26/9/18

Γιώργος Πρεβελάκης: Τα λάθη και η λήθη της Αριστεράς

Γιώργος Πρεβελάκης
Ε​​ίθισται να παραλληλίζονται οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Οι κοινές πορείες, όμως, αποκλίνουν σαφώς κατά την κρίσιμη περίοδο μετά τη γερμανική κατοχή, παρά τις αναλογίες στα ιστορικά και πολιτικά δεδομένα. Η απόκλιση οφείλεται στην εκ διαμέτρου αντίθετη στάση τής εκατέρωθεν Αριστεράς.
Το γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα δέχθηκε να ενταχθεί στο πολιτικό σύστημα. Συνέβαλε, έτσι, στη δημοκρατική ομαλότητα και την αναδιοργάνωση της χώρας. Η Γαλλία κατόρθωσε να ξεπεράσει την κρίση της απο-αποικιοποίησης και να διεκδικήσει πρωτεύοντα ευρωπαϊκό και διεθνή ρόλο. Η επακόλουθη πνευματική ακτινοβολία της έχει ως αφετηρία την ατμόσφαιρα ιδεολογικής ελευθερίας, η οποία δημιουργήθηκε και εξαπλώθηκε χάρη στη συνεννόηση Αριστεράς και Δεξιάς κατά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων.
Στην Ελλάδα, αντιθέτως, το ΚΚΕ, χωρίς στρατηγική σκέψη, αντί για συμβιβασμό, επεδίωξε τη ρήξη, τη σύγκρουση. Ως συνέπεια, το κόμμα όδευσε στην καταστροφή και η χώρα οπισθοδρόμησε κοινωνικά και πολιτικά. Η βαριά σκιά του Εμφυλίου ελάφρυνε μετά τη δικτατορία και την κυπριακή ήττα. Η ad hoc εθνική συμφιλίωση λειτούργησε χάρη στην ανανεωμένη ηγεσία στα δύο ΚΚΕ, όπου πρωτεύοντα ρόλο διαδραμάτισε ο πρωτεργάτης της κομμουνιστικής αυτοκριτικής, ο Λεωνίδας Κύρκος: «Επρεπε να δούμε το χάος που σπέρναμε», είπε σχολιάζοντας τα Δεκεμβριανά στην τελευταία του συνέντευξη. «Περιτρίμματα», «άνθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά προπαιδεία», χαρακτήρισε τα τότε ηγετικά στελέχη τα οποία, με τις αποφάσεις τους, οδήγησαν τη χώρα στην άβυσσο του Εμφυλίου και τους οπαδούς τους σε φυλακές, εξορίες και εκτελεστικά αποσπάσματα.

Μετά την Κατοχή, η ελληνική Αριστερά βρέθηκε μπροστά σε μιαν ανέλπιστη ευκαιρία να επηρεάσει αποφασιστικά την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας. Καλώς ή κακώς, η πολιτική ηγεσία της χώρας ήταν απαξιωμένη. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα, με τη συμφωνία της Γιάλτας, είχε ενταχθεί στην επιρροή της Δύσης. Ομως, το 1944 ο Ψυχρός Πόλεμος δεν είχε καν ξεκινήσει. Η συμμετοχή της κομμουνιστικής Αριστεράς στη νέα πολιτική αρχιτεκτονική ήταν απολύτως εφικτή. Το σπάνιο αυτό παράθυρο ευκαιρίας έκλεισε, καθώς επεκράτησαν ο τακτικισμός και ο τυχοδιωκτισμός.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα προέκυψαν και πάλι συνθήκες οι οποίες επέτρεψαν στην Αριστερά να πρωτοστατήσει στην ελληνική πολιτική ζωή. Η κρίση που ξέσπασε το 2010, αν και μη συγκρίσιμη με την εμπειρία της Κατοχής, οδήγησε επίσης στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Στη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας διαμορφώθηκε ένα ισχυρό αίτημα για αλλαγή. Η Αριστερά διέθετε έντονη παρουσία και επιρροή στα πάσης φύσεως πολιτικο-κοινωνικά δίκτυα· ταυτοχρόνως, όμως, η περιορισμένη κοινοβουλευτική της ισχύς τής επέτρεπε να καλλιεργεί μια εικόνα αντισυστημικότητας. Ετσι, για πρώτη φορά έπειτα από επτά δεκαετίες, της δόθηκε η δυνατότητα να διεκδικήσει την πολιτική ηγεμονία. Με κατάλληλες συμμαχίες, είχε το έδαφος να εισαγάγει ριζικές τομές στη νοσούσα ελληνική κοινωνία.

Η Αριστερά επανέλαβε, όμως, τις παλαιές συμπεριφορές. Τα στρατηγικά λάθη της τρέχουσας ηγεσίας έχουν επισημανθεί, έσωθεν και έξωθεν – είναι ανάλογα με τις αστοχίες της ηγεσίας του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1940: κακή εκτίμηση των διεθνών συσχετισμών, υπεροπτική αντιμετώπιση των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων, διχαστικός λόγος, πολιτική βουλησιαρχία, τυχοδιωκτισμός, αυταρχισμός.

