ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΒΟΥΛΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε σήμερα με μαθητές της ελληνικής γλώσσας από την Ουκρανία, την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που επισκέφθηκαν τη Βουλή.
Ο κ. Σιούφας, αφού καλωσόρισε τα παιδιά, τους συνοδούς δασκάλους τους, και τη Δήμαρχο Ψυχικού και Πρόεδρο του Συνδέσμου «Οι Φίλοι της Μαριούπολης» κυρία Ειρήνη Κατσαρού, ανέφερε τα εξής:
«Χαίρομαι διπλά που σας συναντώ, πρώτον γιατί επισκέπτεστε τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία στηρίζει την προσπάθεια του Συνδέσμου «Οι Φίλοι της Μαριούπολης» και το πρόγραμμα για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία της Ουκρανίας και θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε σε αυτήν.
Ο δεύτερος λόγος που αισθάνομαι χαρά είναι ότι η συνάντησή μου με νέα παιδιά ελληνικής καταγωγής της αυριανής γενιάς από την Ουκρανία, την Αλβανία και τη FYROM, που είναι το μέλλον των χωρών όπου ζουν, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας που στηρίζεται σε σας, στη σωστή σας μόρφωση, στη γνώση και βεβαίως στην εμβάθυνσή σας στο ελληνικό πνεύμα, καθώς οι ρίζες σας είναι ελληνικές, με ωθεί να σας προτρέψω να συνεχίσετε αυτή την παράδοση. Την ελληνική παράδοση του πολιτισμού και του πνεύματος και να τη διατηρήσετε μεγαλώνοντας στις χώρες που ζείτε και θα σταδιοδρομήσετε.
Το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει από το 2003, επί προεδρίας του τότε Προέδρου Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος σήμερα, λόγω κωλύματος, δεν θα είναι μαζί μας όπως όλες τις προηγούμενες χρονιές και θέλω να σας μεταφέρω τους ιδιαίτερους χαιρετισμούς και τις ευχές του. Επίσης, σας μεταφέρω την αγάπη και τις ευχές της πρώην Προέδρου της Βουλής κυρίας Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα για καλή πρόοδο και καλοτυχία στη ζωή σας, γιατί και εκείνη δεν είναι σήμερα μαζί μας.
Το πρόγραμμα αυτό είναι μία σημαντική προσπάθεια που κάναμε, ως Βουλή, με την κυρία Δήμαρχο, που είναι η ψυχή αυτού του προγράμματος, για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία της Ουκρανίας. Μία προσπάθεια που γίνεται επίσης, στην Αλβανία και στην FYROM και φέρνει πιο κοντά τους πολιτισμούς των χωρών μας και ιδιαίτερα τα παιδιά των κατοίκων αυτών των χωρών, που είναι ελληνικής καταγωγής.
Συγχαίρω θερμά τους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν αυτό το πρόγραμμα, αλλά και όσους συμμετέχουν και στηρίζουν τέτοια προγράμματα.
Θέλω να σταθώ σε ένα σημείο, στο οποίο θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνετε και εσείς κοινωνοί. Πρόκειται για την προσπάθεια και τη στήριξη που δίνει η Βουλή των Ελλήνων στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία, στο οποίο διδάσκεται και η ελληνική γλώσσα, αλλά και ο ελληνικός πολιτισμός τόσο σε Ουκρανούς και Ρώσους όσο και σε ελληνικής καταγωγής φοιτητές. Πρόσφατα μάλιστα, η Βουλή των Ελλήνων ενίσχυσε οικονομικά το Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης για να ανακαινίσει τη φοιτητική του εστία. Θέλω επίσης, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη που φιλοξενεί τα παιδιά στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων.
Θέλω να σας ευχηθώ, μέσα από την καρδιά μου, καλή διαμονή στην Ελλάδα και στην Αθήνα και εκ μέρους όλων των πτερύγων της Βουλής των Ελλήνων να έχετε καλή πρόοδο και να είστε καλότυχα.
Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί σ’ αυτή τη συνάντηση έχουμε μαζί μας τον πρώην Υπουργό και Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς τον κ. Γρηγόρη Νιώτη, ο οποίος βρίσκεται εδώ εκπροσωπώντας την Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τον απανταχού ελληνισμό, καθώς και το συνάδελφο βουλευτή Σερρών κ. Τάσο Καριπίδη».
Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού συνεχάρη τους συντελεστές του εκπαιδευτικού προγράμματος και τους προέτρεψε για τη συνέχιση των προσπαθειών τους απευθύνθηκε στη Δήμαρχο Ψυχικού κυρία Κατσαρού διαβεβαιώνοντάς την ότι το πρόγραμμα θα έχει τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων για πάρα πολλά χρόνια.
Η κυρία Κατσαρού, λαμβάνοντας το λόγο, ευχαρίστησε τη Βουλή και τον Πρόεδρό της και ανέφερε ότι: «Από τη δημιουργία ήδη του Συνδέσμου Φίλων της Μαριούπολης, εδώ και 10 χρόνια, οπότε και ο Δήμος Ψυχικού υιοθέτησε το «Κυριακάτικο» σχολείο, σήμερα τα υποστηριζόμενα σχολεία φθάνουν τα 17 σε Ουκρανία, Αλβανία και FYROM, εκ των οποίων τα τρία συντηρούνται από τη Βουλή. Παράλληλα, ο Δήμος Ψυχικού ενισχύει με τη σειρά του το Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, ενώ υπογραμμίζεται ότι όλοι οι δάσκαλοι που προσλαμβάνονται σε αυτά τα σχολεία προέρχονται από αποφοίτους της Σχολής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.
