2/3/15

Μετά τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας η Αγκυρα απέσυρε τη ΝΟΤΑΜ που δέσμευε το μισό Αιγαίο για 10μηνο

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Η Τουρκία είχε εκδώσει μια διορθωτική ΝΟΤΑΜ που την απέρριψε η Ελλάδα
Έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α0889/15 με την οποία η Άγκυρα (σε συνδυασμό με τη NAVTEX 201/15) δέσμευε μία τεράστια περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο ασκήσεις ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 (σε μία περιοχή από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο), η τουρκική πλευρά υποχρεώθηκε τελικά τη Δευτέρα να υποχωρήσει και να προχωρήσει στην έκδοση διορθωτικών - ακυρωτικών ΝΟΤΑΜ που αποκαθιστούν, έστω προσωρινά, την τάξη πραγμάτων στην περιοχή.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κίνηση της Άγκυρας φέρεται να εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα ελληνικά επιχειρήματα.

Η τουρκική υπαναχώρηση έγινε σε δύο δόσεις. Κατ’ αρχήν, το πρωϊ της Δευτέρας, η Άγκυρα (και αφού είχαν προηγηθεί τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ), προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α0900/15) με την οποία εξαιρούσε από την αρχική περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου που είχε συμπεριλάβει – κίνηση που συνιστούσε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.
Η απάντηση της Αθήνας ήταν να εκδώσει νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν την ικανοποιούσε ούτε αυτή η κίνηση της Άγκυρας, καθώς η πρόκληση παρέμενε αναλλοίωτη. Έπειτα και από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, η Άγκυρα υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.
ΒΗΜΑ

13 σχόλια:

  1. Είναι άπειροι, δεν έχουν συμμάχους, θα την πατήσουν, όπως ο Σημίτης και πολλά άλλα παρόμοια γράφτηκαν.
    Φαίνεται, όμως, ότι μάλλον κατάφεραν να διαχειριστούν την κρίση πιο αποφασιστικά απ' ό,τι κάποιοι ανέμεναν και τα πήγαν αρκετά καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στην Αθήνα, Μπράβο στον Κοτζιά, Μπράβο στον Τσίπρα!
    Εδώ μάλλον θα πρέπει να προσθέσουμε ότι αυτή η μικρή Κυβέρνηση που πάμε όλοι να την φάμε, έχει κότσια και μακάρι να συνεχίσει έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά και μπράβο στην κυβέρνηση που κατάφερε και έπεισε την Τουρκία να αποσύρει την προκλητική ΝΟΤΑΜ.

    Αλλά να έχουμε υπόψιν ότι οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν να είναι εχθρικοί. Δεν σταμάτησαν να διεκδικούν το μισό Αιγαίο. Μην βιάζεστε να δώσετε εύσημα και να πανηγυρίζεται και τόσο για κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Οι Τούρκοι θα επιστρέψουν και πάλι και η ιστορία έδειξε ότι θα είναι πιο προκλητικοί και τότε, είμαστε σίγουροι ότι θα θελήσουμε να το παίξουμε σκληροί και να απειλήσουμε με "κατάρριψη ή βύθιση"? Θα παραθέσω για τέταρτη φορά ένα κομμάτι από το βιβλίο του Sun Ju "The art of war"...

    "If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles. If you know yourself but not the enemy, for every victory gained you will also suffer a defeat. If you know neither the enemy nor yourself, you will succumb in every battle."

    Με το στράτευμα σε μαύρα χάλια, την διαθεσιμότητα της ΠΑ σε ιπτάμενα μέσα στο ελάχιστο σημείο τα τελευταία 40 χρόνια, με γηρασμένο στόλο φρεγατών, με απαρχαιωμένο πολεμικό υλικό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με με με...θα μπορούσαμε άραγε να κάνουμε πράξη το "casus beli" που ξεστόμισε η κυβέρνηση? Αυτή η κυβέρνηση έχει μεγάλο στόμα και κοντά χέρια (για τα πόδια θα το δείξει η ιστορία). Να προσέχουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πρωτος τουρκος που θα πεσει θα εισαι εσυ.

