15/5/09

«Διαπραγματεύεται» την κατάθεση του Αμερικανός για την υπόθεση Κάραζιτς

Με επιστολή της αμερικανικής πρεσβείας στη Χάγη προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ (ΔΠΔ) για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, γνωστοποιείται ότι, «με όρους» θα δώσουν την άδειά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να καταθέσει Αμερικανός υψηλόβαθμος κρατικός λειτουργός στο δικαστήριο στο θέμα ύπαρξης συμφωνίας -την επικαλείται μόνον ο 63χρονος κατηγορούμενος Ράντοβαν Κάρατζιτς- αυτός να μείνει ακαταδίωκτος για τη δράση του την εποχή του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τη διαδικασία, ώστε λειτουργός της αμερικανικής κυβέρνησης, η μαρτυρία του οποίου ζητείται, να καταθέσει» αναφέρεται στην επιστολή αυτήν. «Ενημερώσαμε γιαυτό τον νομικό σύμβουλο του κ. Κάρατζιτς», προστίθεται, καθιστώντας ταυτοχρόνως σαφές ότι, ανεξάρτητα από την τυπική μορφή της κατάθεσης--ανταλλαγή εγγράφων στοιχείων ή ερωταποκρίσεις--"όλα, με την εγγύηση του ΔΠΔ, να περιβληθούν με εμπιστευτικότητα».

Κατά τον Κάρατζιτς, ο κ. Λόρενς Μπάτλερ, ο πρώην ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι, ήταν παρών τον Ιούλιο 1996 όταν (όπως πάντοτε υποστηρίζει ο κατηγορούμενος) συνήφθη συμφωνία με τον Αμερικανό διαπραγματευτή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ--ο Κάρατζιτς να μείνει ακαταδίωκτος για τη δράση του στον εμφύλιο πόλεμο, «αρκεί να αποσυρθεί από το δημόσιο προσκήνιο» στο τέλος των εχθροπραξιών.

Η πλευρά Χόλμπρουκ αρνείται επίμονα κάτι τέτοιο.

Η σύλληψη του Κάρατζιτς έγινε την 21η Ιουλίου του 2008, στο Βελιγράδι. Δικάζεται ενώπιον του ΔΠΔ του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία, για την προσωπική εμπλοκή του στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα περίπου οκτώ (8) χιλιάδων αμάχων Μουσουλμάνων (και γυναικόπαιδων) μετά την 11η Ιουλίου 1995 --το αιματηρότερο πολεμικό συμβάν στο ευρωπαϊκό έδαφος, αφότου τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Τι κάνει νιαου-νιάου στα κεραμίδια;;; Ποιά είναι η δράση του υψηλόβαθμου και τι εγκλήματα έχει διαπράξει;;; Αυτά ισχύουν εις τας ΗΠΑ αλλά εδώ στην Ευρώπη;;;Ενοχος ,ένοχον ού ποιεί.Ας ανοίξουν όμως τα τεφτέρια να δούμε ποιοί δολοφόνησαν ποιούς;;; Για τον όλμο που έπεσε στο Σεράγιεβο,οι Γάλλοι τον είχαν εντοπίσει ηλεκτρονικά οτι εφυγε από τον μουσουλμανικό τομέα, αμέσως,αλλά κάνανε μόκο και την πλήρωσαν οι Σέρβοι.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Δύση θέλει να ταπεινώσει την περήφανη Σερβία. Σερβία και Ελλάδα δεν έχουν κανένα μέλλον με την Δύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.