23/5/09

Αποκαλυπτικός ο «ΥΠΕΞ» για τις προθέσεις της τ/κ πλευράς.

Σχέδιο Β η αναγνώριση

Τη θέση ότι οι Τ/Κ δεν θα μείνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για πάντα, αλλά θα επιδιώξουν εναλλακτικά την αναγνώριση του ψευδοκράτους, εξέφρασε χθες ο «ΥΠΕΞ» των κατεχομένων
Ιδιαίτερα σκληρός και απαισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο λεγόμενος ΥΠΕΞ των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα μείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πάντα και πως έχει και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Οζγκιουργκιούν, την ίδια προσέγγιση έχει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου με τον οποίο είχε επαφές την Πέμπτη. «Η Τ/Κ πλευρά δεν θα μείνει για πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν βρίσκεται χωρίς εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο λεγόμενος «υπουργός» του Έρογλου από την 'Αγκυρα. Τούρκος δημοσιογράφος τον ρώτησε τότε ποιες είναι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις. «Η εναλλακτική λύση είναι η ΤΔΒΚ, δηλαδή η αναγνώριση της ΤΔΒΚ», απάντησε ο Οζγκιουργκιούν. Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου, επανέλαβε τη θέση του αυτή: «Εμείς λέμε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ ως απάντηση της διεθνούς κοινότητας προς την αδιάλλακτη (ε/κ) πλευρά», είπε ο Τ/Κ πολιτικός, εμπλέκοντας μάλιστα και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών: «Σε αυτή την προσέγγιση συμφωνούμε με την Τουρκία. Χθες συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον κ. Νταβούτογλου», είπε ο Οζγκιουργκιούν.

Χρονοδιαγράμματα

Ο Τ/Κ πολιτικός κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για αδιαλλαξία, επειδή όπως είπε δεν αποδέχεται χρονοδιαγράμματα. «Ο Ταλάτ πρότεινε προς την ε/κ πλευρά να τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τον Ιούλιο, να γίνει η διαδικασία του πάρε-δώσε μέχρι το τέλος του χρόνου και αρχές του νέου έτους να γίνει το δημοψήφισμα, αλλά η ε/κ πλευρά δεν έχει απαντήσει ακόμη», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος υποψιάζεται πως «οι Ε/Κ δεν έχουν τέτοια πρόθεση». Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η Λευκωσία «θα προσπαθήσει να επιμηκύνει τις συνομιλίες χωρίς να δώσει καμιά απάντηση». Κατηγόρησε μάλιστα την ε/κ πλευρά ότι δημιουργεί προβλήματα, ακόμη και στα πιο μικρά ζητήματα, λέγοντας ότι δεν είναι αισιόδοξος για τη λύση, παρόλο που θέλει να είναι.

Πολλές διαφωνίες

Ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν είπε ότι στο 80% των θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει συμφωνία. Είπε ακόμη ότι σοβαρές διαφωνίες υπάρχουν «στα θέματα του διαμοιρασμού της εξουσίας, των εγγυήσεων και του στάτους των ιδρυτικών κρατών». Ανέφερε επίσης ότι «οι Ε/Κ θέλουν εγγυήτρια δύναμη την ΕΕ και η τουρκική πλευρά το απορρίπτει κατηγορηματικά. Ούτε η ΕΕ, ούτε και ο ΟΗΕ μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Τ/Κ». Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Έρογλου διαβίβασε στον Ταλάτ το αίτημά του για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις αφού είναι το κόμμα που εξασφάλισε το 44%.
ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ
Κωδικός άρθρου: 873485
ΠΟΛΙΤΗΣ - 23/05/2009, Σελίδα: 7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.