26/5/09

"Πολύ καλές οι σχέσεις της Ελλάδας με Αλβανία"

Το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας επαναβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δυο χωρών, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Γκαζμέντ Οκέτα αντίστοιχα, στην Αθήνα.Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Μεϊμαράκης ενημέρωσε τον Αλβανό ομόλογό του για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση για την επίτευξη οριστικής επίλυσης του προβλήματος, μέσα από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, που θα συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής. Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι ακραίες τοποθετήσεις και πρακτικές, που έχει υιοθετήσει η γείτονα το τελευταίο διάστημα δεν συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας ισορροπημένης λύσης, που θα διασφαλίσει περισσότερο την ασφάλεια στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τέλος, σημείωσε, ότι η διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων θα λειτουργήσει προς όφελος της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρώπης γενικότερα.

Από την πλευρά του, ο κ. Οκέτα ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αμέριστη στήριξή της στην πορεία ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ και ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του, να συμβάλλει στην πραγματοποίηση του ονείρου των Αλβανών πολιτών για ελεύθερη μετακίνησή τους στην Ευρώπη.

Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την υποστήριξή του σε θέματα νοσοκομειακής περίθαλψης Αλβανών στρατιωτικών στην Ελλάδα και φοίτησης Ελλήνων σπουδαστών στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές. Επιπλέον, σχολίασε ότι το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων επαναβεβαιώνει το γεγονός, ότι όταν υπάρχει κοινός διάλογος, τα θέματα επιλύονται και το αποτέλεσμα είναι θετικό, ενώ επανέλαβε ότι οι δυο υπουργοί Εθνικής Αμυνας θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ένταξη των υπολοίπων χωρών της περιοχής στις ευρωπαϊκές δομές.
ΕΘΝΟΣ

