3/5/09

Kινήσεις του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην ευρωσκακιέρα.

Με το ταξίδι στη Στοκχόλμη στις 11 Μαΐου ολοκληρώνεται ο διπλωματικός μαραθώνιος που δρομολόγησε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά το Πάσχα. Η κινητικότητα αυτή εξυπηρετούσε έναν τριπλό στόχο. Πρώτον, να ενισχύσει το διεθνές κύρος του κ. Καραμανλή στο εσωτερικό, καθώς αυτό είναι ένα πεδίο όπου υστερεί απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου, δεύτερον, να εξυπηρετήσει την προεκλογική εκστρατεία συγγενών κομμάτων στην Ευρώπη και τρίτον να επηρεάσει τις εξελίξεις σε ζωτικά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής όπως τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Ελληνικά κέρδη
Το ταξίδι του κ. Καραμανλή στη Βαρσοβία, όπου συμμετείχε στην πανηγυρική προεκλογική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ήταν κατά κάποιο τρόπο η επιτομή όλων αυτών των επιδιώξεων. Η επιλογή της πολωνικής πρωτεύουσας έγινε για να ενισχυθεί το αδελφό συντηρητικό κόμμα του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αντιμετωπίζει μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση. Στα ψηφίσματα του συνεδρίου υιοθετήθηκαν ομόφωνα θέσεις οι οποίες έχουν άμεση αναφορά στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Ετσι το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στο Κυπριακό, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων. Με ψήφισμα του ΕΛΚ αναδεικνύεται ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτονίας σε κριτήριο για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τα γειτονικά κράτη. Τέλος σε ένα ψήφισμα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος χαρακτηρίζεται αναγκαία η ίδρυση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

Ως ένας από τους 12 πρωθυπουργούς του ΕΛΚ από χώρες - μέλη της Ε.Ε. ο κ. Καραμανλής είχε τη θέση του στο τιμητικό πάνελ. Ομως η οργάνωση της εκδήλωσης δεν του έδωσε την ευκαιρία για συναντήσεις με τους σημαντικούς εταίρους στην Ε.Ε., που θα ενίσχυαν το προφίλ του. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ήρθε στη Βαρσοβία μόνο για μία ώρα την Πέμπτη, ενώ το ίδιο βράδυ αναχώρησε για την πατρίδα του και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Πέρα από αυτό, όμως, αυτή τη στιγμή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει επιφυλακτικότητα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και όλοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στις ευρωεκλογές. Και ο κ. Καραμανλής, αφού συναντήθηκε με τον Πολωνό ομόλογό του, προτίμησε να μη συμμετάσχει στο επίσημο δείπνο με τους ηγέτες που παρέμειναν στη Βαρσοβία, ενδεχομένως για να αποφύγει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Την επόμενη εβδομάδα στην έκτακτη σύνοδο της Ε.Ε. με τις χώρες της λεγόμενης ανατολικής σύμπραξης, δηλαδή της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, η οποία γίνεται στην Πράγα, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να παραμείνει μόνον μερικές ώρες. Ο επόμενος σημαντικός του σταθμός είναι η επίσκεψη στη Στοκχόλμη, στις 11 Μαΐου, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Σουηδό ομόλογό του κ. Φρέντρικ Ράινφελντ.

Σουηδικές θέσεις
Η συνάντηση αυτή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Σουηδία και με ένα χρονοδιάγραμμα απολύτου ελληνικού ενδιαφέροντος καθώς σε αυτό το εξάμηνο στο τραπέζι βρίσκονται η προσπάθεια της ΠΓΔΜ για ένταξη στην Ε.Ε., η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεμέτ Αλί Ταλάτ για την επίλυση του Κυπριακού.

Η σουηδική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι οι θέσεις της είναι πολύ πιο κοντά στους Τουρκοκυπρίους και τους Σκοπιανούς. Σκοπός του κ. Καραμανλή είναι να διερευνήσει προθέσεις και να καταστήσει σαφείς τις ελληνικές θέσεις.
ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ
Ελεύθερος Τύπος

2 σχόλια:

  1. Αν τα παρακάτω που θα διαβάσατε τα ακούσατε από οποιδήποτε ΜΜΕ, να ανοίξω σαμπάνιες!!!
    Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και η ένταξη χωρών όπως η Τουρκία είναι υπό εξέταση , οι στρατηγικές κινήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
    Θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας να αντιληφθούμε ότι η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένα σύστημα κανόνων και πολιτικών θεσμών οι οποίοι καθορίζουν τα δικαιώματα και καθήκοντα του Ευρωπαίου πολίτη, αλλά και ένα «πολιτικό εργαστήρι» .

    Ένα ευρωπαϊκό ζυμωτήριο όπου συστατικά του «θέλω» συνυπάρχουν με αυτά του «μπορώ».

    Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει -λόγω των διεργασιών του- ως ένα μεταμοντέρνο ευρωπαϊκό «δούναι και λαβείν». Πιθανώς να μην απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.
    Σε αυτό το περιβάλλον του ζυμωτηρίου λοιπόν, η συνάρτηση του «θέλω» και του «μπορώ» αποκτά ...αλχημικές ιδιότητες και ηγετικές επεξεργασίες.

    Οι συνεδριάσεις των Ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων εν όψη των Ευρωεκλογών και τα ψηφίσματά τους - μανιφέστα για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν την επόμενη τετραετία αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα προώθησης των συστατικών του «θέλω» και του «μπορώ».

