4/3/15

Σε ρόλο διαμεσολαβητή Ρωσίας-ΕΕ ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης

Κυρίαρχο θέμα στις Ηνωμένες πολιτείες, τη Ρωσία αλλά και σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αποτελούν οι συμφωνίες που υπέγραψε η Κύπρος με τη Μόσχα. Μάλιστα, η Ανγκελα Μέρκελ, βλέπει με καλό μάτι την εξέλιξη, αλλά και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Λευκωσία ως ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Αμερικανοί, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους, όπως και οι Βρετανοί, ενώ στη Ρωσία, τα Μέσα ενημέρωσης της χώρας, πανηγυρίζουν για τις αναφορές του προέδρου Αναστασιάδη.
Ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ της Ρωσίας και του σκληρού πυρήνα της ΕΕ αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μίλησε ήδη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελά Μέρκελ, μεταφέροντας της συγκεκριμένες θέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τόσο για το Ουκρανικό ζήτημα, όσο και για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η κυρία Μέρκελ είδε με θετικό μάτι την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα, η Γερμανία, γεγονός που αναδεικνύει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Λευκωσία ως ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ Μόσχας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, στις αμέσως επόμενες ώρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Και όλα αυτά τη ώρα που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προέβαινε σε δημόσιες υποδείξεις προς την Λευκωσία για τις σχέσεις της με την Μόσχα. 
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Μαρί Χαρφ, δεν έκρυψε την δυσφορία της Ουάσιγκτον για Κυπρο-ρωσική προσέγγιση, με αφορμή πάντα τη πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.  
«Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν είναι καιρός για συνέχιση των ίδιων πρακτικών με τη Ρωσία. Έχουμε τονίσει στους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους τη σημασία της ενότητας και της άσκησης πίεσης στη Ρωσία, να σταματήσει να τροφοδοτεί την σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο νιώθουμε έντονα», δήλωσε η κα. Χάρφ.
Κληθείς ωστόσο να σχολιάσει την αναφορά του προέδρου Αναστασιάδη από την Μόσχα, ότι οι Ηνωμένες πολιτείες δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία και για την εισβολή της Τουρκίας στη Κύπρο, η κ. Χαρφ, κατέφυγε στον πάγιο διπλωματικό ελιγμό.  
«Ας μην επιχειρούμε να συνδέουμε τέτοιου είδους γεγονότα. Είμαστε ξεκάθαροι ότι πρόκειται για διαφορετικά γεγονότα και δεν θα επιχειρήσω να τα συνδέσω», υπέδειξε η κα. Χάρφ. 
Η εκπρόσωπος του S.D. διαχώρισε παράλληλα το θέμα των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας με την ανάρτηση στο twitter του Aμερικανού Πρέσβη, παραπέμποντας στις εξηγήσεις που έδωσε ο ίδιος ο κος Κένινγκ. 
Φωνές διαμαρτυρίας ακούστηκαν και στο Βρετανικό κοινοβούλιο. Η βαρόνη Λάντφορντ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών χαρακτήρισε πράξη απιστίας από κράτος μέλος της ΕΕ τις συμφωνίες Κύπρου Ρωσίας ενώ η η Υφυπουργός Εξωτερικών βαρόνη Ανελεϊ είπε ότι θα εξεταστουν σε ειδική συνεδρία οι επιπλοκές αυτού που έχει αποφασίσει να κάνει η Κύπρος κατά την έκφραση της. 
Στον αντίποδα πανηγυρικοί είναι η τίτλοι στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για την επίσκεψη Αναστασιάδη στην Μόσχα, η οποία εξακολουθεί να κατέχει δεσπόζουσα θέση, μαζί με τις κυπρορωσσικές σχέσεις σε όλα τα σημαντικά ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τις μεγάλης κυκλοφορίας κεντρικές εφημερίδες και στους πλέον δημοφιλείς διαδικτυακούς ιστότοπους της χώρας. 
Στο επίκεντρο της προσοχής των ρωσικών μέσων ενημέρωσης βρέθηκαν οι τοποθετήσεις του προέδρου Αναστασιάδη αναφορικά με τις κυρώσεις της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών για ελλιμενισμό σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, στα κυπριακά λιμάνια. 
Play Button

Νωρίτερα...
Ερώτηση για τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας δέχθηκε σε μία ακόμα συνεδρίαση η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις στη Βουλή των Λόρδων, βαρόνη Άνελεϊ.
Σε συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία, η βαρόνη Λάντφορντ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε «εξαιρετικά σοκαρισμένη» από τη συμφωνία που υπέγραψε στη Μόσχα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχετικά με τη χρήση κυπριακών λιμανιών από ρωσικά πλοία. «Προσωπικά θεωρώ αυτήν, την πιο εντυπωσιακή πράξη απιστίας από κράτος μέλος της ΕΕ έναντι μίας κοινής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.
Η Υφυπουργός Εξωτερικών σχολίασε αρχικά στην απάντησή της ότι κάθε χώρα μέλος της ΕΕ έχει διαφορετικό βαθμό οικονομικών και πολιτικών δεσμών με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων και λόγω της ενέργειας. «Παρόλα αυτά», συνέχισε η βαρόνη Άνελεϊ, «η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα πακέτο σθεναρών κυρώσεων. Στο βαθμό που γνωρίζω από τις συζητήσεις που διεξάγονται, η ομοφωνία επ’ αυτού ισχύει ακόμα και υπάρχει μια αποφασιστικότητα περί αυτού».
Αναφερόμενη ειδικότερα στο θέμα της Κύπρου, η κυβερνητική αξιωματούχος παρέπεμψε στη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί στη Βουλή των Λόρδων για τη σχέση Λευκωσίας-Μόσχας για τις 10 Μαρτίου, κατόπιν ερώτηση του λόρδου Σάρκι. «Θα εξετάσουμε τις επιπλοκές αυτού που έχει αποφασίσει να κάνει η Κύπρος», είπε η βαρόνη Άνελεϊ, η οποία συμπλήρωσε πως ο αντίκτυπος των κυρώσεων επί της Ρωσίας πρέπει να είναι ξεκάθαρος.
ΑΝΤ1 Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.