17/3/15

Ο Αμερικανός πρέσβης (... και η Αμμόχωστος)

Όπως ευρέως δημοσιεύτηκε σε όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, John Koenig, επιχείρησε μέσω του twitter να διασυνδέσει την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα με τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού Μπορίς Νεμτσόφ.
Ύστερα από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν από πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς αλλά και απλούς πολίτες, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να δηλώσει πως «απλώς ήθελε να ακούσει τις απόψεις του κόσμου!».
Δεν θα σχολιάσω ούτε και θα αναλύσω το ατόπημα του Αμερικανού πρέσβη αφού αυτό έπραξε ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι κ.ά. Θα παραμείνω μόνο στον λόγο που προέβαλε ο John Koenig για να αιτιολογήσει -πλην όμως ματαίως- τη διπλωματική του παρατυπία. Δήλωσε επί λέξει ότι «απλώς ήθελε να ακούσει τις απόψεις του κόσμου». Δηλαδή να βολιδοσκοπήσει, να μελετήσει τις αντιδράσεις, να σφυγμομετρήσει την κοινή γνώμη, να διαπιστώσει αν ο λαός κοιμάται ή είναι ξύπνιος, έχει ακόμα αντιστάσεις, μπορεί ακόμα να σκέφτεται και να αντιδρά κ.τ.λ.
Συνειρμικά μεταφέρω τους συλλογισμούς μου σε παρόμοια συμπεριφορά του Αμερικανού πρέσβη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, όπου σε συγκέντρωση μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, ο κ. Koenig -σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες- πρότεινε στους Αμμοχωστιανούς να αρχίσουν να σκέφτονται την επιστροφή των κατοίκων της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου (16.73% της συνολικής έκτασης της πόλης) κάτω από τ/κ διοίκηση.
Προφανώς ο Αμερικανός πρέσβης βολιδοσκοπούσε τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση θέλοντας τότε -όπως και τώρα- «να ακούσει τις απόψεις του κόσμου», πιθανώς για να διαμορφώσει την πολιτική των ΗΠΑ επί του θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιες απόψεις άκουσε για τη βολιδοσκόπησή του ο Αμερικανός πρέσβης, αφού από ό,τι αντιλαμβάνομαι το ΕΒΕΑ δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση για τη συνάντησή του με τον κ. Koenig, ούτε και δημοσιοποιήθηκαν οποιεσδήποτε αντιδράσεις των Αμμοχωστιανών που συμμετείχαν στον διάλογο.
Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου μιλώντας στον Παύλο Μυλωνά στη μεσημβρινή εκπομπή του Mega λίγες μέρες μετά την εκδήλωση, τού αποκάλυψε ότι εξέφρασε τη διαφωνία του στον Αμερικανό πρέσβη, λέγοντάς του «Read my lips». Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, «άκρα του τάφου σιωπή» σε σχέση με τη βολιδοσκόπηση του Αμερικανού πρέσβη προς τους νόμιμους ιδιοκτήτες της πόλης του Ευαγόρου. Αφού λοιπόν -έστω και τώρα- μάθαμε πως ο John Koenig συνηθίζει «να ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα», όπως λέει και η γνωστή ρήση, ας πάρει -έστω και τώρα- την απάντησή του από όλους τους Αμμοχωστιανούς:
Ότι η πόλη της Αμμοχώστου ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της, που εκδιώχθηκαν με τη βία των όπλων από τα σπίτια και τις περιουσίες τους και ότι η βολιδοσκόπηση του Αμερικανού πρέσβη συνιστά από μόνη της όχι μόνο διπλωματικό ατόπημα αλλά και πολιτικό σκάνδαλο, αφού η πρότασή του από μόνη της ευρίσκεται σε πλήρη αντίφαση και σύγκρουση με τα ψηφίσματα 550/1984 και 789/1992, τα οποία υιοθέτησε ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή η σιωπή μας συνεχιστεί, ο εδώ εκπρόσωπος των ΗΠΑ θα πάρει το μήνυμα ότι τόσον οι Αμμοχωστιανοί όσο και όλοι οι Ελληνοκύπριοι -εκτοπισμένοι και μη- έχουν παραδοθεί στο έλεος των κατακτητών τους και έχουν δώσει λευκή επιταγή για τη διαχείριση του μέλλοντός τους και του μέλλοντος των παιδιών τους από τον οποιοδήποτε που θέλει να ασελγήσει πάνω στην τιμή, την αξιοπρέπεια και την ηθική τους.
Ακούει κανείς;

Υ.Γ. Τώρα που ο Αμερικανός πρέσβης «αποκαθηλώθηκε» και δεν τρομάζει το σχήμα ή το αξίωμά του, οφείλουν οι συνδαιτυμόνες του στις 13/1/2015, δηλ. τα μέλη του ΕΒΕ Αμμοχώστου, να διευκρινίσουν κάτι το οποίο δίχασε ήδη τους Βαρωσιώτες και τους άφησε στη βασανιστική αμφιβολία. Έκανε ή όχι ο πρέσβης τη βολιδοσκόπηση ή την αναφορά για επιστροφή της περίκλειστης πόλης κάτω από τ/κ διοίκηση; Αν ναι, τότε οφείλουν οι Αμμοχωστιανοί μια απάντηση στον κ. Koenig. Αυτή την απάντηση που προσδοκούσε να έχει ρίχνοντας την... κουβέντα του!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΡΦΙΤΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Ευρωπαϊκού Κόμματος στον Δήμο Αμμοχώστου
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.