20/5/09

Τα αναδυόμενα κράτη αμφισβητούν την κυριαρχία του δολαρίου

Είναι απλά το τελευταίο σημάδι ότι η Κίνα και άλλες αναδυόμενες χώρες προετοιμάζονται ολοένα και περισσότερο για να αμφισβητήσουν το στάτους κβο του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

Λίγο πριν ξεκινήσει την τριήμερη επίσκεψη του στην Κίνα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva προκάλεσε νέα κύματα όταν δήλωσε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τις συζητήσεις με τους κινέζους ηγέτες σχετικά με την πιθανότητα εγκατάλειψης του δολαρίου στις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών. Σε αντικατάσταση του αμερικανικού νομίσματος, το κινεζικό γουάν και το βραζιλιάνικο ρεάλ θα χρησιμοποιηθούν στις συναλλαγές, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη και για τα δύο κράτη, όπως σημείωσε. Τις δηλώσεις του ακολούθησαν τα σχόλια του κεντρική τραπεζίτη της χώρας, ο οποίος δήλωσε ότι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των δύο κρατών αναμένεται να συναντηθούν σύντομα προκειμένου να εξετάσουν τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας συμφωνίας.

Μετά τις συναντήσεις του με τον Κινέζο πρόεδρο Hu Jintao και τον πρωθυπουργό της χώρας Wen Jiabao, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στην Κίνα, ο πρόεδρος Lula και οι κινέζοι αξιωματούχοι παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με το αν επιτεύχθηκε πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο, ακόμα και οι εντυπωσιακές οικονομικές συμφωνίες που ανακοίνωσαν τα δύο κράτη – με τη συμφωνία για δάνεια 10 δισ. δολ. από την Κίνα προς την Petrobras της Βραζιλίας με αντάλλαγμα την εγγυημένη προσφορά βραζιλιάνικου πετρελαίου στο ρυθμό των 200.000 βαρελιών την ημέρα για τα επόμενα δέκα χρόνια να ξεχωρίζει – δεν προκάλεσαν τόσο θόρυβο όσο η πιθανότητα για μια νέα συντονισμένη επίθεση κατά του αμερικανικού δολαρίου.

Και ενώ οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η πιθανότητα μιας πραγματικής ανταγωνιστικής εναλλακτικής λύσης που θα αμφισβητεί την υπεροχή του δολαρίου παραμένει ένα μακρινό ενδεχόμενο, αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνίες όπως αυτή που έχουν στα σκαριά Κίνα και Βραζιλία δεν πρόκειται να εμφανιστούν νωρίτερα.

Η Κίνα από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι ικανοποιημένη με το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Οι πρώτες επιθέσεις ήρθαν στις 13 Μαρτίου όταν ο πρωθυπουργός της Κίνας κατάφερε ένα δυνατό κτύπημα στις ΗΠΑ. "Έχουμε δανείσει τεράστια ποσά στις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Wen σε συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο. "Είμαι λίγο ανήσυχος. Ζητώ από τις ΗΠΑ να κρατήσουν τις συμφωνίες τους, να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους και να εγγυηθούν την ασφάλεια των κινεζικών περιουσιακών στοιχείων". Η Κίνα φυσικά, διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθεματικά σε ξένο συνάλλαγμα, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 1,95 τρισ. δολ., με περίπου τα δύο τρίτα να είναι σε αμερικανικά πάγια, κυρίως ομόλογα του δημοσίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε στις 23 Μαρτίου η έκκληση του κορυφαίου κεντρικού τραπεζίτη της Κίνας Zhou Xiaochuan για την εγκατάλειψη του αμερικανικού δολαρίου υπέρ ενός "υπερεθνικού αποθεματικού νομίσματος ", όπως το αποκάλεσε. Στόχος είναι, όπως σημείωσε ο Zhou, "να δημιουργήσουμε ένα διεθνές αποθεματικό νόμισμα που είναι αποκομμένο από κάθε χώρα ξεχωριστά και ικανό να παραμείνει σταθερό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο".

Η Βραζιλία και η Κίνα θα πρέπει να χτίσουν "μια πιο δίκαιη διεθνή τάξη", έγραψε ο πρόεδρος της Βραζιλίας σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην κυβερνητική China Daily. Η Βραζιλία και η Κίνα "μοιράζονται την ευθύνη να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην αναμόρφωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης που έχει τόσο απεγνωσμένα ανάγκη ο πλανήτης" υπογραμμίζει, χωρίς πάντως να αναφέρεται στο ζήτημα των νομισμάτων. Όμως, αναμένεται να ακολουθήσουν και νέες επιθέσεις κατά του αμερικανικού νομίσματός.
Capital.gr

2 σχόλια:

  1. Η αντικατάσταση του δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος συναλλαγών με άλλο "νόμισμα", είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Αλλά αυτό θα σημάνη το τέλος της ευημερίας που απολαμβάνουν οι ΗΠΑ, έναντι του λοιπού κόσμου.
    Και αυτό με τη σειρά του, θα σημάνη νομίζω, πλήρη γεωπολιτική αποσταθεροποίηση σε παγκόσμια κλίμακα.
    Υποθέτω ότι αυτός είναι ο λόγος που οι διάφοροι αναλυτές, εκτιμούν ότι η στιγμή αυτή θα αργήση πολύ ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κίνα Βραζιλία... συμμαχία λοιπόν.!

    Να είναι άσχετη άραγε η κλιμάκωση των εξοπλισμών αυτών των δύο χωρών?
    Και οι δύο ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν αεροπλανοφόρα.

    Να είναι άσχετη άραγε η πρόσφατη επανεργοποίηση του 4ου Αμερικανικού στόλου με περιοχή ευθύνης τον Ατλαντικό? Ο 4ος απενεργοποιήθηκε λίγο μετά την λήξη του Β΄ΠΠ.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.