9/5/09

Κριτική Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση


Κριτική Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση
Ζοφερή είναι η κληρονομιά που αφήνει η «αποχωρούσα κυβέρνηση» στη νέα γενιά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.
Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος. Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Poul Nyrup Rasmussen.
Ζοφερή είναι η κληρονομιά που αφήνει η «αποχωρούσα κυβέρνηση» στη νέα γενιά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Νεολαία. Σχολιάζοντας δε την ομιλία του πρωθυπουργού παρατήρησε ότι ο Κώστας Καραμανλής «περιγράφοντας τι κρίνεται σήμερα, περιέγραψε τα όσα δεν έχει κάνει. Τα μεγάλα λόγια δεν τα ακούει κανείς: διαψεύδονται από το έργο».
Ο Κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι η ΝΔ κληροδοτεί στη νέα γενιά «τεράστια οικονομικά βάρη, οικονομία ύφεσης, που θα τρέχει με αρνητικούς ρυθμούς, ελλείμματα που φθάνουν το 5%, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, κρυφά ελλείμματα που είχαν δημιουργηθεί πολύ πριν τη διεθνή κρίση».

Σύγκρουση στη σκιά της παραίτησης Βερελή
«Ο δικός σας Υπουργός των Οικονομικών είχε πει τον περασμένο Αύγουστο πως «πιάσαμε πάτο». Η κυβέρνησή σας το ομολόγησε», υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
«Αφήνετε πίσω σας τα τεράστια βάρη των ασφαλιστικών ελλειμμάτων. Χαρίσατε τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των τραπεζών, φορτώνοντάς τες στο ΙΚΑ και τα ταμεία. Παίξατε με τα τοξικά ομόλογα, προβήκατε σε ενοποίηση των ταμείων χωρίς σχεδιασμό», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η νέα γενιά θα κληρονομήσει μια χώρα υπό κηδεμονία, έχοντας χάσει κύρος και αξιοπιστία, μια χώρα που δανείζεται με τους πιο ακριβούς όρους στην ευρωζώνη. Μηδέν η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, δύο χρόνια μετά την αρχή της λειτουργίας του. 80 δισ. ευρώ χρέωσε την Ελλάδα η ΝΔ. Και σωστά ρωτά ο κάθε νέος, πού πήγαν τα λεφτά; Πήγαν για τους μεγαλομετόχους, για τις χαριστικές συμβάσεις, για τις στρατιές γαλάζιων συμβούλων με επιτροπές που φτιάξατε εσείς και που κόστισαν 1 δισ. ευρώ», είπε.
«Εμείς, το 5% του ΑΕΠ για τη παιδεία που υποσχεθήκαμε, θα το υλοποιήσουμε, με 1 δισ. ευρώ, ήδη απ' τον πρώτο Προϋπολογισμό. Μας ρωτάτε πού θα βρούμε τα λεφτά: Μα 1 δισ. ευρώ, είναι αυτό που σπαταλάτε μόνο για τις κομματικές σας επιτροπές. Θα κάνουμε σοβαρή αναδιανομή, θα κόψουμε σπατάλες, θα καινοτομήσουμε», δεσμεύτηκε ο κ.Παπανδρέου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε παλαιότερη πρότασή του για εισαγωγή των νέας γενιάς ηλεκτρονικών βιβλίων στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Εμείς και στην αντιπολίτευση που βρισκόμαστε, δουλεύουμε. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Νίκολας Νεγκρεπόντε (σ.σ. διευθυντής του media lab του Πανεπιστημίου MIT) και είχαμε μια συζήτηση. Το ηλεκτρονικό βιβλίο πωλείται 400 δολάρια - και στην Ελλάδα θα μπορούσε να παραχθεί αντί 60 ευρώ το κομμάτι. Εσείς μας κοροϊδεύατε, αλλά αυτά ανακοινώνονται διεθνώς ότι πάνε στα πανεπιστήμια και στα σχολεία».
Ο κ.Παπανδρέου δεσμεύτηκε όταν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην εξουσία, να περιορίσει τα προγράμματα stage στον ιδιωτικό τομέα, «με διατήρηση κατ' εξαίρεση ορισμένων δημόσιων, όπου ο νέος μπορεί πραγματικά να εξασφαλίσει εκπαίδευση».