    Πριν λίγες ημέρες διεξήχθη στη Βαρσοβία το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο Συνέδριο συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.
    Κύριο μέλημα ήταν η προώθηση εθνικού ενδιαφέροντος θεμάτων, τα οποία τελικά έγιναν αποδεκτά από το σύνολο των συνέδρων προκειμένου -με βάση τη διακήρυξη του Ε.Λ.Κ.- να αποτελέσουν μέρος της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

    Στο κείμενο της Διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ψηφίστηκε στο Συνέδριο, υιοθετήθηκαν τα εξής:- Η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει τον Οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου και το ρόλο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ως θρησκευτικού ηγέτη των 300 εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    - Όσον αφορά στο Κυπριακό, η Τουρκία οφείλει να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο Κοινοτήτων, με την αποχώρηση των Τουρκικών δυνάμεων.

    - Αναδείχθηκε η αξία του σεβασμού της Αρχής της Καλής Γειτονίας ως κριτήριο για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τα γειτονικά κράτη.

    - Έγινε δεκτή η πρόταση για συγκρότηση κοινής στρατιωτικής αμυντικής δύναμης που θα διασφαλίζει την Ασφάλεια των κρατών μελών που συμμετέχουν με βάση την αρχή της «Αλληλεγγύης».

    - Κρίνεται αναγκαία η ίδρυση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής που θα έχει την ευθύνη της φύλαξης των θαλασσίων χωρικών υδάτων της Ε.Ε. σε επίπεδο πλέον Ευρωπαϊκό και όχι Εθνικό, όπως είναι σήμερα.

    Αυτά μαζί με την υιοθέτηση των προτάσεων του κ. Καραμανλή για ενίσχυση της Αλιείας ,για ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας καθώς και της Επιχειρηματικότητας των Νέων, αποτέλεσαν σύμφωνα με πολλούς μια μεγάλη επιτυχία.

    Δεν θα διαφωνήσω επί της ουσίας αλλά επί της διατύπωσης. Θεωρώ ότι ο κ.Καραμανλής απλά έπραξε το καθήκον του. Απλά ,ως όφειλε, διάβηκε τον δρόμο του «θέλω» και του «μπορώ». Αυτό τον δρόμο που κάποιος άλλος τον έχει χάσει.

    Το λέω αυτό γιατί στην Μαδρίτη που έτυχε να παραβρεθώ στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ακούστηκαν προτάσεις από την πλευρά του κ. Παπανδρέου που με ανάγκασαν να σηκωθώ και να επιστρέψω στην Ελλάδα αγανακτισμένος.

    Προτάσεις όπως «Θα αναφέρω, όμως, και μια άλλη, πολύ σημαντική κατηγορία ατόμων στην Ευρώπη, τους μετανάστες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη δεξιά να εκμεταλλευτεί το ζήτημα της μετανάστευσης. Πρέπει να υποστηρίξουμε επιθετικά ότι, οι μετανάστες δεν αποτελούν για μας πρόβλημα, που γεννά φόβο στην Ευρώπη, αλλά ...λύση και βοήθεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση»...«Η μετανάστευση έφερε αδιαμφισβήτητα οφέλη συμβάλλοντας στον... πλούτο και την ευημερία μας».

    Το τελειωτικό κτύπημα ήταν όταν άκουσα τον κ. Παπανδρέου να λέει ότι «Ως Έλληνας, ως Ευρωπαίος, αλλά και ως επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υποστηρίζω με κάθε τρόπο αυτό το Μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές».

    Ένα μανιφέστο που αποτελούσε ύμνο προς τον Ομπάμα και τις ΗΠΑ. Ένα μανιφέστο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι ιστορική και δίνει μια νέα ελπίδα για όλη την υφήλιο. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, η νίκη του λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη διαμόρφωση μιας κοινής λύσης μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους εταίρους. Χρειαζόμαστε μια .....νέα προοδευτική ευρωατλαντική συνεργασία... για να διασφαλίσουμε την απασχόληση, την οικονομική πρόοδο, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ετοιμάζει ένα φιλόδοξο πακέτο φορολογικών κινήτρων (...?)».

    Ρε μπας και η Ευρώπη είναι πολιτεία των ΗΠΑ και δεν το ξέρω , αναρωτήθηκα και γύρισα αγανακτισμένος στην Ελλάδα.


    Αναρτήθηκε από politis-gr στις 1:09 μμ
    14 σχόλια:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ότι ο Γεώργιος ο Ευδαίμων είναι για γέλια και για κλάμματα το ξέρει και ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Όμως δεν μπορώ να βλέπω Έλληνες αξιωματούχους αυτής της Κυβέρνησης, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν να επαναλαμβάνουν εκνευριστικά την από το 80% του Ελληνικού λαού καταδικασμένη κασέτα τού "Υποστηρίζωμεν...". Όσο κι αν λέμε ότι "εκμεταλλευόμαστε" πολιτικά την άρνηση Γαλλίας-Γερμανίας για την τουρκική ένταξη δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι εύκολα αυτά τα λόγια και ότι το καταλαβαίνουν και οι άλλοι άρα δεν μας βοηθάει και πολύ ή σχεδόν καθόλου αυτό; Ίσως στην αρχή έπιασε λίγο το "κόλπο" αλλά το είπε και ο Μπαμπατζάν και αναγράφηκε και στον παρόν ιστολόγιο: "Ας μην νομίζει η Ελλάδα ότι επειδή μας υποστηρίζει στα ευρωπαϊκά φόρα, αυτό θα μας κάνει να αλλάξουμε την πολιτική μας απέναντί της". Τι άλλη χρείαν έχουμε;;!! Το είπαμε μία, το είπαμε δύο, "Υποστηρίζωμεν..." φτάνει πια, καταντάει κοροϊδία. Εκτός κι αν δεν είναι απλά σχήμα λόγου και είμαστε στην ουσία με την πλευρά των προθύμων, των υπέρ-προθύμων μάλιστα...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.