29/7/09

20 Ιουλίου 1903 : Η επανάσταση των Βουλγάρων του Iλιντεν

"Καπετάν Μίκης Ζέζας" - Παύλος Μελάς

Η θλιβερή επέτειος της 20ής Ιουλίου του 1903 (ημέρα του προφήτη Ηλία), μας θυμίζει τις δόλιες κινήσεις των Βουλγάρων εις βάρος του μακεδονικού Ελληνισμού.
Μια επέτειος, την οποία σήμερα θέλουν οι Σκοπιανοί να οικειοποιηθούν, παραποιώντας την ιστορική αλήθεια. Η επανάσταση του Ιλιντεν (Προφήτη Ηλία στην βουλγαρική) τον Ιούλιο του 1903 ήταν ενέργεια των Βουλγάρων Κομιτατζήδων με τρομοκρατικές καταστροφές σε ελληνικά χωριά, με δολοφονίες μητροπολιτών, ιερέων, διδασκάλων, προκρίτων, με εκτελέσεις αγνών πατριωτών και βανδαλισμούς σε εκκλησίες και σχολεία.

Αποκορύφωμα των απερίγραπτων βανδαλισμών εις βάρος του μακεδονικού Ελληνισμού ήταν η καταστροφή και η λεηλασία του Κρούσοβου στις 20 Ιουλίου 1903, (από το Κρούσοβο κατάγετε ο ευπατρίδης καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Βαβούσκος).
Κατά γενική λοιπόν ομολογία τα γεγονότα του Ήλντεν τα δημιούργησαν, οι Βούλγαροι Κομιτατζήδες, Σκοπιανοί δεν υπήρχαν τότε. Το Κρούσοβο ήταν η αιτία να ευαισθητοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η αποστολή αξιωματικών στην Μακεδονία (λοχαγός Κοντούλης, υπολοχαγός Παπούλας και ανθυπολοχαγοί Μελάς και Κολοκοτρώνης).
Έτσι άρχισε η Τρίτη περίοδος του Μακεδονικού Αγώνα (1904 – 1908) με πρωτεργάτες τον Ίωνα Δραγούμη, τον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη, τον Παύλο Μελλά, καπετάν Κώττα, τον καπετάν Βαγγέλη, τον Λάκη Νταηλάκη και εκατοντάδες Μακεδόνες αλλά και Έλληνες από τις υπόλοιπες περιοχές της πατρίδος μας. Σήμερα οι Βούλγαροι δεν προκαλούν και δείχνουν ότι παραιτήθηκαν από τις παλιές τους διεκδικήσεις. Αντίθετα οι Σκοπιανοί, θέλουν να παρουσιάσουν μια ανίερη πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας, δυστυχώς με τις ευλογίες κάποιων μεγάλων δυνάμεων.
Εμείς σαν Έλληνες έχουμε υποχρέωση να επαγρυπνούμε και να έχουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη. Η Μακεδονία είναι ελληνική.

Νικόλαος Φωτιάδης
Αντιστράτηγος ε.α.

Πηγή www.xronos.gr

5 σχόλια:

 1. >>Εμείς σαν Έλληνες έχουμε υποχρέωση να επαγρυπνούμε και να έχουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη. Η Μακεδονία είναι ελληνική.<<

  τα βιβλια ιστοριας μας τι λενε ?

  ή μηπως τα παιδια θα μαθουν την ιστορια απο την οικογεννεια και τους παπουδες ?

  οικογενεια και παιδεια εχουν διαβρωθει

  h

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εχω μιά απορία: Ο Προφήτης Ηλίας γιατί δεν έσωσε τότε τους Ελληνες; Προφανώς τους εξέλαβε σαν ιερείς του Βάαλ και σκέφτηκε να τους εξοντώσει. Οι Βούλγαροι που μας πετσόκοψαν στο Ιλιντεν, Ρωμηοί δεν ήσαν κι αυτοί; (Ρωμηός= ο Ορθόδοξος κάτοικος της πρώην Βυζαντινής Αυτοκρατορίας). Καλά, η Παναγιά πώς δεν μεσολάβησε να μην αλληλοσφάζονται οι αγαπημένοι της Ρωμηοί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Σήμερα οι Βούλγαροι δεν προκαλούν και δείχνουν ότι παραιτήθηκαν από τις παλιές τους διεκδικήσεις. Αντίθετα οι Σκοπιανοί, θέλουν να παρουσιάσουν μια ανίερη πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας,"

  Οι Βούλγαροι απλώς, προς το παρόν, εξυπηρετούνται από τους Σκοπιανούς.Κάτι να γίνει,θεωρούν πως λόγω της γλώσσας, μπορούν εύκολα να δείξουν ότι οι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι και άρα να διεκδικήσουν για τους εαυτούς τους ...ό,τι προορίζεται για τους Σκοπιανούς(βέβαια, τον τελευταίο λόγο έχουν άλλοι).Αν οι Βούλγαροι είχαν αλλάξει, δεν θα κρατούσαν ακόμα, τα κλεμμένα κειμήλια και χειρόγραφα από τα μοναστήρια του Αγ.Ιωάννου Προδρόμου Σερρών και της Παναγίας του Παγγαίου(...τα ελγίνεια της Μακεδονίας, όπως έχει πει γι'αυτά κάποιος).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμε 29 Ιούλιος 2009 10:47 μμ,

  οι Άγιοι δεν επενέβησαν, για τον ίδιο λόγο που δεν το έκαναν κι όταν οι γονείς σου αποφάσισαν να σε φέρουν στον κόσμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 4:39 κυνικότατο σχόλιο αλλά καλό!!!. Στα υπόψη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.