24/5/09

Πέθανε ο «φωτογράφος του Βιετνάμ» Χούμπερτ βαν Ες

Χονγκ Κονγκ: Πέθανε στο Χονγκ Κονγκ, σε ηλικία 67 ετών, ο διάσημος Ολλανδός φωτογράφος Χούμπερτ βαν Ες, ο οποίος είχε απαθανατίσει μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές του πολέμου του Βιετνάμ, μεταξύ των οποίων και η πτώση της Σαϊγκόν το 1975.

Ο Βαν Ες τράβηξε μια από τις καθοριστικότερες φωτογραφίες του πολέμου: ένα ελικόπτερο της Air America που εκκένωνε ανθρώπους από μια ταράτσα στη Σαϊγκόν, ενώ οι αντάρτες Βιετκόνγκ και Βορειοβιετναμέζοι στρατιώτες καταλάμβαναν την πόλη, στο τέλος του πολέμου.

Η φωτογραφία αποτέλεσε σύμβολο της αποτυχίας της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βιετνάμ.

Ο Βαν Ες πέθανε το πρωί της 15ης Μαΐου σε νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ. Είχε πέσει σε κώμα μετά από εγκεφαλική αιμορραγία και δεν επανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του. Στο πλάι του βρισκόταν η σύζυγός του Ανι.

«Ήταν αφοπλιστικά τίμιος, εντελώς πιστός στους φίλους του, απεχθανόταν τα δήθεν και ήταν μεγάλος φωτογράφος» δήλωσε ο Ρόμπιν Μόγιερ, παλιός φίλος του Βαν Ες από την εποχή του Βιετνάμ και πρώην επικεφαλής των φωτογράφων του περιοδικού Time στην Ασία.

«Οι εμπειρίες του στο Βιετνάμ τον καθόρισαν ως φωτογράφο» πρόσθεσε ο Κρις Σλότερ, παλιός φίλος του θανόντος και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο:

  1. Πάντα τέτοια ! Για την ιμπεριαληστρική αποχώρηση εννοείται. Για τον φωτογράφο, ας είναι ελαφρύ το χώμα...
    Ευγνωμοσύνη για την τίμια δουλειά του από τις 4 γωνιές του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.