29/7/09

Επανεκλογή του Μπαρζανί, ενώ οι ΗΠΑ προωθούν βελτίωση σχέσεων Αράβων-Κούρδων

Πρόεδρος του Κουρδιστάν επανεξελέγη ο Μασούντ Μπαρζανί με 69,57%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της ιρακινής εκλογικής επιτροπής. Συνάντηση με τον Μπαρζανί είχε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς που βρίσκεται στο Ιράκ, ο οποίος προέτρεψε για βελτίωση των σχέσεων Αράβων-Κούρδων και δήλωσε ότι είναι πιθανό να επισπευτεί η αμερικανική απεμπλοκή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρακινής εκλογικής επιτροπής, η κοινή λίστα των δύο ιστορικών κουρδικών κομμάτων, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν συγκέντρωσε των 57% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν.

Ο Μασούντ Μπαρζανί που επανεξελέγη πρόεδρος είχε την Τετάρτη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιράκ και στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η προσπάθεια προσέγγισης Αράβων και Κούρδων, οι οποίοι βρίσκονται σε διαμάχη για τον έλεγχο των πλούσιων σε κοιτάσματα πετρελαίου εδαφών της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν και ειδικότερα της επαρχίας Κιρκούκ. Η διαμάχη αυτή έχει δημιουργήσει φόβους και για πιθανή έκρηξη βίας.

Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί για να βοηθήσει να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο, διαβεβαίωσε ο Ρ.Γκέιτς τον Μ.Μπαρζανί.

Ο Γκέιτς είχε πει νωρίτερα το ίδιο και στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μαλίκι. «Υπενθύμισε στους οικοδεσπότες του ότι έχουμε όλοι θυσιάσει πολλά σε αίμα και χρήματα για να δούμε τα οφέλη των τελευταίων δύο ετών να χάνονται εξαιτίας πολιτικών διαφορών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Πενταγώνου, Γκέοφ Μόρελ.

Ο Μπαρζανί ανακοίνωσε ότι σύντομα ο Ιρακινός πρωθυπουργός θα μεταβεί στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν για συνομιλίες σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.

Επίσπευση της αποχώρησης;

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επισπευθεί η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, λόγω της συνεχιζόμενης, όπως δήλωσε, μείωσης της βίας στην περιοχή.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια πιθανότητα για μια μέτρια επίσπευση» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, τονίζοντας ότι οι συνθήκες ασφαλείας στο Ιράκ βελτιώνονται.

Ο Ρ.Γκέιτς δήλωσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις ΗΠΑ μία από τις 14 μάχιμες μονάδες που επιχειρούν στο Ιράκ, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 5.000 στρατιώτες θα επέστρεφαν σπίτι τους.

Επόμενος σταθμός του Γκέιτς είναι η Τουρκία.

Newsroom ΔΟΛ

3 σχόλια:

  1. κατασκοπεια στη Σαμοθρακη

    http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=1&artid=1036473&pg=3

    καποιος ειχε αναφερει σε σχολιο στο παρελθον οτι πιθανος στοχος καταληψης νησιου απο τουρκους να ειναι η Σαμοθρακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε νησί του Αιγαίου γι’ αυτό το λόγο έχει εξαγγελθεί το δόγμα του «ισοδύναμου τετελεσμένου» εδώ και πάνω από μια δεκαετία που σημαίνει ότι δεν αρχίζω διάλογο για ειρήνη αν δεν εφαρμόσω επί του δικού σου εδάφους τα τετελεσμένα που έχεις κάνει στο δικό μου έδαφος. Άρα, λίγη σημασία έχει αν είναι η Σαμοθράκη ή οποιοδήποτε άλλο νησί. Η στοχοθεσία από μέρους μας είναι συγκεκριμένη. Αυτό που εγώ ζητάω και προσπάθησε να το ψελλίσει ο κύριος Μεϊμαράκης είναι ότι η οποιαδήποτε συγκέντρωση δυνάμεων για δημιουργία τετελεσμένων πρέπει να είναι αιτία προληπτικού πολέμου. Ναι πρέπει να μπει στην ορολογία μας ο προληπτικός πόλεμος. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Δυστυχώς.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε: Περί προληπτικού πολέμου έχει μιλήσει αναλυτικά από ετών ο αείμνηστος Κονδύλης και τον καθύβρισαν οι γνωστοί ειρηνοκάπηλοι. Εδώ είναι άγνωστο αν σκεφτόμαστε, έστω, κάτι το αμυντικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.