21/5/09

Να μπει ή να μην μπει;


τoυ Ελευθέριου Β.
Η προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια σειρά από λόγους. Λόγους πολιτικούς, λόγους οικονομικούς, λόγους εσωτερικών συμφερόντων των μεγάλων χωρών της Ε.Ε., λόγους εσωτερικούς της ίδιας της Τουρκίας. ¨Όταν έχεις ένα κράτος που έχει σαν κεντρική φιγούρα κάποιον που πέθανε πριν από 70 χρόνια… Δηλαδή την εποχή που ο Φράνκο αναλάμβανε να κυβερνήσει την Ισπανία και πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς. Αν αναλογιστείς ότι σήμερα που μιλάμε ακόμα υπάρχουν εν ζωή στην Τουρκία οι «παρακαταθήκες» αυτού του πολιτικού που αυτές συντηρούν πολιτικά κόμματα. Ας σκεφτεί κάποιος πόση ιστορία κύλησε στο πέρασμα του χρόνου από την εποχή του φρανκισμού στην Ισπανία ή την εποχή του Μεταξά στην Ελλάδα. Πόσες μεταλλάξεις έγιναν, πόσες ζυμώσεις μέσα στην κοινωνία και πόσα γεγονότα άλλαξαν την ζωή σε αυτές τις δύο χώρες. Αλλά στην Τουρκία ακόμα μιλάνε για τον Κεμάλ. Είναι ποτέ δυνατό μια χώρα με τόσες αγκυλώσεις και υστερήσεις να προσαρμοστεί σε ευρωπαϊκές οδηγίες που όλοι μας έχουμε την εμπειρία πώς λαμβάνονται πως εφαρμόζονται και πόσο αλλάζουν την καθημερινή ζωή του καθενός μας! Η Αμερική θέλει. Η Τουρκία «θέλει» επειδή θέλει η Αμερική… Η Ευρώπη θέλει; Δηλαδή είναι ένας γάμος που μόνο ο προξενητής τον θέλει και ο προξενητής είναι ξένος... Υπάρχει περίπτωση να είναι πετυχημένος ο γάμος αυτός;
Από την άλλη ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας; Η θέση πρέπει να είναι «πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη» και μόνο. Δηλαδή ανικανότητα πλήρους συμμόρφωσης σημαίνει ότι δεν υπάρχει το έδαφος ούτε για ειδική σχέση. Ή αν θέλουν οι υπόλοιποι να επιβάλλουν ειδική σχέση να δεχτεί πρώτα η Τουρκία να παραχωρήσει τα ανταλλάγματα της πλήρους ένταξης. Και πάνω απ’ όλα να αποβάλλουμε το «γείτονες είμαστε, πέντε πάνω πέντε κάτω, το σημαντικό είναι να τα βρούμε»… ΟΧΙ είμαστε ευρωπαίοι και οι ευρωπαίοι τα τελευταία 30 χρόνια δεν μας χαρίστηκαν σε τίποτα. Έτσι και εμείς δεν χαριζόμαστε σε κανένα. Έχουμε προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Αν δεν είναι τόσο σημαντική για την Τουρκία η πορεία αυτή ώστε να κάνει αυτές τις παραχωρήσεις τότε για εμάς είναι ακόμα ποιο ασήμαντη μια πιθανή πλήρης αποτυχία της. Στο κάτω, κάτω ο χώρος που έχουμε επιλέξει είναι ο Ευρωπαϊκός και δεν είμαστε πλέον κοινός πολιτικός χώρος με την Τουρκία, όπως απέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα. Άρα καλό θα ήταν οι φίλοι τούρκοι να ξέρουν πως δεν καιγόμαστε και ιδιαίτερα για την κατάληξη της πορείας που έχουν διαλέξει. Σε τελική ανάλυση μόνοι τους θα τα καταφέρουν ή θα αποτύχουν σ’ αυτή την επιλογή τους αλλά πριν θα πρέπει να εφαρμόζουν τα συμφωνημένα γιατί έτσι λειτουργεί η Ευρώπη. Οι συμφωνίες για εφαρμογή πολιτικών φιλελευθεροποίησης θα απαιτήσει χρόνο. Άραγε θα αντέξουν αυτή την πορεία; Εγώ πιστεύω πως όχι αλλά ο χρόνος θα δείξει.

