20/3/15

Παρουσίαση του βιβλίου του ναυάρχου ε.α. Χρήστου Λυμπέρη "Οψόμεθα την αλήθεια καθώς εστί: 1994-1996"

Πρόσκληση
Οι Εκδόσεις Ποιότητα έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου ε.α. Χρήστου Λυμπέρη "Οψόμεθα την αλήθεια καθώς εστί: 1994-1996"
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαρτίου και ώρα 18:00, στη Στοά του Βιβλίου (Πεσματζόγλου 5, Αρσάκειο Μέγαρο)
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
Κοντογιώργης Γιώργος, ομότιμος καθηγητής, πρώην πρύτανης
Καλεντερίδης Σάββας, συγγραφέας-εκδότης και
ο συγγραφέας  Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α. Χρήστος Λυμπέρης
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης
Η είσοδος είναι ελεύθερη

7 σχόλια:

  1. Όταν ακούω Λυμπέρης ανακατεύομαι. Την περίοδο των Ιμίων, ως έφερος Λοχαγός, βρισκόμουνα δίπλα στον Ταξίαρχο Νικολοδήμο, όταν ήρθε στο γραφείο ένας αντισυνταγματάρχης (ο νυν απόστρατος αρχηγός ΓΕΣ) και με δάκρυα στα μάτια ικέτευε να του δωθεί η εντολή να επέμβει, λέγοντας "είμαι πανέτοιμος, δεν θα αφήσω ρουθούνι τούρκικο". Το αίτημα διαβιβάστηκε στον Λυμπέρη κι η απάντηση ήταν η γνωστή. "Μην τους πειράξετε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελλάδα δεν είναι κράτος στρατοκρατικό. Ο στρατός δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, χωρίς την έγκριση της πολιτικής του ηγεσίας. Ο ίδιος ο Λυμπέρης είχε ζητήσει την άδεια του Σημίτη για εμπλοκή, αλλά δεν του εδόθη. Ο Σημίτης δεν ήθελε φασαρίες και η ενδοτική του πολιτική κρίθηκε σώφρων από τον ελληνικό λαό, ο οποίος τον ψήφισε οκτώ μήνες μετά για πρωθυπουργό της χώρας.

      Διαγραφή
    2. Τα αναφερόμενά σου είναι ικασίες. Η αρνητική απάντηση στον Νικολοδήμο ήταν άμεση, άρα δεν προηγήθηκε συνεννόηση με Σιμίτη. Θα μου πεις πως ο Λυμπέρης γνώριζε τις απόψεις Σιμίτη Πάγκαλου και συμφωνώ. Όπως κι αν θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό του, για μας που ζήσαμε πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο τα γεγονότα αυτά, η στάση Λυμπέρη είναι κατακριτέα (για να μη χρησιμοποιήσω άλλο επίθετο).

      Διαγραφή
    3. Καμμία εικασία. Ασφαλώς δεν γνωρίζεις αν είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις με Σημίτη/Πάγκαλο και καλώς συμφωνείς, αλλά δεν έχει και σημασία. Κανείς αξιωματικός δεν έχει το δικαίωμα να πάρει επάνω του την ευθύνη ενός θερμού επεισοδίου. Πώς, λοιπόν, να έδινε την άδεια στον Νικολοδήμο, χωρίς προγενεστέρα έγκριση των ανωτέρων του, ήτοι ΥΠΕΘΑ και πρωθυπουργού;

      Διαγραφή
  2. Αν το εκανε ομως , θα εμενε στην ιστορία ως μεγιστος.
    Εννοείται να απελευθερωνε τους κανονες εμπλοκης σε ολο το μηκος και το πλατος του μετωπου . Μαλιστα ειχε και την ευκαιρια μετα την πτωση-καταριψη του ΑΒ212 . "Οι Τουρκοι ανοιξαν πυρ πρωτοι" και τα υπολοιπα θα ηταν ενδοξη ιστορια και οχι εθνικη ταπεινωση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως και να πέρναγε στρατοδικείο. Με το ΑΝ, όμως, δεν γράφεται Ιστορία.

      Διαγραφή
  3. Ο Λυμπέρης ήταν ένας πολύ κατηρτισμένος και ικανός στρατιωτικός κατά γενική ομολογία (από αυτά που ακούω), αλλά λιπόψυχος με την έννοια ότι έσκυβε το κεφάλι στους πολιτικούς αλήτες. Ήταν άλλωστε και στη κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ κάτι το οποίο δεν το αναφέρει ποτέ. Μετά την ερώτηση και του κ Κολλάτου το μέγα ερώτημα είναι τι κάνει ένας Αρχηγός όταν έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα, τον στηρίζει ο στρατός, και οι πολιτικοί λειτουργούν φανερά ενάντια στη χώρα. Λειτουργεί υπέρ της πατρίδας με κίνδυνο να περάσει από στρατοδικείο ή λειτουργεί υπέρ μιας κακώς εννοούμενης δημοκρατίας (με τη γνωστή από τότε προδοτική πολιτική ηγεσία) και εις βάρος της πατρίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.