26/5/09

Αποποιείται των μεταρρυθμίσεων.Δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ η Τουρκία για να πάρει δάνειο

Την ώρα που οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης, αντιμέτωπες με τη χειρότερη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, κάνουν μεγάλους συμβιβασμούς προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποκύψει στις απαιτήσεις του διεθνούς οργανισμού για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική.
Παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και το ερώτημα που ανακύπτει τώρα δεν είναι εάν η Τουρκία έχει ανάγκη από τα χρήματα του ΔΝΤ, αλλά εάν η κυβέρνησή της έχει την πολιτική βούληση να προβεί σε επώδυνες, αλλά αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Με τις αγορές της χώρας να έχουν ανακάμψει, οι πολιτικές πιέσεις προς τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αποδεχθεί τους όρους του ΔΝΤ έχουν υποχωρήσει. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού. «Παρά την κρίση, η Τουρκία παραμένει ασφαλές λιμάνι», είπε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ερντογάν.

Παρ' όλα αυτά, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα την ανάγκαζε να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές. «Το ζήτημα που απασχολεί είναι εάν η Τουρκία θα παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αν θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις» σχολιάζει ο Ελιφ Μπίλγκι, γενικός διευθυντής της EFG Securities.

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στην τουρκική οικονομία είναι αισθητές. Η ανεργία έχει αυξηθεί στο 16% και το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί 5,1%. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα κράτη στην Ανατολική Ευρώπη, από τη Λετονία έως την Ουγγαρία, η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο πτώχευσης. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της μάλιστα αναμένεται να συρρικνωθεί κάτω από τα 10 δισ. δολάρια φέτος.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, ο κ. Ερντογάν είναι διστακτικός ως προς το να προωθήσει μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας και φορολογίας εν όψει των εθνικών εκλογών του 2011.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.