5 σχόλια:

  1. Μπορεί κάποιος να ενημερώσει Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ (τον εκάστοτε) να διαβάζουν το ιστολόγιο και άλλα τέτοιου είδους; Θα δουν τον προβληματισμό των πολιτών αυτής της χώρας και ίσως ξυπνήσουν κιόλας...

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mακάρι να μπορούσαν να ξυπνήσουν με αυτά αλλά κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου ...Κανείς δεν πρόκειται να ξυπνήσει ποτέ γιατί φαίνεται ότι στον ύπνο του βλέπουν εκατομμύρια όνειρα και αυτά δεν εξαγοράζονται με τα απλα καθημερινά όνειρα εμάς των απλών ανθρώπων.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τις πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας κανείς δεν πιστεύει πως μπορεί και πρέπει η Τουρκία να μπει στην ΕΕ.Αυτοί που το θέλουν διακαώς είναι οι βιομηχανοβιοτέχνες.
    Και πώς να μη το θέλουν αφού έχουν στα χέρια τους το θησαυρό :δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους που αμοίβονται με μισθούς που τους βρίσκεις μόνο στην Να Ασία.
    Αν έμπαινε η Τουρκία στην ΕΕ όλα τα προιόντα της θα εμπορεύοντουσαν αδασμολόγητα χωρίς άλλη επιβάρυνση.
    Από την άλλη πλευρά το Γαλλογερμανικό μπλόκ με τίποτε δε θάθελε να δει τα εργοστάσια του να κατακλύζονται με τα φθηνά τουρκικά χέρια διότι αυτό θα δημιουργούσε άλλες αποσταθεροποιήσεις και κοινωνικές αναταραχές.
    Πού συναντιούνται λοιπόν όλοι αυτοί οι πόθοι ; Σε μια ειδική κατάσταση όπου οι μεν Τούρκοι θα μπορούν να εμπορεύονται τα προιόντα τους αδασμολόγητα εντός ΕΕ ενώ από την άλλη δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση πληθυσμού από Τουρκία προς ΕΕ.
    Και αντίστροφα,ίσως, γιατί "αυτό μας έλειπε να δούμε τίποτε Έλληνες να αγοράζουν ιδιοκτησίες στην Πόλη και να τους έχουμε μέσα στα πόδια μας,να ξυπνάνε τα μοσχαράκια μας και να μην μπορούμε να ξυθούμε ,που λέει ο λόγος".
    Η πρόταση σα καλή ακούγεται και για το στρατό,μιας και είναι η μεγαλύτερη εργοδότρια δύναμη στη χώρα.Έχουν δε οι στρατιωτικοί εργοστάσια,πλοία,μετοχές κλπ.Κανονικό στρατιωτικοβιομηχανικό μπλοκ με άλλα λόγια.
    Να προσθέσω δε και το ενδιαφέρον που άκουσα αλλά δεν το έχω διασταυρώσει: ο προυπολογισμός του στρατού τους είναι ανεξάρτητος από το κράτος ,μ'άλλα λόγια πληρώνονται κατά κύριο λόγο από τις δικές τους πηγές που προανέφερα.
    Προς τα πού πάει λοιπόν η ιστορία ; Δεν μπορώ να πω.Η Ελλάδα πάντως κρατά μια στάση χαμηλών τόνων,διφορούμενη,έως του σημείου όπου οι σύλλογοι αποστράτων αξ/κων να επισκέπτονται την Κων/νούπολη ενώ στον αέρα να γίνονται συγκρούσεις και να σημειώνονται απώλειες αξιωματικών.
    Κάποιος ψιθύρισε στο αυτί της πολιτικής μας ηγεσίας να πράξει τοιουτοτρόπως δίνοντάς της την ελπίδα πως η αντιμετώπιση εκ μέρους της Τουρκίας θα γίνει πιό ήπια ενώ με την εφεκτική μας στάση θα ενθαρρύνουμε τις πολιτικές αλλαγές προς την κατεύθυνση του εξευρωπαϊσμού.
    Θα γίνει έτσι;
    Ίσως στο πλαίσιο αυτού του σκεπτικού άκουσα,και δεν το ξανάκουσα,.οτι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει ένα σώμα λιμενοσυνοροφυλάκων,στη γείτονα πάντα,με αποστολή να φυλάει τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την ΕΕ.Και ερωτώ: το σώμα αυτό που θα είναι ένοπλο,δεν θα ελέγχεται από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας;Από το βαθύ κράτος δηλαδή;Δεν θα μπουν στο σώμα αυτό πρώτοι και καλλίτεροι οι "γκρίζοι λύκοι",που θα απολαμβάνουν τους ευρωπαϊκούς μισθούς και θα μπορούν από πιό καίριες θέσεις να στέλνουν τους μετανάστες προς εμάς ;
    Οι στρατηγοί θα καθίσουν άραγε με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπουν ένα άλλο στρατό να αναπτύσσεται στα πόδια τους;
    Και εμείς ποντάρουμε στον Ερντογάν.
    Για να είμαι πιό εξομολογητικός,βλέπω ότι ο εν λόγω πολιτικός είναι φορέας αλλαγής σε πολλά σημεία της πολιτικής ζωής της γείτονος αλλά είμαι πολύ βέβαιος ότι οι στρατηγοί,ως γνήσια τέκνα της ανατολής δεν θα δώσουν τίποτε αν πρώτα δεν πάρουν.Έτσι οι αλλαγές που γίνονται δεν επηρεάζουν τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας ούτε τις διαχρονικές της βλέψεις.
    Και αφού το εθνικό τους σύμβολο είναι ο λύκος να θυμίσω πως "ο λύκος κι άν εγέρασε.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ο χώρος που έχουμε επιλέξει είναι ο Ευρωπαϊκός"

