11/5/09

Ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή προωθούν οι ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ προωθούν ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο θα εμπλέκει στη λύση «57 κράτη», και βάσει του οποίου όλος ο μουσουλμανικός κόσμος θα αναγνωρίζει το Ισραήλ, αναφέρεται σε σημερινό άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Τάιμς του Λονδίνου, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του βασιλέα της Ιορδανίας Αμπντάλα.
«Προσφέρουμε το ένα τρίτο του κόσμου να συναντηθεί μαζύ τους με ανοικτές αγκάλες. Το μέλλον δεν είναι ο ποταμός Ιορδάνης, τα υψώματα του Γκολάν, ή το Σινά, το μέλλον είναι το Μαρόκο στον Ατλαντικό και η Ινδονησία στον Ειρηνικό.
Αυτό είναι το βραβείο», τονίζει ο Αμπντάλα.
«Αυτό που λέμε δεν είναι να καθίσουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων μόνον οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, αλλά οι Ισραηλινοί με τους Παλαιστινίους, οι Ισραηλινοί με τους Σύρους, οι Ισραηλινοί με τους Λιβανέζους», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιεί: «εάν καθυστερήσουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τότε θα υπάρξει νέα σύρραξη ανάμεσα σε ’ραβες, ή Μουσουλμάνους, με το Ισραήλ στους επόμενους 12 με 18 μήνες».
Η εφημερίδα τονίζει πως το σχέδιο συντάχθηκε από τον Αμπντάλα με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τον Απρίλιο στις ΗΠΑ και οι λεπτομέρειές του θα παρουσιασθούν σταδιακά μέσω διπλωματικών κινήσεων, μεταξύ αυτών και κατά τη συνάντηση του Ομπάμα με τον ισραηλινό πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανιάχου την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.
Ως κίνητρο για να σταματήσει η ισραηλινή εποικιστική πολιτική στα Κατεχόμενα, οι αραβικές χώρες ίσως επιτρέψουν στην ισραηλινή αεροπορική εταιρεία Ελ Αλ να πετάει πάνω από τον εναέριο χώρο των αραβικών κρατών, και να χορηγούν βίζες σε ισραηλινούς πολίτες.
Δεν κατέστη δυνατόν ακόμη να υπάρξει επιβεβαίωση από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου για το προωθούμενο σχέδιο.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.