22/3/15

"Θ' αλλάξουμε την Ευρώπη!" όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας....

Σε έκτακτη ανάγκη για τα σκουπίδια


Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Γιώργος Παπαηλίου είχε μια δύσκολη αποστολή μπροστά του. Ως αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου έπρεπε να συντάξει μια έκθεση για τις παράνομες ανεξέλεγκτες χωματερές με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είναι δυνατόν να γράψω την πραγματικότητα;» αναρωτήθηκε ρουφώντας το τσιγάρο του. «Πού τα πάνε οι δήμοι; Αν αποδεχτούμε πού τα πάνε, δεν γλιτώνουμε το πρόστιμο».

Εκτιμά ότι από τους 76 χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στην Πελοπόννησο σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν περισσότεροι από τους μισούς. «Είναι τόσοι πολλοί, γιατί κάθε δήμος βολευόταν να τα πηγαίνει δίπλα του. Να έχει μια χωματερή στο πλάι» είπε.

Στην πόλη του όμως, την Τρίπολη, έκλεισε με δικαστική απόφαση το 2012 ένας αντίστοιχος ΧΑΔΑ και έκτοτε ο αστικός ιστός μοιάζει ανήμπορος να απαλλαγεί από τα απορρίμματα που παράγει. Οταν συναντιόμαστε με τον κ. Παπαηλίου στο γραφείο του, η Τρίπολη έχει κηρυχθεί –ξανά– σε έκτακτη ανάγκη. Το μυρίζεις στον αέρα. Και το βλέπεις σε κάδους που έχουν υπερχειλίσει, λόφους σκουπιδιών που καλύπτουν γωνίες οικοδομικών τετραγώνων και σκόρπια απορρίμματα που έχουν πολτοποιηθεί από τα βρόχινα νερά.

Για περισσότερα Καθημερινή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.