16/5/09

Τι συζήτησαν Παπανδρέου - Χου Ζιντάο

Για την οικονομική κρίση, το ζήτημα της περιβαλλοντικής κρίσης και της «πράσινης» ανάπτυξης, καθώς και το ζήτημα του αφοπλισμού και της ειρήνης, συζήτησαν χθες στο Πεκίνο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Ζιντάο.

«Συμφωνήσαμε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι ένα βασικό όχημα συνεργασίας για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ανθρώπινη κοινωνία, μια κοινωνία, που εγγυάται την εργασία, την ισότητα, την καταπολέμηση της φτώχειας και την ποιότητα ζωής για όλους», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε:

«Η Κίνα παίζει και θα συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα θέματα. Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια συνεργασίας, και στις διμερείς μας σχέσεις, δηλαδή μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

«Πράσινη» Οικονομία
Η Σοσιαλιστική Διεθνής και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται, για να ξεφύγει από την οικονομική κρίση, να υιοθετήσει ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, αυτό της «Πράσινης Οικονομίας».Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της υψηλού επιπέδου συνάντησης, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που έγινε χθες στο Πεκίνο, μεταξύ της Σοσ. Διεθνούς κα του ΚΚΚίνας, ο Πρόεδρος της πρώτης, Γιώργος Α. Παπανδρέου, τόνισε πως πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι όλα τα προβλήματα θα τα λύσουν οι αγορές.«Χρειάζεται σχεδιασμός σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Πρέπει να εντάξουμε τις νέες υψηλές τεχνολογίες, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην παραγωγική διαδικασία, καθώς έτσι θα προστατευθούν τα δάση και οι υδάτινοι πόροι».Νωρίτερα στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχε τονίσει πως η έλλειψη επαρκών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου καθιστά επιβεβλημένη την στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον, συγκρούσεις και ένοπλες συρράξεις.Οι Κινέζοι αξιωματούχοι -δύο υπουργοί και πλήθος ανώτατων στελεχών του ΚΚ- επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στο διάλογο με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, για όλα τα φλέγοντα ζητήματα -οικονομική κρίση, ανάπτυξη, αφοπλισμός- καθώς θεωρούν ότι έχουν στη διάθεσή τους ένα αξιόπιστο συνομιλητή κι ένα βήμα για να παρουσιάζουν τις θέσεις τους, με εγκυρότητα και χωρίς πιέσεις.Κατέστησαν σαφές ότι θέλουν να αλλάξουν πολιτική για να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, χωρίς όμως να οδηγηθούν σε συρρίκνωση των ρυθμών ανόδου του ΑΕΠ της χώρας τους.Στο πλαίσιο αυτό, έχουν έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση τεχνογνωσίας φιλικής προς το περιβάλλον κι ανακοίνωσαν ότι θα καθιερώσουν στην εκπαίδευσή τους μαθήματα περιβαλλοντικής αγωγής.
NΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

2 σχόλια:

  1. Τι να συζητήσει τώρα ο άεργος ευτυχής με τα γατόνια. Καμμιά φωτό να βγαίνει να δείχνουμε στους ιθαγενείς εδώ τι πρωθυπουργάρα θα βγάλουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρωτιέμαι εάν στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του βρίσκεται έστω και ένα θέμα φλέγον για την Ελλάδα. Μου δίνει την εντύπωση ότι είναι ικανός να αφήσει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για έπερχόμενη κρίση με τους Τούρκους για να παρευρεθεί σε ολονύκτια διμαρτυρία για να σωθούν οι απειλούμενες φώκιες της ΒΑ Φιλανδίας.

    Όχι βέβαια ότι είναι καλύτερο το να κάνεις shopping στο Louis Vuitton όταν η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί στα σύνορα του 1897.

    Μπλέξαμε άσχημα! Και φταίμε όλοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.