30/7/09

Ομολογία σοκ για κατασκοπεία.Yπαρξη ευρύτερου δικτύου κατασκοπείας στη Θράκη;

Ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση της σύλληψης 30χρονου μουσουλμάνου που είχε στην κατοχή του πλούσιο φωτογραφικό υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δρόμους και άλλες δημόσιες υποδομές στρατηγικής σημασίας, καθώς ομολόγησε ότι εκτελούσε «ειδικές αποστολές» για λογαριασμό μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Η ομολογία - σοκ ότι έκανε εδώ και καιρό, με επαγγελματικό μάλιστα τρόπο, φωτογραφήσεις «ευαίσθητων και στρατηγικών σημείων» προκάλεσε (και δικαιολογημένα) επιπλέον ερωτηματικά στους υπευθύνους των αρχών ασφαλείας και της ΕΥΠ για ύπαρξη ευρύτερου δικτύου κατασκοπείας στη Θράκη.

Ο άνδρας, που κατάγεται από το Μ. Δέρειο του Βόρειου Εβρου και κατοικεί κοντά στην Αλεξανδρούπολη, ασκεί το επάγγελμα του φωτογράφου και διατηρεί φωτογραφείο στην πρωτεύουσα του Εβρου.

Συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στη Σαμοθράκη έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΥΠ, της Αστυνομίας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Πάνω του βρέθηκαν 600 φωτογραφίες, οι οποίες ήταν άρτιες τεχνικά και οι 400 από αυτές αξιολογούνται ως πολύ σοβαρές.

Δεν... τους γνώριζε
Σύμφωνα με πληροφορίες, ομολόγησε πως αναλάμβανε αποστολές για λογαριασμό Τούρκων, την ταυτότητα των οποίων, όπως είπε, δεν γνωρίζει. Εκανε καιρό τις φωτογραφήσεις και παρέδιδε τις φωτογραφίες στους Τούρκους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η οικογένειά του φέρεται ότι είχε σχέσεις με το προξενείο.

«Με πλησίαζαν δύο άτομα, τους οποίους δεν γνωρίζω, και μου ζητούσαν να φωτογραφίζω στρατόπεδα», φέρεται πως είπε κατά τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψή του, όταν υπό το κράτος του πανικού, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ήταν «λαλίστατος» και προέβη σε αποκαλύψεις, πριν τον συμβουλέψουν οι δικηγόροι του να σιωπήσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανέφερε πως έκανε μέχρι τώρα συνολικά οκτώ τέτοιες «ειδικές αποστολές», κατά τις οποίες τραβούσε έως και 300 φωτογραφίες τη φορά, και αμειβόταν με 500 ευρώ για κάθε αποστολή.

Αξιωματικός, που ήταν παρών στις ανακρίσεις στην Αλεξανδρούπολη, απέδωσε στον συλληφθέντα τη φράση «δούλευα για τη μητέρα πατρίδα μου, την Τουρκία».

Στη συνέχεια, μόλις ανέλαβαν την υπεράσπισή του δύο δικηγόροι από την Ξάνθη -ένας χριστιανός και ένας μουσουλμάνος-, «σφράγισε» το στόμα του και σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή, στον οποίο θα καταθέσει απολογητικό υπόμνημα που του ετοίμασαν οι συνήγοροί του.

Ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν πως η υπόθεση, την οποία χειρίζεται η ΕΥΠ, δεν μοιάζει με περιπτώσεις άλλων πολιτών -Βουλγάρων, Τούρκων, ακόμα και ενός Φινλανδού- που έχουν συλληφθεί κατά καιρούς να φωτογραφίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Εβρο και απελαύνονται μετά τη δίκη τους.

«Πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό από αυτό και με άλλες προεκτάσεις. Το άτομο αυτό αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για κατασκοπεία, που επισείουν ποινές πολυετούς κάθειρξης», έλεγε στο «Εθνος» ένας από αυτούς, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ο 30χρονος να είναι μόνο ένα από τα μέλη δικτύου δεκάδων ατόμων που συνεργάζονται με τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Αναφορικά με τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντα, αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως απεικονίζουν πολύ ειδικές λεπτομέρειες στρατιωτικών εγκαταστάσεων, που δεν μπορούν να απεικονιστούν από δορυφόρο, παρά μόνο από επίγεια πηγή.