«Να βάλουμε τάξη στη χώρα"
«Κατανοώ την αγωνία του πρωθυπουργού και της ΝΔ να βρει τα άλλοθι των 5 ετών αποτυχιών. Θα περίμενα, όμως, όχι μισόλογα, όχι να παραποιεί τις δικές μας θέσεις», ανέφερε στην δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Καραμανλής λέει ότι θα καταργήσουμε τις φοροαπαλλαγές για τα επιδόματα στους γονείς, τους ανέργους, τα αδύνατα στρώματα. Δεν είναι αυτές που θα καταργήσουμε, αλλά εκείνες που χαρίσατε στις μεγάλες επιχειρήσεις - 5 δισ. ευρώ. Να ένας πόρος που θα αξιοποιηθεί για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για περιφερειακή ανάπτυξη, εκπαίδευση, υγεία και πρόνοια», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
«Η είσπραξη των φόρων θα είναι δεδομένη και γνωστή για κάθε πολίτη, χωρίς τις περαιώσεις που κάθε πέντε χρόνια κάνετε. Μας μιλάτε για τη διεθνή κρίση και τα χρέη που παραλάβατε. Πού πήγαν όμως τα 80 δισ. ευρώ αύξηση του χρέους; Είναι ή δεν είναι κακό για τον λαό, η επιτήρηση στην οποία έχουμε μπει, όχι λόγω κρίσης, αλλά λόγω της εκτίναξης του ελλείμματος την διετία 2007-8; Πήγατε σε εκλογές το 2007 για να διαμορφώσετε τον «Προϋπολογισμό της ευθύνης», που εκτροχίασε δημοσιονομικά τη χώρα κατά 8 δισ. ευρώ - παραπάνω απ' όσα δίνουμε για την εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ουσιαστικά δεν έχουμε Προϋπολογισμό. Και το χρέος το παραλάβαμε το 1993 ψηλότερα απ' όσο σας το παραδώσαμε. Εσείς το έχετε ανεβάσει δέκα μονάδες ψηλότερα»,κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου.
Και συνέχισε:
«Το ΙΚΑ από πλεονασματικό έγινε ελλειμματικό. Παραλάβατε τον ΟΑΕΕ με 34 εκ. έλλειμμα, το οποίο σήμερα έχει ανέβει στα 700 εκ. ευρώ. Εσείς δεν μιλούσατε για τις σπατάλες των 10 δις που θα κόβατε; Οι δαπάνες του κράτους από 38 δισ. ευρώ ανέβηκαν στα 50 δισ. Δεν πληρώσατε χρέη στους προμηθευτές των νοσοκομείων, τους κατασκευαστές. Στους 4 τελευταίους μήνες έχετε δανειστεί 46 δισ. ευρώ και πάμε για πάνω από 50 δισ. Πληρώνουμε πολύ ακριβά για να δανειστούμε, όταν τα επιτόκια είναι διεθνώς πολύ χαμηλά. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς».
Απαντώντας στον πρωθυπουργό που υποστήριξε πως η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς από τον κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως η Ελλάδα διασύρθηκε από την οικονομική απογραφή, όπως επίσης και από τα σκάνδαλα, τα οποία έκαναν το γύρο του κόσμου μαζί με τα ρεπορτάζ για τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Όσο για τις αιχμές του Πρωθυπουργού για την ανάμειξη του ΠΑΣΟΚ σε υπαρκτά σκάνδαλα, «όποιες υποθέσεις θέλετε, ας τις φέρουμε στη Βουλή να τελειώνει αυτή η υπόθεση. Να βάλουμε μια τάξη σ' αυτή τη χώρα, να μην σπαταλώνται τα χρήματα του ελληνικού λαού κάτω απ' το τραπέζι και να δυσφημείται δικαίως ή αδίκως ο πολιτικός κόσμος της χώρας», κάλεσε τον Πρωθυπουργό,ο κος Παπανδρέου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

7 σχόλια:

  1. Γεωργιος Ππανδρεου:Σχέδιο Ανάν,
    Ζεμπεκιές με Τζέμ
    Πάγκαλος:για μια κωλοσημαία,εγω υπερασπιστηκα τον Οτζαλάν με μεγάλο πολιτικό τίμημα

