6/5/09

H τοποθέτηση Davutoglu στο Τουρκικό ΥΠΕΞ

Οθωμανοί στρατιώτες σε βιντεοπαιχνίδι. Ο Νεοοθωμανισμός έχει τη δική του έκφραση και στον κόσμο των Η/Υ και του διαδικτύου

Του Κώστα Πικραμένου
http://endoturkika.blogspot.com

Αν και ο κ. καθηγητής Ahmet Davutoglu επιθυμούσε διακαώς (όπως δήλωνε δημόσια τουλάχιστον) την “επιστροφή” του στα πανεπιστημιακά έδρανα μετά από μία περίοδο 6 ετών (2003-2009) παροχής συμβουλών τόσο στο τότε ΥΠΕΞ Abdullah Gul όσο και στο Πρωθυπουργό Tayip Erdogan, ο τελευταίος επέλεξε να τον τοποθετήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πολλοί θεωρούν την επιλογή Davutoglu ως επιβράβευση των μέχρι τώρα συμβουλών και πρωτοβουλιών του στα πλαίσια της εφαρμογής της «νέο-οθωμανικής» διπλωματίας. Άλλωστε, όπως με πληροφορούν έγκυρες πηγές από την Άγκυρα, «ο κ. Davutoglu απολαμβάνει το σεβασμό και την εκτίμηση όλων στους κύκλους του κυβερνώντος AKP. Παράλληλα προβλέπεται να διατηρήσει την ελευθερία κινήσεων που είχε αν και οφείλει να ακολουθήσει το διπλωματικό πρωτόκολλο»
Είχαμε ασχοληθεί με τις πρωτοβουλίες και τη δραστηριότητα του κ. Davutoglu πολύ πριν κάποιοι yalanci τουρκολόγοι σε Ελλάδα και Κύπρο τον ανακαλύψουν (http://endoturkika.blogspot.com/2008/09/h-p.html, Σεπτέμβριος 2008).
Ο κ. Davutoglu εκφράζει τη «νέο-οθωμανική σχολή σκέψης» στους ελιτίστικους κύκλους Τούρκων επιχειρηματιών - διπλωματών-ακαδημαϊκών – στρατιωτικών. Σε κάθε ομάδα ενδιαφέροντος-συμφερόντων προσφέρει την εναλλακτική προοπτική της νέο-οθωμανικής νοσταλγίας.
Συγκεκριμένα:
1) Οι επιχειρηματίες της Τουρκίας (στο σύνολο των Εμπορικών Επιμελητηρίων – Συνδέσμων) στηρίζουν το «Νέο-οθωμανισμό» του κ. Davutoglu. Ο λόγος είναι απλός: Διείσδυση και αύξηση του μεριδίου αγοράς στο Μουσουλμανικό κόσμο που φτάνει σήμερα το 1,2 δις ψυχές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας, (έτος 2006), οι συνολικές εξαγωγές της προς το Ισλαμικό κόσμο ξεπέρασαν τις εξαγωγές της προς το Δυτικό (Ευρώπη, Ρωσία, ΗΠΑ).
2) Η νέα γενιά διπλωματών της Τουρκίας αρέσκεται στη προοπτική η Τουρκία να ανακτήσει το χαμένο γόητρο του Ισλαμικού ιστορικού κέντρου εξουσίας (σύγχρονο Χαλιφάτο - εκφραστή των δεινών της Ισλαμικής Ούμμας) με άνοιγμα Πρεσβειών και Προξενείων σε Αφρική και ανάκτηση ηγετικού ρόλου σε οργανισμούς όπως η Ισλαμική Συνδιάσκεψη, ο Αραβικό Σύνδεσμος, η Ισλαμική Ημισέληνος κλπ
3) Οι ακαδημαϊκοί στηρίζουν το όραμα του κ. Davutoglu διότι βλέπουν ότι μπορούν να «αναλάβουν» την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των ελίτ τόσο στις πρώην ΣΣΔ της Κεντρικής Ασίας όσο και στα Βαλκάνια, τη ΝΑ Ασία και το Καύκασο. Το δίκτυο Πανεπιστημίων και σχολείων των Fethullahci (Fethullah Gulen) είναι μία από τις πτυχές του «Νέο-οθωμανικού» εκπαιδευτικού επεκτατισμού.
4) Οι στρατιωτικοί καλοβλέπουν το «Στρατηγικό Βάθος» (Stratejik Derinlik ) του κ. ΥΠΕΞ καθώς μία φιλο-τουρκική κοινωνία στα Βαλκανικά κράτη αλλά και στο Καύκασο, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή θα ευνοούσε την αποστολή και εγκαθίδρυση Τουρκικής στρατιωτικής δύναμης σε ζώνες διέλευσης αγωγών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
To ερώτημα γιατί ο κ. Davutoglu εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας και δε συνεχίζει το παρασκηνιακό του παιχνίδι είναι απλό: Τα στελέχη του AKP που γνωρίζουν τα της διεθνούς πολιτικής είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού. O Αbdullah Gul τελεί χρέη Προέδρου Δημοκρατίας, ο Egεmen Bagis είναι Υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε, o Kiniklioglu είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και ο Babacan γύρισε στο Υπουργείο Οικονομικών
Δυστυχώς για τον ίδιο το κ. Davutoglu, η Μέση Ανατολή πέρα από μία μεγάλη αγορά καταναλωτών τουρκικών προϊόντων και συμβολαίων για εργολάβους έχει άλυτα διαρθρωτικά προβλήματα (Κουρδικό, Παλαιστινιακό, Ιρανική πυρηνική τεχνογνωσία, Ισλαμική τρομοκρατία). Μία σπίθα (Ισραηλ) μπορεί να ανακατέψει την τράπουλα στη περιοχή και τότε η Τουρκία θα πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο διαφορετικά η κρίση θα περάσει τα σύνορα της.
Αλήθεια, μία συνάντηση Μπακογιάννη-Davutoglu τι θα είχε ως θέμα συζήτησης; Την εφαρμογή του νέο-οθωμανισμού στην Ελλάδα; Την αναπαλαίωση των μουσουλμανικών τζαμιών (για τουριστικούς λόγους); Ή μήπως τη λειτουργία μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών για το Hoca Mevlana και το Said Νur σε πανεπιστήμιο της Θράκης;
Χριστός Ανέστη σε όλους!

