22/5/09

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμφωνούν όσον αφορά τους στρατηγικούς τους στόχους

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφωνούν όσον αφορά τους στρατηγικούς τους στόχους, αλλά διαφέρουν όσον αφορά την τακτική επίτευξής τους, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν."Υπάρχει μια συνολική συννενόηση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ για τους στρατηγικούς τους στόχους", σημείωσε ο Λίμπερμαν ενώπιον της Ένωσης ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
"Συμφωνούμε όσον αφορά την ανάγκη να εμποδιστεί το Ιράν να εξασφαλίσει μη συμβατικά όπλα, όσον αφορά το γεγονός ότι η χώρα αυτή γίνεται αντιληπτή ως ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και ότι είναι αναμεμειγμένη σε εχθρικές δραστηριότητες στην Αίγυπτο, στο Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας", συνέχισε, υπονοώντας την υποστήριξη της Τεχεράνης προς την σιιτική Χεζμπολάχ στο Λίβανο και την παλαιστινιακή Χαμάς.
"Είναι κατά συνέπεια σαφές προς όλους ότι πρέπει να διατηρηθεί το ποιοτικό πλεονέκτημα (στρατιωτική υπεροχή) του Ισραήλ", σημείωσε.
Οι διαφορές ανάμεσα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ "αφορούν την τακτική και τον τρόπο" που πρέπει να υιοθετηθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν καθοριστεί από τις δύο χώρες, πρόσθεσε εξάλλου ο Λίμπερμαν στις δηλώσεις αυτές που έκανε μετά τη συνάντηση τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, κατά την οποία αναδείχθηκαν οι διαφορές των δύο ηγετών, κυρίως όσον αφορά τη ρύθμιση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να το υποχρεώσει να αποδεχθεί τη λύση των δύο κρατών και να δώσει τέλος στη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών 'Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει "να αναλάβει τις ευθύνες της για να υποχρεώσει το Ισραήλ να αποδεχθεί μια λύση δύο κρατών και να κάνει χειροπιαστά βήματα προς την υλοποίησή της", αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χόσαμ Ζάκι, επικαλούμενος τον υπουργό.
Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας ζήτησε επίσης από το Ισραήλ να "σταματήσει τις εποικιστικές του δραστηριότητες".
ΕΞΠΡΕΣΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.