    Μεγάλη πολιτική κληρονομιά για την Νεολαία

    Ανάποδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άκουσα την ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στο ΕΣ του κινήματος. Γενικόλογος με αυτόματο πιλότο τις δημοσκοπήσεις, λες και ήρθε χτες από την Σελήνη ή τον Άρη, κακή σχέση με την Ελληνική γλώσσα και την γλώσσα θα έλεγα γενικώς. Δεν με έπεισε ότι αποτελεί την εναλλακτική για τον τόπο. Πολύ κακή εντύπωση μου έκανε η υμνολογία του στην Αμερική του κ. Ομπάμα, (που για την Ελλάδα ειδικά και τα ιδιαίτερα προβλήματά της, πολλοί φοβούνται και μάλλον όχι άδικα ότι ίσως αποδειχθεί χειρότερος από τον κ. Μπους) και η ελλεινολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατά Γ. Παπανδρέου "ενώ η Αμερική του Ομπάμα προχωράει μπροστά η Ευρώπη μένει αγκυλωμένη σε παλαιές αντιλήψεις..." κλπ. Ούτε από το Στέητ Ντηπάρτμεντ να είχε ήρθε η αποστροφή του λόγου του και μάλιστα την ημέρα της Ευρώπης! Δεν ξέρω τι θα γίνει αν πάρει την εξουσία τελικά. Αναρωτιέμαι για πόσο χρόνο θα είμαι ήσυχος και πόσο ήσυχος! Φοβάμαι πολύ ήσυχος και για πάρα πολύ χρόνο! Ο νοών νοείτω...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εζυγίσθης, εμετρήθης και ευρέθης ελλιπής.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάζω έναν καταγγελτικό λόγο σε όλα. Θα μπορούσε να είναι δικαιολογημένος αυτός ο λόγος αν αυτοί που κυβερνούν κυβερνούσαν για πάντα. Αλλά δυστυχώς για όλους μας και αυτοί που καταγγέλλουν κυβερνούσαν. Μιλούν όλοι για την παιδεία και αναλώνονται σε συνθηματολογίες. Γνωρίζει κανείς το πραγματικό κόστος της παιδείας σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της στην Ελλάδα αν την συγκρίνει με άλλες χώρες; Μιλάμε πάντα για το ποσοστό που δίνεται από τον προϋπολογισμό αλλά κανείς δεν συνυπολογίζει την παραπαιδεία που πληρώνεται από τον κάθε έλληνα ξεχωριστά. Μιλάμε για το δημόσιο χρέος αλλά κανείς δεν καταπιάνεται με τις αιτίες που δημιουργούν το χρέος. Έχει μετρηθεί η αποτελεσματικότητα της εργασίας του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα; Καταλαβαίνουμε τους λόγους που επιχειρήσεις που δουλεύουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα; Θα πει κανείς την αλήθεια ότι η εργασία στον δημόσιο τομέα είναι πολύ αναποτελεσματική και ταυτόχρονα πολύ ακριβή για το έργο που παράγει; Σε πια χώρα του κόσμου καθηγητής μέσης εκπαίδευσης πληρώνεται καλύτερα από εργάτη παραγωγής εργοστασίου εκτός απ΄ την Ελλάδα; Θα μιλήσει κανείς για τις πηγές αυτών των προβλημάτων; Το ΙΚΑ λένε ότι είναι ελλειμματικό. Φταίει μόνο η αναδιαμόρφωση του ασφαλιστικού που του φόρτωσε άλλες κατηγορίες εργαζομένων ή μήπως και η απαξίωση της ασφαλισμένης εργασίας με την χρήση φτηνών ανασφάλιστων εργατών από το εξωτερικό με την ταυτόχρονη φυγή επιχειρήσεων σε χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Θα πούμε ποτέ ότι καλούνται οι φτωχοί έλληνες να επιδοτούν έμμεσα ξένους ανθρώπους που έρχονται στην χώρα παράνομα επειδή προτιμώνται αυτοί σε εργασίες χαμηλής ειδίκευσης; Αυτό είναι κάτι που άρχισε τώρα ή μήπως άρχισε εδώ και πολλά χρόνια; Δυστυχώς και επί της κυβέρνησης του κόμματος της αντιπολίτευσης υπήρχε η απαξίωση της εργασίας, αυτοί που μας κυβερνούν απλά συνεχίζουν την ίδια πολιτική. Δηλαδή υπάρχει κάποιος που μπορεί να ισχυριστεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση στην οποία ήταν βασικός υπουργός ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν μιλούσε για ισχυρή Ελλάδα το πίστευε πραγματικά; Εμείς γιατί δεν το βλέπαμε γύρω μας αλλά το ακούγαμε στις ειδήσεις και βλέπαμε ένα στρατό από «λαμόγια» να πλουτίζουν; Αν δεν φανατιστούμε θα σκεφτούμε καλύτερα. Αν σκεφτούμε καλύτερα θα έχουμε περισσότερες απαιτήσεις απ’ τους πολιτικούς μας. Αυτό ίσως να είναι κακό για κάποιους απ’ αυτούς γιατί απλούστατα είναι ανίκανοι να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αλλά αν είναι έτσι ας πάνε στο σπίτι τους. Το όνομα δεν είναι εγγύηση ανάρρησης σε αξιώματα αλλά η ικανότητα που έχει ο καθένας που φέρει ή δεν φέρει βαρύ όνομα να αρθρώσει προτάσεις και όχι μόνο καταγγελίες.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανουσιος,μικρος,χαμενος στις σκεψεις του, ανωριμος,προσκωλυωμενος στο ξεπερασμενο πια "american dream"
    διχως κριτικη σκεψη,με μονο προσον το ονομα του ,η μαμα του τον συμβουλεψε να κυβερνησει.Αλλοιμονο μας, βεβαια δεν ξερω ποιος ειναι χειροτερος Αυτος ή η Αλλη που μας ετοιμαζουν?
    Ο Θεος να μας λυπηθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΙοΠ,