5 σχόλια:

  1. μπορει να ειναι λιγοι αυτοι που ασχολουνται με την εξωτερικη πολιτικη στη τουρκια αλλα το χειριζονται πολυ καλα ,

    εμεις στηριζομαστε στις δημοσιες σχεσεις του καθε ενος οι οποιες πηγαινουν και κληρονομικα και μαθαινουν στους απογονους τους απο μικρα παιδια να κινουνται στις πρεσβειες λες και ειναι ο παιδικος σταθμος

    η εξωτερικη πολιτικη στη τουρκια βασιζεται σε βασης, εχουν μια κοινωνια που ακμαζει πληθυσμιακα,
    εχουν διαμορφωσει μια 'κουλτουρα' και ενα 'πολιτισμο' που δεν ντρεπονται γι'αυτον ουτε προσπαθουν να μιμηθουν αλλους,
    ισα ισα συνεχεια προσπαθουν να τονοσουν το ηθικο και ο καθενας να νοιωθει περηφανος που ειναι τουρκος.
    αντεχουν σε καθε πολιτιστικη προκληση ειναι δυνατοι και το αποδεικνυουν βαζουν αφισες ακομη και στη θεσσαλονικη και καλουν κοσμο να επισκεφτει τις εκκλησιες στη τουρκια, προβαλουν οτιδηποτε κατεχουν και δε φοβουνται γιατι η δικη τους 'κουλτουρα' ειναι πιο ισχυρη

    αυτος ειναι και ενας απο τους λογους που οι ευρωπαιοι δισταζουν για την εισοδο τους ενω δεν φοβουνται τους μεταναστες,
    οι τουρκοι δεν θα αποροφηθουν, δεν εκφυλιζονται καποτε σταματησαν μπροστα στα τοιχη της βιεννης ,
    αν ανοιξουν τα συνορα ποιος θα εμποδισει την πολιτιστικη επιθεση με τις ορδες τους

    απο την αλλη βεβαια οσον αφορα τη μεση ανατολη βασιζονται στο εμψυχο δυναμικο του στρατου τους στην υλικη και ηθικη υποστηριξη απο αμερικη

    εμεις στο εξωτερικο δειχνουμε το προσωπο του σακη,
    ωραιο παιδι αλλα μονο για γλεντια

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. h,

    Την παρουσιάζεις την Τουρκία σαν καμιά γεννήτρια σκέψης και ιδέων.

    Mία ημι-φασίζουσα χώρα είναι με το ισλάμ στα κόκκινα. Ποια είναι η κληρονομιά της; Εγώ για κάτι σούφι γνωρίζω και κάτι μυστικιστικά τάγματα που και αυτά εξολοθρεύτηκαν. Αυτά τα σέβομαι.
    Τι αλλό στην ιστορία των ιδεών έχουν να επιδείξουν;
    Το πνέυμα (sic) και τον ρεαλισμό (sic) της ορδής;
    Αμα δεν έχεις απο που να πιαστείς
    γίνεσαι και σούπερ-εθνικιστής (βλέπε Τουρκία)
    "Περήφανος που είσαι Τούρκος" και κάτι τέτοιες μαλακ***. Δηλαδή οι άλλοι λαοί τι είναι; Δεν είναι υπερήφανος ο Πολωνός, ο Δανός για την χώρα του. Α ρε ...κλωτσίδια σε όλους τους τομείς που τους χρειάζονται.