Συγκινητική ήταν η στάση των μαθητών που, από την πλευρά τους, ευχαρίστησαν θερμά για την προσφορά της Βουλής απαγγέλλοντας παράλληλα ποιήματα και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, καθώς και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια.
Τέλος, τη βαθιά τους συγκίνηση εξέφρασαν δύο εκ των συνοδών δασκάλων: ο κ. Θανάσης Στεργίου που συνόδευε 15 μαθητές από το Μοναστήρι της FYROM και η διευθύντρια του μειονοτικού σχολείου στους Αγίους Σαράντα κυρία Λίνα Βάσου.
Ο κ. Στεργίου μάλιστα, στην ομιλία του ανέφερε: «Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία των παιδιών μας από το Μοναστήρι της FYROM στην Ελλάδα, στην κατασκήνωση του Αγ. Ανδρέα του Δήμου της Αθήνας και για τη συμβολή σας ώστε να συναντηθούν με παιδιά από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την καρδιά τους με αυτό που λέγεται Ελλάδα και ελληνικός πολιτισμός. Γιατί τα 15 παιδιά από το Μοναστήρι έχουν ελληνικές ρίζες. Για αυτό παρακαλώ να δεχτείτε τις ευχαριστίες και τη βαθιά ευγνωμοσύνη τόσο εμού όσο και των παιδιών για την αναγνώριση από μέρους σας των προσπαθειών μας για την αναβίωση, αξιοποίηση και διάδοση του ανεπανάληπτου, διαχρονικού και μοναδικού ανά τους αιώνες ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει ανώτερος σκοπός απ’ αυτόν της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Εμείς θέλουμε να προωθούμε την αξεπέραστη ελληνική γλώσσα και να την περνάμε στην αιωνιότητα, να συνεχίζουμε αυτό που αιώνες πριν οι αρχαίοι Έλληνες, φεύγοντας από την πατρίδα τους, που ήταν εστία του πολιτισμού, μετέφεραν τη φλόγα της ελληνικής γλώσσας σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Έτσι, ως γνήσια τέκνα των αρχαίων κοινών προγόνων μας, θέλουμε η ελληνική γλώσσα να γίνει πρώτη γλώσσα στα Βαλκάνια που θα είναι δυναμικό στοιχείο σ’ αυτές τις χώρες και περιοχές. Επειδή πιστεύουμε ότι η ελληνική γλώσσα αποτελεί το μέσον εξανθρωπισμού και εκπολιτισμού της γήινης κοινωνίας εργαζόμαστε με σκοπό την εξάπλωσή της και την αφύπνιση των ξεχασμένων Ελλήνων της FYROM».
Η κυρία Βάσου από την πλευρά της είπε τα εξής: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, και εκ μέρους των παιδιών, που μας δίνετε την ευκαιρία να βρεθούμε εδώ κοντά σας από τη Βόρειο Ήπειρο. Σας αγαπάμε πάρα πολύ εμείς στην Αλβανία και σας λέμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, που μας δίνετε τη δυνατότητα να διδάξουμε την ελληνική γλώσσα και όχι μόνο. Στο σχολείο το δικό μας το πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την ελληνική γλώσσα, αλλά και την ιστορία και τη γεωγραφία της Ελλάδας. Εδώ, σήμερα βρίσκονται 15 παιδιά από το σχολείο μας και εκεί, στο σχολείο μας είναι 160 τα παιδιά που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Είμαστε βαθιά συγκινημένοι για τη συμβολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη δυνατότητα που μας δίνει για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Γι αυτό σας ευχαριστούμε πολύ».
Πηγή www.ana.gr
Τι λέτε ; Σοβαρά ; Εχουμε Έλληνες μαθητές στην FYROM ; Δηλαδή Ελληνική μειονότητα ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι που είσαστε εσείς έλληνες πολιτικοί να εκμεταλευτείτε αυτό το διπλωματικό χαρτί ;
Μόνο οι FYROMίτες να μιλάνε για "Μακεδονική" μειονότητα στη Βόρεια Ελλάδα ; Ποια ; Να μωρέ τη "Μακεδονική" μειονότητα στην φλώρινα, μελίτη, ξελίτη, πελίτη, κλπ. Δηλαδή τον Βοσκόπουλο, το Τσαρκνιά, τον Βαλλιανάτο και κανά δυό άλλους.
Αν τα πεις σε παιδάκι 4 ετών αυτά, θα σε κοροιδεύει.
Απίστευτη η μωρία των κυβερνώντων μας, για να μην την χαρακτηρίσω με χιλιάδες κόσμιες και μη λέξεις.....
Ζήτω η Ελλάδα
Κάτω οι έΛΛΗΝΕΣ πολιτικοί
Κάτω οι "σύμμαχοι" Αγγλοι και Αμερικανοί