25/5/09

Ο Μισισιπής εξιλεώνεται.Στο άντρο της Κου Κλουξ Κλαν εκλέγεται για πρώτη φορά μαύρος δήμαρχος

Ήταν το άντρο της Κου Κλουξ Κλαν και το επίκεντρο της αληθινής ιστορίας που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με την ταινία «Ο Μισισιπής καίγεται». Σχεδόν μισό αιώνα από τότε που τρεις ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκαν από τη ρατσιστική οργάνωση, η μικρή πόλη της Φιλαδέλφειας στον Μισισιπή αποκτά τον πρώτο Αφροαμερικανό δήμαρχό της.
Τον Ιούνιο του 1964, δύο λευκοί εβραϊκής καταγωγής και ένας Αφροαμερικανός έκαναν εκστρατεία στην Πολιτεία του Μισισιπή υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων. Στις 21 εκείνου του μήνα, οι Άντριου Γκούντμαν, Μάικλ Σουέρνερ και Τζέιμς Τσένεϊ απήχθησαν από μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, ξυλοκοπήθηκαν άγρια και δολοφονήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Το φρικτό έγκλημα έγινε σύμβολο του αντιρατσιστικού αγώνα, ενώ το 1988 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Άλαν Πάρκερ.

Χρειάστηκε να περάσουν άλλα 21 χρόνια για να αλλάξει οριστικά σελίδα η Φιλαδέλφεια: την περασμένη Παρασκευή, ο Αφροαμερικανός Τζέιμς Γιανγκ νίκησε στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών τον λευκό Ρέιμπερν Γουάντελ. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, ο Γιανγκ θα γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός δήμαρχος της πόλης.

Η αναμέτρηση δεν ήταν εύκολη. Ο Γιανγκ επικράτησε με 1.021 ψήφους έναντι 957 του αντιπάλου του. Αλλά το αποτέλεσμα έχει τεράστια σημασία δεδομένης της πληθυσμικής σύνθεσης της πόλης: το 56% των κατοίκων είναι λευκοί, το 40% μαύροι και το 2% ιθαγενείς Ινδιάνοι.

Η καμπάνια
Ο Γιανγκ πραγματοποίησε μια προεκλογική εκστρατεία πόρτα πόρτα και βεβαιώνει ότι κανένας λευκός δεν τον πέταξε έξω από το σπίτι του ή από το μαγαζί του. Θυμάται ακόμη την εποχή του τρόμου, όταν ο πατέρας του κοιμόταν στον καναπέ με την καραμπίνα δίπλα του για να προστατεύσει την οικογένειά του.

Ο Γιανγκ ήταν ένα από τα πρώτα παιδιά που πήγε σε «μεικτό» σχολείο. «Δεν μπορώ να ξεχάσω τα μέλη της Κου Κλου Κλαν που τρομοκρατούσαν τη γειτονιά μας ούτε τα παγωμένα βλέμματα των λευκών συμμαθητών μου», δηλώνει. Γι΄ αυτόν, η εκλογή του σηματοδοτεί την «ατομική βόμβα της αλλαγής».

Στην πραγματικότητα η αλλαγή έχει αρχίσει τα δύο τελευταία χρόνια. Το FΒΙ άνοιξε ξανά τους φακέλους δεκάδων ρατσιστικών εγκλημάτων - συγκρίνει αποδείξεις, αναζητά νέες μαρτυρίες που πολλές φορές είχαν αγνοήσει δικαστές και σερίφηδες συμπαθούντες ή και συνένοχοι. Ο νέος δήμαρχος της πόλης θέλει να κοιτάξει το μέλλον της πόλης του, αλλά δεν αδιαφορεί για το παρελθόν της: «Θα έχω τα κλειδιά του οικήματος που μας κρατούσαν φυλακισμένους. Θα έχω πρόσβαση σε μέρη που ήταν απαγορευμένα για μας. Υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό;».
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.