6/5/09

Τουρκία: «Καταλύτης» η ενέργεια για τις σχέσεις με Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν


Οι τουρκικές προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία δεν θα βλάψουν τα ενεργειακά σχέδια της Άγκυρας με το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τ. Γιλντίζ.
Οι τουρκικές προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία δεν θα βλάψουν τα προγραμματισμένα ενεργειακά σχέδια της Άγκυρας με το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.

«Η ενέργεια θα παίξει το ρόλο καταλύτη στο να φέρει τις σχέσεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και την Τουρκία σε ένα πιο θετικό επίπεδο», σημείωσε ο Γιλντίζ, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Ενέργειας μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που έγινε το Σαββατοκύριακο. «Δε σχεδιάζουμε να καθυστερήσουμε τα σχέδια με το Αζερμπαϊτζάν», λόγω των συνομιλιών για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να συναντηθεί με τον Αζέρο πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίεφ, στο Μπακού την ερχόμενη εβδομάδα και να προσπαθήσει να καθησυχάσει ορισμένες από τις ανησυχίες του Αζερμπαϊτζάν όσον αφορά στο λιώσιμο του πάγου» στις σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα πρέπει να εμποδίσει τους δύο αγωγούς που αναβαθμίζουν την Τουρκία. Ο TGI χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται, ωστόσο ο Nabuco περνάει από την Βουλγαρία, για αυτό πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε στενή συνεργασία με την Βουλγαρία ώστε να την πείσει να μην προωθήσει τον Nabuco. Η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τον Southstream και τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη άμεσα χωρίς καμία καθυστέρηση.

    Ας σταματήσουμε να αναβαθμίζουμε εμείς οι ίδιοι την Τουρκία. Χωρίς την στήριξη Ελλάδας-Βουλγαρίας η Τουρκία χάνει κάθε γεωστρατηγική ισχύ (λόγω θέσης) στην ενέργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.