25/3/15

Τουρκία: Καθυστερεί το Ακούγιου


Θα καθυστερήσει η έναρξη λειτουργίας του τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει μέχρι το 2022 που ήταν προγραμματισμένος. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα προβλήματα προκαλούνται από γραφειοκρατικά εμπόδια και την οικονομική κατάσταση της Ρωσίας, μιας και οι αντιδραστήρες θα προερχόταν από τη Rosatom, χωρίς ωστόσο να παραβλέπεται και το πολύ χαμηλό κόστος του πετρελαίου την τρέχουσα περίοδο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, στο Reuters, η λειτουργία του σταθμού θα είναι εφικτή τουλάχιστον επτά χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών θεμελίωσης του εργοστασίου.
Μέχρι στιγμής, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα. Σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση είχε η καταστροφή στη Φουκουσίμα, όσον αφορά και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία εγκρίθηκε συμπτωματικά με την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη γειτονική μας χώρα.
Από την πλευρά της η Rosatom φαίνεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, λόγω και των κυρώσεων της Δύσης, μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτή του Royal United Services Institute στο Λονδίνο, η ρωσική εταιρεία προσπάθησε να πουλήσει τμήμα των μετοχών της στη θυγατρική Akkuyu NGS (της εταιρείας διαχείρισης του εργοστασίου, της οποίας έχει πλήρη ιδιοκτησία), αλλά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.