεν έχει μόνο Λεωνίδες, Κολοκοτρώνηδες και Σγους Μακρυγιάννηδες-δυστυχώς! Έχει και Εφιάλτες που είναι πολλοί!

    Ευχαριστώ

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνελήφθησαν και 2 δουλέμποροι στην Κω και έχουν σταματήσει οι αφίξεις...Κάπως έτσι πρέπει να αποδίδει καρπούς η συνεργασία.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΨΥΧΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ...ΧΡΩΜΑ.
    δτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.