Καθώς η θητεία της παρούσας διακυβέρνησης λήγει, η αποτυχία της είναι πανταχόθεν ορατή. Η ελληνική Αριστερά απεδείχθη κατωτέρα των περιστάσεων. Εχασε την ευκαιρία να καταστεί δομικός παράγων για τον εκπολιτισμό της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Εάν οι επόμενες εκλογές οδηγήσουν σε σταθεροποιητικό αποτέλεσμα, η κυβερνώσα Αριστερά πολιτικά θα ξαναβρεθεί, λίγο πολύ, στη θέση την οποία κατείχε πριν από τη μεγάλη ευκαιρία – και μάλιστα με σημαντικά μειωμένη πνευματική και ιδεολογική επιρροή. Στην αντίθετη περίπτωση πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας, θα επιφορτιστεί με βαριές ευθύνες, όπως η ηγεσία του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1940. Η Ιστορία διαδραματίζεται αρχικά ως τραγωδία και, κατόπιν, επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Η σύγκριση του 1944 με το 2015 μοιάζει να επιβεβαιώνει το απόφθεγμα του Μαρξ· δεν μπορούμε, πάντως, ακόμη να είμαστε βέβαιοι ότι θα αποφευχθεί η «περιπέτεια» – μια τραγική κατάληξη.

Αφανείς ενέργειες στην πολιτική αρένα μπορούν να οδηγήσουν σε αλληλουχία εξελίξεων οι οποίες, στην κατάλληλη συγκυρία, καθίστανται καθοριστικές. Πόσοι εκτός αριστερού «γκέτο» έδωσαν σημασία στον μεταπολιτευτικό οξύ ανταγωνισμό ανάμεσα στα στελέχη τού πάλαι ποτέ ΚΚΕ Εσωτερικού; Πόσοι διεπίστωσαν ότι απέβη εις βάρος των ανανεωτικών και πεπαιδευμένων; Στους επικρατήσαντες έλαχε ο κλήρος να διαχειριστούν τη δεύτερη ιστορική ευκαιρία της Αριστεράς. Ασυγκρίτως διαφορετικές θα ήταν σήμερα οι προοπτικές της χώρας, αν είχαν επιβιώσει, αν δεν είχαν εξοντωθεί πολιτικά, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης και ο Γρηγόρης Γιάνναρος· στελέχη με στρατηγική σκέψη, ευρωπαϊκό άνοιγμα, γενική παιδεία και, μην το υποτιμούμε, χιούμορ… – εν δυνάμει, οι συνεχιστές του Λεωνίδα Κύρκου.

* Ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης είναι καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη (Paris I).
Καθημερινή

7 σχόλια:

  1. Όταν από το 1941 έως 1944 γεμίζεις όλα τα ξεροπήγαδα και τις χαράδρες με σφαγμένους Έλληνες αθώους σε όλη την επικράτεια, νομοτελειακά οδηγείς τα πράγματα σε ένοπλη ανταρσία. Με εργαλεία το φθονείν , το μαχαίρι και το ντουφέκι, έχεις πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναγκαστικά θα σχολιάσω αδρά. Μαυραγορίτικη κουτοπόνηρη Δεξιά και δολοπλόκα χιλιαστική Αριστερά. Έτοιμοι να αλληλοφαγωθούν και πρόθυμοι να τα βρούν με έξωθεν εχθρούς των εχθρών τους, αλλά ποτέ (φεύ) μεταξύ τους. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού και του θετικού δυναμικού της χώρας κιμάς στις δυό μυλόπετρές τους, θυσία στους άθλιους βωμούς τους. Ακόμα και τώρα, μέσα στην τυφλότητά τους, προτιμούν να γίνονται εργαλεία στα σχέδια των μεγάλων γεωπολιτικών συμερόντων που αντιμάχονται σε μια τώρα πλέον θανάσιμη αναμέτρηση, παρά να συνεννοηθούν ρεαλιστικά για να πορευτούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια προς κάποιο καλύτερο μέλλον. Ο κόσμος χάνεται και αυτοί κοιτάνε πώς να βγάλουν ο ένας το μάτι του άλλου. Ούτε καν εθνικό συμβούλιο ασφαλείας ούτε καν ανεξάρτητη δημόσια διοίκηση. Με τα τόσα νεοανακαλυφθέντα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μέσα σε τόσο δύκολο διεθνές πεδίο, με τέτοιες ηγεσίες κινδυνεύουμε να γίνουμε Σαουδαραβία ή Βενζουέλα. Γιατί όχι Νορβηγία; Τόση αθλιότητα πιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχῶς ἔτσι εἶναι. Αὐτή εἶναι ἡ πολιτική οὐσία.
      Τά πολλά θύματα, καί ἀδίκως φονευθέντες καί δικαίως φονευθέντες, ἑκατέρωθεν, στηρίζουν τό παιχνίδι διαιρέσεώς μας ὑπό τῶν ξένων.
      Ἄς τούς κάνουμε λοιπόν κατ' ἔτος, κάθε Δεκέμβριο, ἀπό κοινοῦ μνημόσυνα ὅλων, καί δεξιῶν καί ἀριστερῶν, ὥστε νά εἰρηνεύσουμε ὅλοι, καί ἐμεῖς καί ἐκεῖνοι.