Σε δήλωσή του με αφορμή τη σύλληψη του 30χρονου, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε: «Οσο κι αν καμώνονται οι Τούρκοι ότι είναι φίλοι, οι Τούρκοι είναι αντίπαλοι. Φαίνεται από τις παραβιάσεις, από την προώθηση των λαθρομεταναστών, καθώς και από τους πράκτορες που έχει σπείρει η Τουρκία σε όλη την Ελλάδα. Η εμμονή μας να μπει η Τουρκία στην ΕΕ ισοδυναμεί με εθνική αυτοχειρία. Αυτά έβλεπε ο κ. Κοραντής και γι' αυτό τον εξοβέλισαν από τη διοίκηση της ΕΥΠ».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ - ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗ ΜΑΡΤΙΔΟΥ
EΘΝΟΣ

5 σχόλια:

  1. Δεν ήξερα ότι η κατασκοπία αντιμετωπίζεται τόσο δημοκρατικά.Αναρωτιέμαι αν κάτι τέτοιο γινόταν στην Τουρκία αν λεω αν αυτόν που θα έπιαναν θα ξανάβλεπε το φως της ημέρας.
    Δηλ έπρεπε να πιάσουν κάποιον για να συνειδητοποιήσουν ότι στην Θράκη σίγουρα υπάρχουν κατάσκοποι από δίπλα. Το ερώτημα είναι άν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν.
    Εδώ αμφισβητόύν κυριαρχικά μας δικαιώματα στα σύνορά μας και μου λέτε για τον Τούρκο...
    Εγώ ξέρω ότι ο Τούρκος όπου και αν ζει όπου και αν γεννηθεί σε όποια χώρα και αν δουλεύει ΤΟύρκος θα παραμείνει και θα φέρεται πάντα σαν Τούρκος.Δεν είναι λαός με ΄΄μπέσσα'' με λόγο , τιμή και αξία...
    ΝΤΟΡΜΕΔΕΣ είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ....Γι αυτό και λέω παραβίασαν ρίχτε το και ας φανεί σαν ατύχημα ...Γιατί το ελικόπτερο στα Ιμια που έπεσε , έπεσε από μόνο του ή από κακή λειτουργία ή από κακό χειρισμό του πιλότου... υπάρχει περίπτωση να υπάρξει νοήμων Ελληνας να το πιστέψει; Σε καμία των περιπτώσεων ..
    Δεν κατάλαβα από πότε αυτοί που μας χρωστάνε κιόλας θα μας πάρουν και το βόδι.
    Χρίστινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τι είναι δηλαδή τώρα τόσο σοκαριστικό σε αυτήν την είδηση;
    Κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἐδῶ εἴμαστε ἐλαστικοί καί κάνουμε τά στραβά μάτια γιά τόν ἱστότοπο indymedia τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, ὁ ὁποῖος ἱστότοπος εἶναι ἡ κορφή τοῦ παγόβουνου. Δέν εἶναι τυχαῖο πού δημοσιεύει τίς ἐξτρεμιστικές δραστηριότητες ὅλων τῶν τραμπούκων (ἀντιεξουσιαστῶν), πού ἐξυμνεῖ τόν διεθνισμό, πού εἶναι ὑπέρ τῶν Σκοπιανῶν, σλαβοφώνων ἐντός Ἑλλάδος, Τσάμηδων πού λέει καθαρά καί ξάστερα ὅτι οἱ Μουσουλμάνοι Ἕλληνες εἶναι ὅλοι Τούρκοι, πού κατηγορεῖ τή χώρα μας γιά ἰμπεριαλισμό (αὐτό εἶναι καί τό πλέον ἀστεῖο) καί πάει λέγοντας. Ὑπάρχουν σοβαρές ἐνδείξεις ὅτι σέ ὅλη αὐτή τήν ἱστορία ἐμπλέκονται ἡ CIA, ὁ γνωστός μας Τ. Σόρος καί ἄλλοι. Πάρτε καί μερικές πληροφορίες ἀκόμη, ἐλπίζω νά ὑπάρχουν ἀκόμη:

    http://www.in.gr/innews/print.asp?lngEntityID=777407&lngDtrID=244

    http://www.ndimou.gr:80/newsarticle_gr.asp?news_id=266

    http://hygropyr.blogspot.com/

    http://megoulina.blogspot.com/

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=928644

    Ἔτσι γιά νά μή ξεχνᾶμε τί μᾶς γίνεται

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμάστε τον Λάλα που τον συλλάβανε για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας; Αλυσοδεμένος πηγαινοερχότανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τον ΣΥΡΙΖΑ μια λέξη μόνο από ένα πρώην υποστηρικτή του : no future!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.