    Η Ελλάδα αν και θα μπορούσε όντως να την σέβονται και να στηρίζεται στην πολιτιστική της κληρονομιά έχει διαλέξει το ρόλο του αφασικού ανιστόρητου και φοβικού πιθήκου που δεν παράγει ούτε τσίχλες.



    φιλικά,
    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νήμα, ποιος νοιάζεται για ιδέες σήμερα; Μήπως εμείς; Έχουμε τίποτα σύγχρονο εμείς να επιδείξουμε στον σύγχρονο κόσμο παρά μόνο πώς να δουλέυει ο Γερμανός και να τα τρώει ο Έλληνας; Όχι ο εργαζόμενος Έλληνας αλλά ο πολιτικός που τα κλέβει; Δυστυχώς, έτσι όπως τα λέει ο/η h είναι επί το πλείστον. Τώρα ως προς τον Σάκη, σχετικά πάντα, προτιμώ το είδος του γιατί από πολιτισμό, των σκυλιών είμαστε σε ανατολή και δύση με το τσιφτετέλι και κλαίνε με την κατάντια μας αυτοί που μας αγαπάνε και γελάνε οι υπόλοιποι!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Νήμα, ποιος νοιάζεται για ιδέες σήμερα; Μήπως εμείς; Έχουμε τίποτα σύγχρονο εμείς να επιδείξουμε στον σύγχρονο κόσμο;"

    IoΠ,

    αυτό έγραψα πιο πάνω:
    Η Ελλάδα αν και θα μπορούσε όντως να την σέβονται και να στηρίζεται στην πολιτιστική της κληρονομιά έχει διαλέξει το ρόλο του αφασικού ανιστόρητου και φοβικού πιθήκου που δεν παράγει ούτε τσίχλες.

    Και συμπληρώνω για τα περι ιδεών που με ρωτάς:

    'Αμα δεν παράγεις ούτε τσίχλες σημαίνει ότι δεν παράγεις ούτε ιδέες που σημαίνει ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΕ ή σχεδόν τίποτε που είναι το ίδιο.

    Πάντως εγώ προσωπικά νοιάζομαι για ιδέες που σημαίνει για νέα φρέσκα πράγματα. Δεν μπορώ να μιλήσω για όλους αλλά πιστεύω υπάρχουν σίγουρα και άλλοι.

    'Οσο για τον Μάκη-Σάκη-Τάκη ούτε που τους βλέπω κάτι τέτοιους προσωπικά. Οι δίσκοι τους μόνο μια θέση έχουν: στα σκουπίδια! Τι τσιφτετελο-ποπ τι τσιφτετέλια τα ίδια σκ*** είναι.
    Τι να λέμε τώρα σκέτη ΠΑΡΑΚΜΗ.

    Αλλά όχι ότι η Τουρκία έχει κάποιο επίπεδο και να την εκθειάζουμε με το πόσο υπερήφανοι είναι οι Τούρκοι για τον "πολιτισμό" τους και ότι δεν έχουν αλλοιωθεί. Πολύ γυφτιά και απο εκεί μεριά του Αιγαίου στα σίγουρα!!

    'Αμα έχουμε τα κότσια να συγκρινόμαστε με καμιά σοβαρή χώρα
    τώρα και στο μέλλον.

    φιλικά,
    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νημα ,

    δε βλεπω να διαφωνουμε στο οτι κατι δεν κανουμε σωστα ,
    εχουμε τοσα που μας ενωνουνν που θαπρεπε να μας κανουν περηφανους και συστημαικα τα θαβουμε και τα προσπερναμε ,
    μιλαω για 'πολιτισμο' της τουρκιας και αποφευγω να τον κρινω γιατι στεναχωριεμαι για την καταντια και αυτο δε με κανει αντικειμενικο,
    ας κρινουν πιο ειδικοι απο μενα που υστερουν και που υπερτερουν σε συγκριση μεταξυ τους αλλα η ουσια δεν ειναι εκει ,

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ , ΤΟΥς ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ,ΤΟ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ.
    αυτο για μενα ειναι σημαντικο

    ειναι η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ,
    ναι δεν ειναι γεννητρια σκεψεων ,
    εχουν μια ιδεα και ολα τα προσαρμοζουν γυρω απο αυτη

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (κατα τη γνωμη μου)

    μπορουμε να τους χαρακτηρισουμε 'φασιστοειδη' 'εθνικιστες' και οτι αλλο θες αλλα κοιτα τι εχουν καταφερει

    ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥΣ ,

    οι αμυνες του πολιτισμου μας εχουν καταρευσει,
    εχουμε γεμισει κουραμπιεδες που γεμιζουν τα μαγαζια οριενταλ (η τουρκια ειναι εντος των τοιχων)


    τωρα για την παραγωγη και την οικονομια φανταζομαι θα μας δοθει καμια αφορμη στο μελλον

    με εκτιμηση

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.