    συμφωνώ μαζί σου για το σχόλιο περί ευγλωττίας.Όμως πόσοι ακόμα καθηγητές πανεπιστημίου και δικηγόροι χρειάζονται για σώσουν την χώρα?

    Αλήθεια, την κατά καιρούς αρθρογραφία του Γ.Π. την έχεις παρακολουθήσει?Εκεί,στον γραπτό λόγο θα βρεις τον πυρήνα της σκέψης -όχι μόνο αυτού αλλά κάθε ανθρώπου- ως υπέρβαση χρόνου και χώρου και θα κρίνεις.

    Οσο για την αναφορά στους Αμερικάνους,ένα έχω να πω,ψάξε αλήθειες στην άλλη πλευρά.Σε παραπέμπω στο βιβλίο του J.Kiesling "ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ" και στην σχετική αναφορά τον Γ.Π.

    Τέλος,μην περιμένετε σωτήρες και αυθεντίες να αλλάξουν τα πράγματα.Απλώς αναρωτηθείτε και απαντήστε με ειλικρίνια.Θέλω ν' αλλάξω,το αντέχω,τι κάνω εγώ για αυτό?Είναι όλα Ν.Δ.- ΠΑ.ΣΟ.Κ.,ΟΣΦΠ-ΠΑΟ ή υπάρχει και άλλος δρόμος ή άλλη σύνθεση?Απλώς προβληματισμό καταθέτω δεν υποδεικύω κάτι συγκεκριμένο.Την δύναμη καθώς και την ευθύνη την έχει ο καθένας μας!

    Φιλικά

    Sting, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το χάλι της οικονομίας,της παιδείας και της υγείας που περιγράφει ο Mr Papandreou συνυπεύθυνοι είναι Πασόκ και Ν.Δ.
    Όταν κυβερνούσε το Πασόκ που πηγαίνανε τα χρήματα Mr Papandreou;
    Επι 20 χρόνια ρημάξανε τον τόπο και τώρα έχουν το θράσος να βγαίνουν και να φωνάζουν που πήγαν τα λεφτά.
    Η κριτική έχει αξία όταν προέρχεται από έντιμους και καθαρούς πολιτικούς οργανισμούς.Δεν έχει αξία η κριτική που προέρχεται απο το νουμερο 1 διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο κόμμα γιατί είναι υποκριτική και γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.