      [Τοῦτο ἐπιγόντως! Προτοῦ ὁ ἂριστερός πολιτικός παραλογισμός ("δέν ἔχει σημασία τό ἔθνος", κλπ) , καί ὁ δεξιός ἐκσυγχρονιστικός ἐκβαρβαρισμός ("ἔχει σημασία ὄχι τόσο τό ἔθνος, ὅσο ἡ παγκοσμιοποίηση, ἡ "Εὐρώπη" κ.ο.κ.) , ἐπιχειρήσουν νά κάνουν "χωρισμό κράτους ἀπό τήν Ἐκκλησία" στήν Ἑλλάδα, γιά νά τήν διαλύσουν εὔκολα οἱ ξένοι- Γερμανῶν καί Τούρκων περιλαμβανομένων].

      Διαγραφή
    2. Ελάχιστη ανταπάντηση. Δεν συμφωνώ με την απάντηση του αναγνώστη Καβάσιλα (δεύτερο μέρος). Σε σειρά άλλων σχολίων μου έχω αναφερθεί στο ότι δεν βλέπω καμία λύση στη θεοκρατία ούτε στους αγίους και τις ομοδοξίες. Η εκκλησία αλέθεται άσοφα στις ιδιες μυλόπετρες. Ενδιαφέρομα για τα θεμελιακά συμφέροντα τω ανθρώπων (α) της πατρίδας μας και μάλιστα (β) σε τούτη τη ζωή.

      Διαγραφή
  3. Με 28.000 απαχθέντα παιδιά και την μετεγκατάστασή τους στο πάλαι ποτέ παραπέτασμα από τους κ/συμμορίτες, άντε να κάνεις προκοπή...Πιστά σκυλιά ξένων συμφερόντων και δη του πανσλαβισμού...
    ΄Οσο για την λήθη, αυτή αφορά μόνο την μία πλευρά και αυτή δεν είναι η συμμορίτικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιστημονικός αντι-κουκουεσμός εν ετη 2018.... τα παρτάλια της αριστεράς (κατά παγκάλου έκφραση) είναι μορφωμένοι άνθρωποι... οι καλοί της αριστερας.... χαχαχα

    Μπαμ κάνει ο Στραβελάκης ότι είναι από αυτούς που θα ήθελε συμφιλίωση τότε....χαχαχα

    Είναι ο άνθρωπος επιστήμονας και ουδέτερος παρατηρητής.... χαχαχα

    Αφιερωμένο στον συγγραφέα: και μετά ξύπνησες αγόρι μου...ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O καθηγητής κ. Πρεβελάκης προκειμένου να τεκμηριώσει την αντισύριζα λογική του προβάλλει μια ιδιαίτερα αρνητική κριτική της πολιτικής του σταλινικού ΚΚΕ, που δεν έχει καμιά σχέση με τον σύριζα. Παραβλέπει δηλαδή ότι η ιδεολογική σύγκρουση μέσα στο ΚΚΕ κατέληξε στην διάσπαση του το 1968 από την οποία προήλθε το ΚΚΕ εσ, και στη συνέχεια ο σύριζα.
    Ακολούθως παρακάμπτει την ιστορία, «ξεχνά» ότι ο Τσώρτσιλ φανερά επιδίωκε τον εμφύλιο όπου παρασύρθηκε το ΚΚΕ και νικήθηκε.
    Τέλος συσχετίζει το 1944 με το 2015. Συσχετίζει την ( αποτυχημένη για το ΚΚΕ) ένοπλη σύρραξη με την προσπάθεια του αναθεωρητικού συριζα μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες να βγάλει την χρεοκοπημένη χώρα από τα μνημόνια.Κουβέντα δεν κάνει για το υπερχρέος για τα μνημόνια για την χρεοκοπία που απασχολούσαν όλη την Ελληνική κοινωνία και μας μιλά με γενικόλογες αοριστολογίες ότι « με κατάλληλες συμμαχίες είχε το έδαφος να εισαγάγει ριζικές τομές στη νοσούσα Ελληνική κοινωνία».
    Όλως παραδόξως ο κ. Πρεβελάκης είναι καθηγητής στη Σορβόνη και μάλιστα καθηγητής Γεωπολιτικής που συγκρίνει καταστάσεις τελείως ανόμοιες για να καταλήξει στο χωρίς αιτιολογία και τεκμηρίωση συμπέρασμα του ότι «η αποτυχία είναι πανταχόθεν ορατή»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.