18/3/15

Πόσα έχει ξοδέψει η Ρωσία για την Κριμαία;

Αλεξάντρ ΜπικμπόφΕλένα ΜάλισεβαΣτεπάν Οπάλεφ, RBC-Daily
Πηγή: Mikhail Voskresensky / RIA Novosti
Οι δαπάνες της Ρωσίας για την ενσωμάτωση της Κριμαίας έφτασαν περίπου τα 2,2 δις. δολάρια, πλέον των στρατιωτικών κονδυλίων. Εκτός από τα χρήματα του προϋπολογισμού, όμως, υπήρξε και η στήριξη από διάφορες περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά και ειδικό φορολογικό καθεστώς.
Για το πρόγραμμα ανάπτυξης της χερσονήσου της Κριμαίας η Ουκρανία ξόδευε, ως το Μάρτιο του 2014, περίπου 120 εκατ. δολάρια ετησίως. Αυτό ήταν, για παράδειγμα, το ποσό κατά την περίοδο 2010-2011. Όπως δήλωσε ο Νικολάι Αζάροφ, πρωθυπουργός επί Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για την ουκρανική κυβέρνηση αυτό ήταν ένα «αρκετά σημαντικό ποσό».
Το γεγονός ότι για τη Ρωσία η ανάπτυξη της νέας περιοχής θα στοιχίσει πολύ πιο ακριβά, έγινε σαφές αμέσως μετά την προσάρτησή της, το Μάρτιο του περασμένου έτους. Όμως, κανείς δεν μπορούσε να πει ποιο θα είναι το ακριβές ποσό. Ορισμένοι αξιωματούχοι και αναλυτές έκλιναν στην εκτίμηση ότι θα είναι 3-4 δις. δολάρια (βάσει της ισοτιμίας του ρουβλίου από τον Απρίλιο μέχρι Ιούνιο του 2014).

Προϋπολογισμός για την Κριμαία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, δαπανήθηκαν συνολικά 2 δις. δολάρια (σύμφωνα με την ισοτιμία του ρουβλίου στις 16 Μαρτίου 2015). Από αυτά, το 1,4 δις. δολ. πήγε στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για κοινωνικές παροχές, τη συντήρηση των δημοσίων υπηρεσιών, την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού του συνταξιοδοτικού ταμείου της περιοχής. Ακόμη 600 εκατ. δολ. διατέθηκαν για την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας, για παροχή θερμότητας και νερού, για κατασκευές, συγκοινωνίες, για την παιδεία, ως βοήθεια στον τομέα της στέγασης, για τη στήριξη της απασχόλησης και σε άλλες κατευθύνσεις, όπως προκύπτει από τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Μυστικά κονδύλια

Επίσης, υπήρξε και το «μυστικό κομμάτι» της χρηματοδότησης, για τη βάση του πολεμικού ναυτικού και για άλλους σκοπούς του υπουργείου Αμύνης. Το ποσό αυτό ήταν «σημαντικά μικρότερο» από το «φανερό κομμάτι», αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος, αρκετά ενημερωμένος σχετικά με τα θέματα του προϋπολογισμού για την Κριμαία.

Ποιοί βοήθησαν

Ένα μέρος των χρημάτων πήγε στην Κριμαία υπό τη μορφή της απευθείας βοήθειας από ρωσικές περιοχές. Στις 11 Αυγούστου του 2014 η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο στήριξης των δήμων της Κριμαίας από 21 περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και το ποσό της βοήθειας αυτής ξεπέρασε τα 71 εκατ. δολ. Το 42% των χρημάτων αυτών κατευθύνθηκε στην υγεία και τον αθλητισμό, το 23% σε έργα κοινής ωφελείας και υποδομών.
Εκτός από την οικονομική βοήθεια, οι περιοχές έστελναν στη χερσόνησο φάρμακα και εξοπλισμό, ακόμη και ρωσικές σημαίες, πορτρέτα του προέδρου της χώρας και το θυρεό της Ρωσίας. Οι παραδόσεις πραγματοποιούνταν τους πρώτους μήνες μετά την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία. Μεγάλο τμήμα των φορτίων απεδείχθη ότι είχε υποστεί κλοπές, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξένοφ.
Το Ταταρστάν χρηματοδότησε την περιοχή Μπαχτσισαράι της Κριμαίας με 3,6 εκατ. δολ. (ισοτιμία Σεπτεμβρίου), παρότι η «η σύσταση ήταν για λίγο παραπάνω από το μισό του προαναφερόμενου ποσού», ανέφερε στο RBC-Ταταρστάν ο υφυπουργός για θέματα Κριμαίας, Αντρέι Τσεμαχόβιτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα δαπανήθηκαν για την προμήθεια πόσιμου νερού, για τη γεωργική παραγωγή και την επισκευή νοσοκομείων, ενώ ένα τμήμα του ποσού το κατέβαλλαν επιχειρηματίες του Ταταρστάν.
Η περιφέρεια Τιουμέν, «έθεσε υπό την προστασία» της την περιοχή Τσερνομόρσκι της Κριμαίας, επισκευάζοντας πλήρως τέσσερα σχολεία κι έναν παιδικό σταθμό, και κτίζοντας αθλητικά πάρκα, αναφέρει ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Βλαντίμιρ Γιάκουσεφ. Οι επισκευές πραγματοποιήθηκαν βάσει της αρχής της συγχρηματοδότησης μέσω ενός ειδικού ταμείου, στο οποίο οι κάτοικοι πρόσφεραν προσωπικά χρήματα, και οι κατασκευαστές της Τιουμέν τμήμα των κερδών τους.
Οι χορηγοί στην πραγματικότητα αποδείχθηκαν περισσότεροι απ’ ότι στη λίστα της κυβέρνησης, καθώς κάποιες περιοχές βοήθησαν την Κριμαία εθελοντικά. Η Μπουριάτια για παράδειγμα, πρόσφερε πάνω από 100 χιλ. δολάρια.

Τα έσοδα από τους φόρους

Ολόκληρο το 2014 στην Κριμαία θεσπίστηκε μεταβατική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας στις περιοχές της δεν ίσχυαν όλοι οι ρωσικοί νόμοι. Ειδικότερα, η Κριμαία κρατούσε τα έσοδα από τους φόρους, τα οποία έπρεπε να κατευθυνθούν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας, τα φορολογικά έσοδα στον ενιαίο προϋπολογισμό της Κριμαίας και Σεβαστούπολης το 2014, ήταν 556 εκατ. δολ. (βάσει της ισοτιμίας στις 16 Μαρτίου 2015).

Ο ΦΠΑ

Το σημαντικό, ήταν ότι στη χερσόνησο παρέμεινε όλο το ΦΠΑ, το οποίο σύμφωνα με το νόμο πρέπει να πηγαίνει στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και ήταν περίπου 112 εκατ. δολ., σημειώνει η καθηγήτρια του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας και ειδική σε θέματα των περιφερειών, Νατάλια Ζουμπαρέβιτς. Όπως αναφέρει, συμπεριλαμβανομένης και της ευκολίας με τον ΦΠΑ, το επίπεδο επιδότησης της Κριμαίας έφτασε σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα της Ινγκουσετίας και της Τσετσενίας, που είναι από τις υψηλότερα επιδοτούμενες περιοχές της Ρωσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.