1/6/09

ΖΩΡΖ ΓΚΥΜΠΕΛ :«Η ιστορία του είναι η δική μου»

Ο Εβραίος Ζωρζ Γκυμπέλ πέρασε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κρυμμένος σε οικογένειες Γάλλων αντιστασιακών. Εβδομηντάρης σήμερα, φιλοξενεί εδώ κι έναν χρόνο έναν νεαρό Μαροκινό λαθρομετανάστη και τον βοηθάει να αποφύγει την έκδοση.
O 20χρονος Αλάε-Εντίν έφτασε στα 14 του στη Γαλλία από το Μαρόκο. Οι γονείς του τον εμπιστεύτηκαν στη θεία του, που έχει γαλλική υπηκοότητα. Συνελήφθη ως λαθρομετανάστης λίγο μετά την ενηλικίωσή του, το 2007, όμως κινητοποιήθηκαν οι συμμαθητές του στο Επαγγελματικό Λύκειο του Μπρον (προάστιο της Λυών)

και έτσι κατάφερε να τελειώσει το σχολικό έτος και να πάρει το απολυτήριό του. Όμως πέρυσι τον Αύγουστο η νομαρχία αρνήθηκε να του δώσει βίζα για να συνεχίσει τις σπουδές του και τον έκλεισαν και πάλι σε κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών. Ένας δικαστής τον αποφυλάκισε θέτοντάς τον υπό περιορισμό κατ΄ οίκον, όμως κατόπιν των συμβουλών του Δικτύου Εκπαίδευση Χωρίς Σύνορα (RΕSF), μιας ένωσης που μάχεται κατά της απέλασης παιδιών μεταναστών που σπουδάζουν στη Γαλλία, δεν επέστρεψε στο σπίτι της θείας του. «Με προειδοποίησαν ότι η αστυνομία θα ξαναρχόταν πολύ γρήγορα και αυτό ακριβώς συνέβη», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ζωρζ Γκυμπέλ, μέλος της γαλλικής εβραϊκής Ένωσης για την Ειρήνη, κλήθηκε να τον φιλοξενήσει. «Είχα πει πως ήμουν διαθέσιμος σε περίπτωση ανάγκης, αλλά δεν είχα προβλέψει να φιλοξενήσω κάποιον επ΄ αόριστον. Τελικά το πράγμα πήγε καλά: είναι κάπως σαν εγγονός μου, έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, τρώμε μαζί όταν είναι εδώ», λέει ο Γκυμπέλ, πρώην ανθοπώλης και σήμερα συνταξιούχος. Τις πρώτες εβδομάδες ο Αλάε-Εντίν έμενε κλεισμένος στο σπίτι, από τον φόβο της αστυνομίας. Μετά ξανάρχισε μια σχεδόν φυσιολογική ζωή. «Ο Ζωρζ με βοήθησε να βρω λίγη δουλειά στη μαύρη», λέει. Κατά καιρούς επισκέπτεται τη θεία του, όμως η αστυνομία έχει επιστρέψει επανειλημμένα για να τον αναζητήσει και δεν κοιμάται ποτέ στο σπίτι της. «Αν δεν έμενα στο σπίτι του Ζωρζ, θα ήμουν στον δρόμο», λέει.

«Το φακέλωμα των ξένων, οι ποσοστώσεις στις συλλήψεις, οι φυλακές για ξένους: οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα εναντίον των μεταναστών χωρίς χαρτιά, είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούσε η (δωσιλογική) κυβέρνηση του Βισύ εναντίον των Εβραίων», λέει ο Γκυμπέλ. «Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα στον ναζισμό και τη γαλλική μεταναστευτική πολιτική. Η τύχη των λαθρομεταναστών μετά την απέλαση δεν είναι τα στρατόπεδα εξόντωσης. Όμως αυτό που συμβαίνει είναι κάπως το ίδιο: απομακρύνονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά που κρίνονται “υπεράριθμοι για τη γαλλική οικονομία” μέσα σε πλήρη αδιαφορία για την τύχη που θα έχουν αφού περάσουν τα σύνορα». Το Σάββατο, σε πολιτική τελετή στο δημαρχείο της Λυών, ο Ζωρζ Γκυμπέλ έγινε νονός του Αλάε-Εντίν. Η περίπτωση του νεαρού θα εξεταστεί αύριο από το διοικητικό δικαστήριο της Λυών.
ΝΕΑ

5 σχόλια:

  1. Δλδ η Γαλλία κρίνει ανάλογα με τον αριθμό και τους λοιπούς του διώχνει.....Και αυτό είναι δημοκρατικό εμείς που θέλουμε απλά να μην έχουμε υπο κατοχή το κέντρο της Αθήνας είμαστε ρατσιστές και φασίστες.Η Γαλλία που αν δεν με απατά η μνήμη μου είναι κάπου στα 80.000.000 ίσως και παραπάνω 90 και δεν θέλει πάνω από κάποιο αριθμό ξένους .Εμείς δλδ που είμαστε ούτε 10 πόσους θα πρέπει να δεχτούμε για να αφομοιωθούμε καλύτερα.
    Καλημέρα σε όλους
    Χριστίνα :) ΚΑλημέρα κ. Σάββα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι μόνο το κέντρο της Αθήνας. Ελάτε μια βολτα σαλονίκη να πάθετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν μείνουμε στην ίδια την είδηση που κουβαλά το άρθρο πέρα από τους συναισθηματισμούς βλέπουμε πως ένα δημοκρατικό κράτος όπως η Γαλλία εφαρμόζει μεταναστευτική πολιτική έναντι ανθρώπων που προέρχονται από πρώην αποικίες της από τις οποίες είχε κέρδη από την θεμιτή ή αθέμιτη εκμετάλλευσή τους. Στην Ελλάδα είχαμε ποτέ οποιεσδήποτε αποικιακές σχέσεις εκμετάλλευσης με το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Σομαλία και δε το γνωρίζω; Δεν μπορούμε να δούμε ότι δεν έχουμε την δυνατότητα να τους «σώσουμε» όλους; Τι κανόνες θα εφαρμοστούν για την ομαλή αφομοίωση όλων αυτών που έρχονται στην ελληνική κοινωνία; Πού θα βρουν δουλειές και με ποιους όρους; Όλα αυτά αντικαθίστανται από το συναίσθημα. Αν πω ότι πρέπει τα σπίτια που μένουν στοιβαγμένοι μετανάστες να περνούν από υγειονομικούς ελέγχους και να ελέγχονται ως προς τον αριθμό των διαμενόντων πώς θα αντιμετωπιστώ; Ως φασίστας επειδή τολμώ να ψελλίσω το αυτονόητο; Ας πάει κάποιος έλληνας να βρει δουλειά ως ευρωπαίος πολίτης σε χώρα της Ε.Ε. να δούμε σε ποια χώρα δεν θα χρειαστεί να δηλώσει μόνιμο τόπο κατοικίας και αν δεν δηλώσει που μένει για πότε θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην Ελλάδα… Καλό είναι το συναίσθημα αλλά υπάρχουν και νόμοι μέσα στην ελληνική κοινωνία και αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται και αυτοί που έρχονται να τους σέβονται. Και πρώτα απ’ όλα έχουμε να σκεφτούμε αυτούς που ήδη ζουν εδώ έλληνες και ξένους. Τώρα για τον έμμεσο παραλληλισμό κρατικού ελέγχου και εφαρμογής των νόμων από μια δημοκρατική χώρα και του ναζισμού που κάνει το άρθρο. Ε, τι να πω! Ας πάνε στο Ισραήλ στο ποιο αντιναζιστικό κράτος του κόσμου και ας δούνε πως εφαρμόζονται οι νόμοι εκεί. Έτσι για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης για το πώς είναι αποτελεσματικό ένα κράτος και ταυτόχρονα θεωρείται δημοκρατία. Εκτός και αν για τους αρθρογράφους δεν είναι ούτε το Ισραήλ δημοκρατία. Τότε να πάρουμε σαν πρότυπο ίσως την Αμερική ή τέλος πάντων ας μας υποδείξουν τι θεωρούν πρότυπο αποτελεσματικού δημοκρατικού κράτους προς αντιγραφή για να καταλήξουμε σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Ελπίζω βέβαια να μην θεωρούν πρότυπο εφαρμογής νόμων την Σομαλία.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Τώρα για τον έμμεσο παραλληλισμό κρατικού ελέγχου και εφαρμογής των νόμων από μια δημοκρατική χώρα και του ναζισμού που κάνει το άρθρο. Ε, τι να πω! Ας πάνε στο Ισραήλ στο ποιο αντιναζιστικό κράτος του κόσμου και ας δούνε πως εφαρμόζονται οι νόμοι εκεί. Έτσι για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης για το πώς είναι αποτελεσματικό ένα κράτος και ταυτόχρονα θεωρείται δημοκρατία. Εκτός και αν για τους αρθρογράφους δεν είναι ούτε το Ισραήλ δημοκρατία. Τότε να πάρουμε σαν πρότυπο ίσως την Αμερική ή τέλος πάντων ας μας υποδείξουν τι θεωρούν πρότυπο αποτελεσματικού δημοκρατικού κράτους προς αντιγραφή για να καταλήξουμε σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Ελπίζω βέβαια να μην θεωρούν πρότυπο εφαρμογής νόμων την Σομαλία.- "

    ...

    Eευθεριε με καλυψες

    στο ισραηλε βλεπεις δεν υπαρχει κανενας που να επιβιωσε των στρατοπεδω και να συγκινειται απο τετοια παραμυθια

    εκει μιλανε για εποικισμο

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οπωσδήποτε η ενεξελεγτη μεταναστευση ειναι πρόβλημα .Αν σήμερα οι μετανάστες ειναι 2.500.000 ,τότε σε 5 χρόνια θα είναι 5.000.000.Ηδη δεν υπάρχουν δουλειές για τους Ελληνες και τους νόμιμους μετανάστες.Οπωσδήποτε πρέπει να φυλαχτούν τα σύνορα ΑΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ 2 πλοίων από τον περσικό επιστροφή των πλοίων από τη Σομαλία επιστροφή του στρατού από Αφγανιστάν και Βοσνία για να φυλάνε τα σύνορα.Το κράτος να δώσει σε όλους ταξιδιωτικά έγγραφα ή πολιτικό άσυλο πχ και να τους επιτρέψει να πάνε Γαλλία Αγγλία Ιταλία Ισπανία ,αντί να τους σκοτώνουνε στην πέτρου ράλλη [3 νεκροί] και να μη δίνουν άσυλο σε κανέναν. ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΔΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ?ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΑΝΕ ΤΑΓΚΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ και υπακούνε σε Μερκελ και Σαρκοζύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.