3/3/15

Πρόκληση εκτός ορίων

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Νετανιάχου θα μιλήσει σήμερα στο Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον εναντίον της διευθέτησης του προβλήματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν που ετοιμάζονται να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία. Με μόνο ορατό και εν μέρει αμφίβολο κέρδος την ψηφοθηρία εν όψει των εκλογών στο Ισραήλ σε δύο βδομάδες, ο Νετανιάχου βρίσκεται στις ΗΠΑ παρά την αντίθετη βούληση του Ομπάμα, ο οποίος δεν θα τον συναντήσει, ενώ ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν δεν θα είναι παρών στην ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ στο Κογκρέσο.

Με δεδομένο ότι ο Ομπάμα θα βρίσκεται για άλλα δύο χρόνια στον Λευκό Οίκο και με ισχυρή την πιθανότητα ο Νετανιάχου να εξακολουθήσει μετεκλογικά να είναι πρωθυπουργός, η περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Νετανιάχου δεν εκφράζει απλώς την ανησυχία του για την επικείμενη πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν. Αναμειγνύεται χωρίς προσχήματα στο πλευρό των Ρεπουμπλικάνων στην παρατεταμένη προεκλογική αντιπαράθεση για τις εκλογές του 2016, με την εξωτερική πολιτική να είναι το προνομιακό πεδίο στο οποίο οι αντίπαλοι του Ομπάμα προσπαθούν να αποδομήσουν την αξιοπιστία των Δημοκρατικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα οργανωμένο λόμπι αντιδρά σε μια σημαντική στροφή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το 1971-72 το λόμπι της Ταϊβάν έκανε ό,τι μπορούσε για να παρεμποδίσει τους Νίξον - Κίσινγκερ να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Κίνα του Μάο, ενώ σήμερα το κουβανικό λόμπι του Μαϊάμι δίνει σκληρή μάχη οπισθοφυλακής για να καθυστερήσει την υλοποίηση της απόφασης του Ομπάμα για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Ιράν, το σαουδαραβικό λόμπι κάνει ό,τι μπορεί για να την καθυστερήσει, αλλά προσεκτικά και διακριτικά. Ο Νετανιάχου ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης, σε σημείο που να φέρνει σε δύσκολη θέση το φιλοϊσραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ που είχε προνομιακή πρόσβαση και επιρροή στο Δημοκρατικό Κόμμα. Για να διατηρήσει την επιρροή του, θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αποστασιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου οδηγεί το Ισραήλ σε πρωτοφανή απομόνωση, καθώς σήμερα αλλά και για το ορατό μέλλον προβάλλει ως αδύνατη η συγκρότηση ενός μετώπου δυσαρεστημένων από την προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία δίπλα στο εβραϊκό κράτος.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.