13/5/09

ΗΠΑ: Διαπραγμάτευση μόνο για το όνομα

Βρυξέλλες- Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων θα πρέπει να περιοριστούν στο ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στιούαρτ Τζόουνς, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Παράλληλα, επανέλαβε το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων ας επικεντρωθούμε στο ζήτημα της ονομασίας και ας προχωρήσουμε», απάντησε ο κ. Τζόουνς. Προσέθεσε ότι οι συζητήσεις «μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων θα μπορούσαν να αποφέρουν περισσότερους καρπούς στο ζήτημα της ονομασίας αν δεν υπήρχαν κάποια άλλα παράπλευρα ζητήματα», γεγονός που θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν (χλιαρή) αποδοκιμασία της τακτικής που ακολουθούν τα Σκόπια, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα όπως οι μετονομασίες εθνικών οδών, αεροδρομίων, ακόμη και η καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Ωστόσο, ο κ. Τζόουνς επανέλαβε σε κάθε ευκαιρία ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ παραμένει η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Καλούμε και τις δύο πλευρές να δείξουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία ώστε το θέμα της ονομασίας να αποτελέσει παρελθόν και η “Μακεδονία” να πάρει τη θέση που δικαιούται στο ΝΑΤΟ. Αθήνα και Σκόπια θα πρέπει να συνεχίσουν με ειλικρινή τρόπο τις διαπραγματεύσεις υπό τον κ. Μάθιου Νίμιτς», είπε ο κ. Τζόουνς και εκτίμησε ότι μετά τις ευρωεκλογές «υπάρχει ευκαιρία για πρόοδο». Αναφορικά με το ζήτημα της βίζας που οι ΗΠΑ απαιτούν από τους Ελληνες πολίτες για να τους επιστρέψουν την είσοδο, ο κ. Τζόουνς δήλωσε ότι το θέμα είναι τεχνικής φύσεως και όχι πολιτικό και πρόσθεσε ότι εξελίσσεται ικανοποιητικά. Τέλος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν σε Βοσνία, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο τον ερχόμενο μήνα, ο κ. Τζόουνς δήλωσε ότι το μήνυμα που μεταφέρει είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις χώρες αυτές όσον αφορά την ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Aνοιγμα στην Ελλάδα, παρά την παρουσία τεσσάρων προέδρων γειτονικών χωρών, έκανε χθες ο νέος πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στη Βουλή των Σκοπίων.

    «Χωρίς να παραμελήσω τις σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, θα ήθελα να τονίσω ότι θα επικεντρώσω ιδιαίτερα την προσοχή στις σχέσεις με την Ελλάδα, με την οποία ανέκαθεν ήμασταν και θα είμαστε γείτονες. Θα κάνω το παν, ώστε οι σχέσεις των δύο χωρών να αναπτυχθούν στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Σκοπιανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Αναμφισβήτητα, μοιραζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές αξίες και το ίδιο ευρωπαϊκό όραμα και το γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε τα Βαλκάνια ως την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

    πηγή: Απογευματινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε....καμία συγγνώμη ,καμία λέξη για τα μασκαραλίκια που έχουνε κάνει από το 1945...Απορώ γιατί ο κωστάκης δεν κατεθέτει το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τελειώνουμε,γιατι;;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.