15/5/09

Υπεγράφη η συμφωνία για South Stream

Τη βασική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στο ελληνικό έδαφος υπέγραψαν το απόγευμα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller, ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), Νικόλαος Μαυρομάτης, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Παρών στην τελετή υπογραφής ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης.

Όπως ανακοινώθηκε από τις δύο εταιρίες, η συμφωνία ορίζει τις αρχές συνεργασίας μεταξύ των μερών κατά την προ-επενδυτική φάση του έργου και προσδιορίζει τις συνθήκες και τους κανόνες για τους μηχανισμούς δημιουργίας και λειτουργίας κοινοπραξίας η οποία θα συσταθεί σε ισότιμη βάση για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του ελληνικού τμήματος του South Stream.

Η κοινοπραξία θα προετοιμάσει τη μελέτη σκοπιμότητας για τον αγωγό φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει αναλυτική αξιολόγηση όλων των τεχνικών, νομικών, χρηματοοικονομικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών χαρακτηριστικών και δεικτών του έργου.

Μέχρι να ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου South Stream, μία διοικούσα επιτροπή και μία μικτή ομάδα εργασίας, οι οποίες θα συσταθούν από την Gazprom και το ΔΕΣΦΑ, θα ασχοληθούν με το λεπτομερή σχεδιασμό των τεχνικών εργασιών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μελέτης σκοπιμότητας για το τμήμα του ελληνικού αγωγού.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, δήλωσε: «Η υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας ανάμεσα στην GAZPROM και το ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό Southstream βασίζεται στη διμερή συμφωνία Ελλάδος - Ρωσίας» και πρόσθεσε: «Με τον ομόλογό μου κ. Miller ενδυναμώσαμε περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις των δύο χωρών μας. Μέσα από αυτή τη Συμφωνία οι δύο εταιρίες στοχεύουν στην ανάπτυξη και εν τέλει στην υλοποίηση ενός έργου υψίστης σημασίας ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Χατζηδάκης: Σημαντικό βήμα η υπογραφή της συμφωνίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε τα εξής:

«Δύο παρατηρήσεις για τις σημερινές συναντήσεις για την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream.

Η πρώτη παρατήρηση: Η υπογραφή της συμφωνίας είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο αυτού του αγωγού. Θα ολοκληρωθεί αυτός ο αγωγός μέσα στα χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και της Ρωσικής πλευράς, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2015. Σήμερα, υπογράφηκε συμφωνία που αφορά ειδικότερα στη δημιουργία εταιρείας για αυτόν τον αγωγό. Για εμάς θα έχει έδρα την Ελλάδα και παράλληλα από τις σημερινές συναντήσεις και τις δηλώσεις τόσο του κυρίου Putin, όσο και του κυρίου Miller σε εμάς, θέλω να πω ότι προκύπτει πως η Ρωσική πλευρά έχει ιδιαιτέρα αλλά και φιλόδοξα σχέδια για τον αγωγό South Stream σε σχέση με την εμπορική εκμετάλλευση αυτού, σχέδια που περιλαμβάνουν και την Ιταλία. Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις, παρακολουθούμε πως διαμορφώνεται αυτό το σκηνικό, έτσι ώστε να έχουμε ως χώρα το μεγαλύτερο δυνατό όφελος τόσο από αυτόν τον αγωγό, όσο και από την ευρύτερη κινητικότητα που υπάρχει γύρω από το θέμα.

Η δεύτερη παρατήρηση: Συμφωνήθηκε με τη συνάντηση που είχαμε και με τον κύριο Miller, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις γι' αυτή τη συμφωνία. Θα υπάρξουν δύο ομάδες. Κάθε μια θα αντιπροσωπεύει τη δική της πλευρά για τη διαπραγμάτευση. Στην ελληνική ομάδα επικεφαλής θα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής (ΣΕΣ), ο κύριος Ραφαήλ Μωυσής. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αρχίσουν άμεσα με στόχο να έχουμε το ταχύτερο δυνατόν τα καλύτερα αποτελέσματα».

Συμφωνία Ρωσίας - Ιταλίας για αύξηση χωρητικότητας του South Stream

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom και η ιταλική ENI υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία με την οποία οποίο δεσμεύονται να διπλασιάσουν τη δυνατότητα μεταφοράς του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού South Stream.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Σότσι από τους γενικούς διευθυντές της Gazprom και της ENI, Αλεξέι Μίλερ και Πάολο Σκαρόνι αντίστοιχα, παρουσία των πρωθυπουργών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πρόκειται για μια τροποποίηση στη συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές το 2007. Προβλέπει κυρίως ότι η δυνατότητα μεταφοράς του τμήματος του αγωγού που θα περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα θα φτάνει τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αντί για 31 δισ. κυβικά μέτρα. Παράλληλα, «ρυθμίζεται το θέμα του μάρκετινγκ του φυσικού αερίου στο πλαίσιο του σχεδίου», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Ο αγωγός South Stream θα περάσει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα συνδέοντας τη Ρωσία με τη Βουλγαρία, απ' όπου το βόρειο παρακλάδι του θα φτάσει μέχρι την Αυστρία ενώ το νότιο θα εκτείνεται μέχρι την Ελλάδα και την Ιταλία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.