    Δεν τον επιλέξαμε εμείς. Μας τον "φορέσανε". Ή μάλλον τον επιλέξαμε με το πιστόλι στον κρόταφο...

    Η Δύση έβαλε την Ελλάδα άρων άρων στο ΝΑΤΟ για να κλείσει το θέμα του εμφυλίου, και να "κλειδώσει" η Ελλάδα στο Δυτικό στρατόπεδο, μιας και μας χρησιμοποίησαν σαν Δυτική Βάση στα κομμουνιστικά Βαλκάνια, όπως και την Νότια Κορέα απέναντι σε Κίνα-ΕΣΣΔ-Β.Κορέα.

    Και η Δύση έβαλε την Ελλάδα άρων άρων στην ΕΕ, όταν ύστερα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με τις ευλογίες της Δύσης, στην Ελλάδα ήταν φουλ ο αντι-αμερικανισμός, και ο "Σοσιαλιστής" Παπανδρέου υποσχόταν μία ανεξάρτητη Ελλάδα μακριά από τους Δυτικούς θεσμούς, μέλος του κινήματος των αδεσμεύτων....Υπό αυτό τον φόβο, οι Δυτικοί θέλωντας να προλάβουν και να "κλειδώσουν" μελλοντικές εξελίξεις, μας βάλαν άμεσα στην ΕΕ.

    Και μας απείλησαν ότι αν τυχόν διανοηθούμε να βγούμε από την Δύση, θα βάλουν την Τουρκία να μας κάνει κι άλλα. Ο Παπανδρέου όταν ανέλαβε την εξουσία λοιπόν, βρέθηκε σε ένα δίλημα: εφόσον οι Δυτικοί απειλούν με πόλεμο αν η Ελλάδα πάει στο στρατόπεδο των αδεσμεύτων, τότε η Ελλάδα χρειάζεται συμμάχους. Όμως οι "αδέσμευτοι" δεν ήσαν σε θέση να υπερασπιστούν την Ελλάδα. Μόνο η ΕΣΣΔ ήταν. Αλλά η ΕΣΣΔ δεν θα υπερασπιζόταν μία καπιταλιστική Ελλάδα. Έπρεπε δηλαδή η Ελλάδα να κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές, και βέβαια να αντιμετωπίσει νέο αιματηρό πόλεμο....Ο παπανδρέου κατάλαβε το ανέφικτο των εξαγγελιών του για "Σοσιαλισμό και ανεξαρτησία" και γρήγορα εκφυλίστηκε και μεταλλάχθηκε.

    Η ΕΕ κατέστρεψε την οικονομία της Ελλάδας, τους αγρότες, τους μικρο-επαγγελματίες, τον πολιτισμό μας.

    Η Ελλάδα θα δεχτεί πολλά χαστούκια ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι όπως είναι η Ελλάδα East το ίδιο θα πάθαινε όπυ κι αν ήτανε ταγμένη. Δεν μας φταίει κανείς αλλά η σαράφικη άεργη κοιλιόδουλη τουρλωμένη τάξη που έχει καθήσει στο σβέρκο μας τα τελευταία 50 χρόνια... και στο στρατόπεδο που λες να ήμασταν πάλι για φτύσιμο θα μας είχαν έτσι όπως έχουμε καταντήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.