28/7/09

Πρώτος στόχος το καλό κλίμα

Τη ζωτική σημασία του άξονα συνεργασίας ΗΠΑ - Κίνας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον 21ο αιώνα ανέδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη των υψηλού επιπέδου διμερών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον χθες. Ο Μπαράκ Ομπάμα έριξε βάρος στις προοπτικές συνεργασίας και σύγκλισης, δεν δίστασε όμως να ζητήσει από την Κίνα σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα, πράγμα που τις καθιστά από τις πλέον σημαντικές διμερείς σχέσεις στον κόσμο», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, απευθύνοντας πρόσκληση για στενή συνεργασία, ώστε ν' αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η φιλοδοξία χωρών (ανέφερε τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν) να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Με αφορμή την έναρξη των στρατηγικών συνομιλιών και σε πνεύμα συνεργασίας, μήνυμα απηύθυνε από το Πεκίνο και ο πρόεδρος Χου Τζιντάο. «Οι χώρες μας», τόνισε, «οφείλουν να προσπαθήσουν να διευρύνουν τους τομείς συνεννόησης, να ρυθμίσουν τις διαφορές τους και να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία».

Πολλά, πάντως, χωρίζουν ΗΠΑ και Κίνα. Μεταξύ αυτών η μεταξύ τους εμπορική σχέση. Οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό τους ισοζύγιο με την Κίνα και η κυβέρνηση Ομπάμα σκοπεύει να πει στο Πεκίνο ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να περιμένει από τους Αμερικανούς καταναλωτές να βγάλουν την παγκόσμια οικονομία από την ύφεση. Πολλοί αντιπρόσωποι στο Κογκρέσο λένε ότι αν η Κίνα δεν αναλάβει δράση θα ζητήσουν νομοθεσία που θα της επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις. Από την άλλη, η Κίνα ζητάει μέτρα για τη μείωση του τεράστιου ελλείμματος του προϋπολογισμού στις ΗΠΑ.

Αμερικανοί πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν ότι, σε πρώτη φάση, υλοποιήσιμος στόχος της συνάντησης στην Ουάσιγκτον θα πρέπει να θεωρείται η δημιουργία καλού κλίματος. Υπηρετώντας τον, ο Ομπάμα επέμεινε στα θετικά μηνύματα, παραδέχτηκε όμως ότι «δεν τρέφει ψευδαισθήσεις πως ΗΠΑ και Κίνα θα συμφωνήσουν σε όλα». Σημείο διαφωνίας, οι ελευθερίες.

«Οπως σεβόμαστε τον αρχαίο πολιτισμό της Κίνας και τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά του, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η θρησκεία και ο πολιτισμός όλων των λαών και όλοι να εκφράζονται ελεύθερα», είπε ο Ομπάμα. «Αυτό περιλαμβάνει τις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες στην Κίνα, όπως βεβαίως θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις μειονότητες στις ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε με έμφαση στην ευθύνη της χώρας του και της Κίνας να ηγηθούν προσπαθειών για τη συγκράτηση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, ενώ ζήτησε και τη συνεργασία του Πεκίνου για μια παγκόσμια απάντηση στην κλιματική αλλαγή, εν όψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
(Πηγές: Ασ. Πρες, Γαλλικό)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.