      Διαγραφή
    2. @ GeorgeTS Ptol

      Προχώρησε στο "δια ταύτα", που έλεγε και ο γέρο Παπανδρέου, διότι δεν ξέρω που θέλεις να καταλήξεις.

      Διαγραφή
    3. Aquilles το σχόλιό σου αναφέρετε σε εμένα?

      Nativist να διαβάσεις ξανά με προσοχή το σχόλιό μου αν θέλεις να καταλάβεις το "δια ταύτα".

      Διαγραφή
    4. "Με το στράτευμα σε μαύρα χάλια, την διαθεσιμότητα της ΠΑ σε ιπτάμενα μέσα στο ελάχιστο σημείο τα τελευταία 40 χρόνια, με γηρασμένο στόλο φρεγατών, με απαρχαιωμένο πολεμικό υλικό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με με με...θα μπορούσαμε άραγε να κάνουμε πράξη το "casus beli" που ξεστόμισε η κυβέρνηση? Αυτή η κυβέρνηση έχει μεγάλο στόμα και κοντά χέρια (για τα πόδια θα το δείξει η ιστορία)"

      Δια ταύτα, καλόν θα ήτο να μην είχαμε προβεί σε νέργειες πέραν των συνήθων (αυστηρές ανκοινώσεις, προτροπές κλπ). Αυτό βγαίνει. Αν κάνω λάθος, διόρθωσέ με.

      Διαγραφή
  4. Nativist, κατανοείς σε βάθος το τι θέλει να πει ο Sun Ju με το ρητό που παρέθεσα στο αρχικό μου σχόλιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά το καταλαβαίνω, όπως καταλαβαίνω και τι λες εσύ, που αποφεύγεις να απαντήσεις ευθέως για δεύτερη φορά.

      Διαγραφή
    2. Εφόσον κατανοείς το ρητό του Sun Ju καθώς και το τι θέλω να πω εγώ, ποιος ο σκοπός των σχολίων σου?

      Διαγραφή
    3. Να δω μπας και κάνω λάθος. Μην το κάνω σαν τους Τούρκους, που έβγαλαν λάθος συντεταγμένες :)

      Διαγραφή
    4. Πάντως κάνεις λάθος και στα 3. Και στο τι θέλω να πω εγώ, και στο ότι κατάλαβες το ρητό του Sun Ju (αυτό βγαίνει από το "δια ταύτα" που γράφεις στο σχόλιό σου στις 5:12) και στο ότι οι συντεταγμένες που έβγαλαν οι Τούρκοι έγινε από λάθος.

      Δεν πρόκειται να αναλύσω κάθε λέξη που γράφω, εκτός αν χρίζει επεξήγησης σε ορισμένες περιπτώσεις χάριν του διαλόγου. Αν παρ' όλα αυτά κάποιος δεν μπορεί να κατανοήσει αυτά που γράφω ας με χαρακτηρίσει "άσχετο" στην συνείδησή του και ας προσπεράσει.

      Διαγραφή
    5. Όταν κάποιος κάνει τόσα μαζεμένα "λάθη", σημαίνει ότι μάλλον δεν εκφράζεσαι με σαφήνεια. Εγώ σε προκαλώ να μού πεις πού ακριβώς κάνω λάθος, ή πώς θα ήθελες εσύ να είχε χειριστεί η κυβέρνηση το θέμα.

      Δεν σχολίασα τις "συμβουλές" σου, όπως "Αλλά να έχουμε υπόψιν ότι οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν να είναι εχθρικοί. Δεν σταμάτησαν να διεκδικούν το μισό Αιγαίο", διότι και αφελείς είναι και στο "δια ταύτα" ήθελα να προχωρήσω. Ενώ αρχικά επαινείς την κυβέρνηση, στην συνέχεια καταλήγεις στο ... "καλύτερα να καθόμασταν ήσυχοι'.

      "If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles". Αυτή είναι η περίπτωσή μας -δεν πιστεύω να αμφιβάλεις- οπότε;

      Αλήθεια, ξέχασα κάτι να σε ρωτήσω: Εσύ καταλαβαίνεις το γράφεις;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.