Αθήνα, 26 Μαΐου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε το πρωί με τον Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας κ. Gazmend Oketa, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Στη συνάντηση πήρε μέρος και η Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Έλσα Παπαδημητρίου, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά θέματα. Υποδεχόμενος ο κ. Σιούφας τον κ. Oketa δήλωσε τα ακόλουθα: «Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά, αγαπητέ Υπουργέ Άμυνας της φίλης και γείτονος χώρας, της Αλβανίας, που βρίσκεστε στην Ελλάδα και στη Βουλή των Ελλήνων, τόσο ο ίδιος όσο και η Αντιπρόεδρος κυρία Παπαδημητρίου. Σας καλωσορίζουμε ευχόμενοι καλή διαμονή και επιτυχία στις συναντήσεις σας και στη συνεργασία που θα έχετε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της χώρας, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Δράττομαι της ευκαιρίας, κ. Υπουργέ, να σταθώ σε δύο θέματα: πρώτον, να σημειώσω ότι η ένταξη της Αλβανίας στις ατλαντικές δομές είναι μία κατάκτηση και για τη χώρα σας αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η Βουλή των Ελλήνων, όπως γνωρίζετε, κύρωσε αυτή τη συμφωνία, η οποία, είμαι βέβαιος, ότι θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής προς όφελος όλων των λαών που ζουν σε αυτήν. Θέλω, ακόμη, να αναφερθώ στην κύρωση από την Βουλή των Ελλήνων της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πορεία σας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ευχόμαστε ο δρόμος να είναι γρήγορος, ώστε να βρεθεί και η Αλβανία, αλλά και όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, στην αγκαλιά της Ευρώπης.
Χαιρετίζω, επίσης, τόσο την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για τον καθορισμό θαλασσίων δομών, στην οποία περιλαμβάνεται και η υφαλοκρηπίδα, όπως και τη συμφωνία που έχει υπογραφεί για τα στρατιωτικά κοιμητήρια των Ελλήνων στρατιωτών του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41, που έπεσαν στην Αλβανία, και ευελπιστώ ότι σύντομα θα προχωρήσετε στην κύρωσή της από το Κοινοβούλιό σας.
Ο ίδιος έχω τις καλύτερες των σχέσεων τόσο στη συνεργασία μου με τον Πρωθυπουργό σας κ. Μπερίσα όσο και με τον Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τα θέματα ενέργειας, κ. Ρούλι. Όπως γνωρίζετε, έχουμε υπογράψει την ενεργειακή συμφωνία παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα, συμφωνία που έθεσε τις βάσεις για στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, με τον κ. Ρούλι είχαμε τη χαρά να προωθήσουμε την ενεργειακή κοινότητα στη ΝΑ Ευρώπη. Γνωρίζω ακόμα ότι πέρα από τη συμμετοχή σας στη Μεσογειακή Συνέλευση, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση των χωρών του ΟΣΕΠ (Ευξείνου Πόντου), πρόσφατα ενταχθήκατε και στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, γεγονός πολύ σημαντικό, ενώ στις 4 Μαΐου είχαμε εδώ τη συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Αδριατικής και του Ιονίου, όπου συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής της Αλβανίας.
Θα ήθελα όμως να αναδείξω τρία ακόμη ζητήματα: Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, είναι ο πρώτος επενδυτής στη χώρα σας και αυτό δείχνει την αναπτυξιακή προοπτική της Αλβανίας, ώστε να προσελκύει επενδύσεις από χώρες και της ευρωπαϊκής οικογένειας, μεταξύ των οποίων πρώτη είναι η Ελλάδα. Είμαστε ο δεύτερος εμπορικός εταίρος σας, μετά την Ιταλία, κι αυτό είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο των καλών προοπτικών συνεργασίας και στο χώρο της οικονομίας. Γνωρίζετε, επίσης, ότι μέσω του ΕΣΟΑΒ, του προγράμματος ανάπτυξης των Βαλκανίων, η Ελλάδα στηρίζει τη δημιουργία υποδομών στη χώρα σας. Τόσο η ελληνική ομογένεια που βρίσκεται στην Αλβανία όσο και οι οικονομικοί μετανάστες από τη χώρα σας που ζουν στην Ελλάδα κάνουν ακόμα πιο στενές τις σχέσεις και τις προοπτικές μεταξύ των δύο χωρών. Θεωρώ ότι μια ειλικρινής, συστηματική και δημιουργική συνεργασία θα είναι προς όφελος των χωρών και των λαών μας, όπως και της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.
Χαίρομαι, κ. Υπουργέ, γιατί σε ένα τόσο υψηλό αξίωμα είστε ένας νέος πολιτικός, και αυτό δείχνει ότι οι νέες γενιές μπορούν να προωθήσουν πιο δυνατά και αποτελεσματικά τις καλύτερες των σχέσεων αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής.
Θα ήθελα να διαβιβάσετε τους χαιρετισμούς μου στον Πρωθυπουργό κ. Μπερίσα και βεβαίως στην κυρία Τοπάλι, την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου σας, καθώς και στον κ. Ρούλι.
Ακολούθως, ο κ. Oketa ανέφερε: Κύριε Πρόεδρε, κυρία Αντιπρόεδρε, αφού σας ευχαριστήσω για τη θερμή φιλοξενία, θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού της Αλβανίας και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για την υποστήριξη που έχει παράσχει η Ελλάδα στην Αλβανία, καθώς επίσης και για την αναγνώριση από τη χώρα σας των μεταρρυθμίσεων που έχει κάνει η Αλβανία όλα αυτά τα χρόνια, καθιστώντας έτσι δυνατή την είσοδό της στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τη χώρα μου, αλλά πρόκειται να συμβάλει στην ενίσχυση της σταθερότητας σε όλα τα Βαλκάνια. Άλλος ένας μεγάλος στόχος για μας είναι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, στόχος που περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να υπολογίζουμε και πάλι στη βοήθεια της Ελλάδας.
ana.gr

1 σχόλιο:

  1. Εντάξει...αφού Κωστάκης,Μεϊμαράκης και Σιούφας λένε ότι όλα είναι μέλι -γάλα,εμάς μας πέφτει λόγος;;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.