1/5/09

Πυρηνικό θρίλερ υπό τον φόβο των Ταλιμπάν


Μπορεί το Πυρηνικό Οπλοστάσιο του Πακιστάν να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν; Το ερώτημα εύλογα προκύπτει μετά τις δραματικές εξελίξεις στις Βορειοδυτικές Επαρχίες της χώρας και μας προσγειώνει στην πραγματικότητα οτι ο κίνδυνος δεν είναι μόνο οι υποθετικές δυνατότητες του Ιράν και της Βόρειας Κορέας να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα αλλά η αρπαγή ενός υπαρκτού πυρηνικού οπλοστασίου από ακραίους ισλαμιστές Φονταμενταλιστές.

Παρά τη σιωπή που περιβάλλει το παραπάνω ενδεχόμενο είναι βέβαιο ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι -το Νέο Δελχί αλλά και η Ουάσιγκτον- έχουν ήδη σχεδιάσει είτε την εξουδετέρωση είτε την αρπαγή του Πυρηνικού οπλοστασίου του Πακιστάν.
Ανεξάρτητα από την πλήρη αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχουν παρόμοιου τύπου χειρουργικές επεμβάσεις, ένα είναι βέβαιο ότι σε πολιτικό επίπεδο θα πριμοδοτήσουν την αστάθεια και εντός του Πακιστάν αλλά και στο Αφγανιστάν.
Για να είναι αποτελεσματική μια παρόμοια επιχείρηση πρέπει να γίνει σε ασφαλή χρόνο πριν δηλαδή οι Ταλιμπάν πλησιάσουν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις: Ετσι ο πυρηνικός αφοπλισμός του Πακιστάν θα ισοδυναμεί με ομολογία ότι επίκειται η πλήρης επικράτησή τους, θα είναι με άλλα λόγια η χαριστική βολή στην κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Oσο ασφαλές και αν φαίνεται σήμερα το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εκφράζει ανησυχίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι προελαύνοντες πακιστανοί Ταλιμπάν καταφέρουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ. «Η ασφάλεια των πακιστανικών πυρηνικών κεφαλών είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχουμε πολύ ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις εκ μέρους του στρατού και της κυβέρνησης του Πακιστάν» δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox.
Οπως εξήγησε η κυρία Κλίντον, «μια από τις ανησυχίες μαςείναι ότι αν το χειρότερο, το αδιανόητο συμβεί ποτέκαι οι προελαύνοντες Ταλιμπάν, τους οποίους ενθαρρύνει και υποστηρίζει η Αλ Κάιντα, και άλλοι εξτρεμιστές καταφέρουν ουσιαστικά να ανατρέψουν την κυβέρνηση στην περίπτωση που αποτύχει να τους καθυποτάξει, τότε θα αποκτούσαν τα κλειδιά του πυρηνικού οπλοστασίου του Πακιστάν. Δεν μπορούμε ούτε να το διανοηθούμε.Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση να συνεχιστεί άλλο. Γι΄ αυτό πιέζουμε τόσο σθεναρά ώστε οι Πακιστανοί να συσπειρωθούν σε μια στρατηγική να επαναποκτήσουν τον έλεγχο σε όλη την έκταση της επικράτειάς τους».ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Ώρες είναι η αδελφή Τουρκία να κάνει πρόταση στο ομογάλακτο Πακιστάν να πάνε εκεί τα πυρηνικά για να τα ... φυλάξει!!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.