24/3/15

Ο Τούρκος υπουργός ΕΕ βλέπει έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό την προσεχή περίοδο

Μποζκίρ: Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό
Βρυξέλλες: Ο Τούρκος υπουργός ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε πως «φθάσαμε στην Κύπρο σε σημείο που περιμένουμε κάποια κινητικότητα». Ο Μποζκίρ δήλωσε ότι σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού.
 Ο υπουργός, ο οποίος μετέβη για έβδομη φορά στις Βρυξέλλες, αφότου διορίσθηκε υπουργός, τόνισε από τη βελγική πρωτεύουσα πως: «η λύση στην Κύπρο είναι ευκολότερη απ’ ό,τι το θέμα της Συρίας, της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης. Στην περίπτωση που επιλυθεί το Κυπριακό, θα αποβεί άδικο το μπλοκάρισμα των 17 κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μας με την ΕΕ».

Συνέχισε πως ήταν «η 7η ή η 8η φορά που έβλεπε τον υπεύθυνο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Johanes Hahn εντός ενός έτους. Είχαμε δώσει την περασμένη Παρασκευή το έγγραφό μας αναφορικά με τη θέση μας για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το 17ο κεφάλαιο. Ανανεώσαμε το έγγραφο αυτό το οποίο είχαμε δώσει πριν από 7 χρόνια. Οι ίδιοι είχαν ορισμένες απόψεις. Δουλέψαμε πάνω σ’ αυτές. Σε κανονικές συνθήκες, γίνεται μια εργασία περίπου 8 εβδομάδων. Στην περίπτωση που δεν παρεμποδισθεί για κάποιον πολιτικό λόγο, έχουμε τη γνώμη ότι θα μπορέσει να ανοίξει. Οι εξελίξεις που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό καθιστούν την κάθε ομιλία μας περισσότερο επιφυλακτική. Βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο που θα πρέπει να αυξήσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτό θα καταστεί δυνατό με την αλλαγή της λανθασμένης φωτογραφίας αναφορικά με την Τουρκία, με τη σωστή. Το 17ο κεφάλαιο δεν υπήρχε καθόλου στην ημερήσια διάταξη. Ήταν ένα κεφάλαιο το οποίο είχε μπλοκάρει ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλία Σαρκοζί. Εμείς είπαμε “να πείτε όποιο κεφάλαιο θέλετε να το ανοίξουμε εντός 2 μηνών”. Είχαμε αντιταχθεί πάντοτε στο να μεταφερθούν στην ΕΕ για το άνοιγμα κεφαλαίων τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την επίλυση του Κυπριακού. Γι’ αυτό λέμε στις Βρυξέλλες “αν είναι να το χρησιμοποιήσουμε για το άνοιγμα κεφαλαίων, θα το μπλοκάρουμε”. Τα 17 κεφάλαια έχουν μπλοκαριστεί λόγω της Κύπρου. Όμως, στην Κύπρο σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις. Φθάσαμε στο σημείο να περιμένουμε την προσεχή περίοδο κάποια κινητικότητα στην Κύπρο. Η επίλυση του Κυπριακού είναι ευκολότερη από την επίλυση των προβλημάτων όπως το Συριακό, το Ουκρανικό και το Παλαιστινιακό. Έφθασε να είναι ένα πρόβλημα με συγκεκριμένες παραμέτρους».
 Πηγή: Ο Φιλελεύθερος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.